≫ 

Ovo je sastav Partizana za 158. Večiti derbi: Bata Mirković otklonio poslednje dve dileme (FOTO)

Postojale su dileme na dve pozicije, ali će struka pre posegnuti za proverenim rešenjima

  • 27
formacija partizan

Foto: Marko Jovanović

Nema kalkulacija u derbiju, nema favorita, u kakvoj god se formi timovi nalazili, niti prevelikih tajni između Partizana i Crvene zvezde, koliko god to zvučalo kao "izlizana" floskula.

To je jednostavno istina, koja decenijama prati dva najveća srpska kluba, u čijim okršajima često plodove ubira onaj ko na teren izađe motivisaniji, sposobniji da reaguje u idealnom trenutku slabosti rivala, a ipak i za nijansu "hladnije glave" i sa malo manje respekta prema protivniku.

Šta Partizan ima da ponudi u prvom ovosezonskom, a 158. po redu derbiju, kada sa novim trenerom Zoranom Mirkovićem još uvek, čini se, traži sebe?

Trener Partizana imao je dve dileme pred Večiti derbi - poziciju levog beka i zadnjeg veznog; Foto: Marko Jovanović

Reklo bi se ne mnogo toga što već nije viđeno do sada, kako u domaćem takmičenju, tako i u kvalifikacijama za Ligu Evrope, u kojima su crno-beli prolazili razne faze u igri, formi, pa i formacijama...

Naravno, mesto golmana Vladimira Stojkovića se ne dovodi u pitanje, tim pre što je u poslednjih nekoliko mečeva značajno podigao formu u odnosu na početak takmičenja sredinom leta.

Ali i taj mali pad posle povratka sa Svetskog prvenstva u Rusiji treba pripisati isključivo umoru, jer iskusni čuvar mreže jedva da je “stastavio” sedam dana predaha u minulih nekoliko meseci napornih takmičenja u klubu i nacionalnom timu.

Poslednja linija tima crno-belih se u derbiju vraća na "staro", jer je Nemanja R. Miletić odradio suspenziju od dve meča zbog crvenog kartona na meču sa Bačkom, pa će zauzeti svoje mesto uz desnu aut-liniju.

Centralni deo odbrane je rezervisan za mladog Svetozara Markovića i Španca Marka Valijentea, verovatno i najkonstantniji tandem Partizana u minula tri meseca.

Na poziciji levog beka trener Mirković je minulih dana imao dilemu: Nemanja G. Miletić ili Slobodan Urošević?

Nemanja Miletić ponovo će biti uz levu aut liniju Partizana; Foto: Marko Jovanović

Pomenuti Miletić ima već zavidan "staž" u večitim derbijima, ali mu je status poljuljala forma iz prethodnih nekoliko mečeva, dok sa druge strane Urošević, isprva "precrtan" i bez licence za takmičenje, polako "kupuje" minute i iz utakmice u utakmicu ih ubira sve više.

Ipak, s obzirom na činjenicu da će Partizan verovatno prvo gledati da zaštiti svoj, pa tek onda ugrozi gol rivala, prednost ima Nemanja G. Miletić.

Druga dilema se odnosila na poziciju zadnjeg veznog, tačnije na izbor jednog fudbalera. Ako analizirate prethodne mečeve, shvatićete da je Aleksandar Šćekić igrač kome struka veruje i njegovo mesto se ne dovodi u pitanje. Trebalo je doneti odluku u vezi sa drugim izborom, dakle: Saša Zdlejar, Milan Lola Smiljanić ili Nebojša Kosović?

Nebojša Kosović dobija šansu pre Smiljanića i Zdjelara; Foto: Marko Todorović

S obzirom na činjenicu da je Šćekić klasičan zadnji vezni igrač, orijentisan da pre svega pokvari igru rivala, a da tome više teže i Smiljanić (koji istina igra takođe i unapred) i Zdjelar, jasno je će Mirković verovatno posegnuti za Kosovićem, ne bi li parirao i "osigurao" loptu protiv čvrstog manevra Crvene zvezde, a eventualno i dobio završni pas u poslednjoj trećini terena. Za šta Kosović takođe sposoban.

Sve ostale pozicije u veznom redu Partizana su manje-više poznate i ne bi trebalo da bude iznenađenja. Na desnom boku će dejstovati Marko Janković, na levom Goran Zakarić, a u centralnom delu Danilo Pantić, koji će odrađivati svoj posao u vezi, ali i pojavljivati se u završnici, kao ispomoć napadaču.

Naravno, najisturenija pozicija u ekipi je rezervisana za Rikarda Gomeša, koji se možda oseća komotnije kada uz sebe ima još jednog napadača – pakera, kakav je, recimo, Nemanja Nikolić. No, moraće, bar za početak, sam da se bori i izbori sa defanzivcima najvećeg rivala, sem ako Partizan ne reši da od prvom minuta napadne svim silama.

Formacija i sastav u kom bi Partizan trebalo da nastupi na derbiju; Foto: buildlineup.com

VIDEO: Večiti derbi - sve što niste znali o fudbalskoj svetinji u Srbiji

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drmr

    22. septembar 2018 | 20:39

    Partizan najlošiji u poslednjh 20 godina koliko pratim fudbal... Ova ekipa je za neko 5,6 mesto.. Vadi ih samo to što igraju za partizan pa daju 120% sebe jer imaju dužnost da stalno pobedjuju a ovi igracu jednostavno nisu ta klasa..

  • MarkoN

    22. septembar 2018 | 22:38

    Odrace nas 0:3. Realno su mnogo bolji.

  • Milan

    22. septembar 2018 | 20:30

    Ovo je sastav koji ce najubedljivije izgubiti derbi u istoriji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA