≫ 

Pet najupečatljivijih stvari sa 158. derbija: Kako je Zvezda potcenila 11 Batinih pitbulova i zašto Partizan nema snage za ceo meč?

Nekoliko utisaka se izdvojilo sa nedeljnog meča

  • 7
FK Partizan - FK Crvena zvezda Foto: Marko Jovanović

Ishod "miroljubiv", a vatra na sve strane - tako obično biva u večitim derbijima, tako je bilo i ovaj put kada se završio meč između Partizana i Crvene zvezde sa 1:1.

Partizan nije uspeo da pobedom kruniše jednočasovnu dominaciju u igri, još dugo će se više pričati o golu Boaćija, odnosno izjavi Vladimira Stojkovića da se odriče srpskog pasoša, posle kog je objavljeno i saopštenje kluba iz Humske.

Kako se strasti zbog VAR improvizacija u Fotošopu u oba tabora večitih budu stišavale, biće više prostora i vremena za fudbalske teme, u kojima obe strane imaju mnogo tema za analizu.

Mirkovića i Milojevića tek čeka veliki posao Foto: Marko Jovanović

ZVEZDA POTCENILA CRNO-BELE

Navijači su sami prvo Zvezdu uveli u atmosferu uljuljkanosti i nadmoći zbog Lige šampiona, orilo se severom posle Napolija "5 komada, 5 komada", kao da istorija derbija nije dovoljan reper za predstojeću utakmicu u Humskoj.

Partizan je posle kultnog meča protiv Reala 2003. sa 0:00 doživeo bolnu lekciju na Marakani (3:0), a sada je sreća bila uz crveno-bele, iako su bili zreli za nekoliko golova u mrežu u prvom poluvremenu.

Crveno-beli su u u meč ušli nonšalantno, bez pravog odgovora na visoki presing, bez reakcije na kidisanje crno-belih, pa su već u prvih 15 minuta napravili više grešaka nego u Evropi od starta kvalifikacija zaključno sa utakmicom protiv Napolitanaca - već posle pola minuta je pri proklizavanju Borjana lopta skoro bila u mreži.

Zbog evropskih uspeha, sigurno će tim Vladana Milojevića imati kredit kod navijača za ovakav derbi, iako se podbacilo u pripremi meča koji je mnogo više od same borbe za bodove u šampionatu.

Baš kako se Partizan 2003. opustio posle bitke sa Galaktikosima, crveno-beli su neozbiljno shvatili protivnike pošto su prethodno ukrotili Insinjea, Milika, Kaljehona, Mertensa i Hamšika.

Ispostavilo se čak i da je čitava halabuka oko kontroverznog gola Boaćija uz zapaljivu izjavu Vladimira Stojkovića dobro došla Zvezdi i kako bi se pažnja skrenula sa same igre, uglavnom nedostojne postave koja je izašla i njegov ofanzivnog potencijala - o partiji skoro da više niko i ne govori.

Posustajali su crno-beli u drugom poluvremenu Foto: Marko Jovanović

PARTIZAN NEMA SNAGE ZA CEO MEČ

Koliko su crno-beli dominirali u oko sat vremena igre, toliko je bilo evidentno da su pali u nastavku i da nemaju snage da fizički iznesu inicijativu do kraja.

Posle prečke Pantića u 53. minutu, polako je splasnula dominacija crno-belih i ekipa je izgubila konce meča koje je čvrsto do tada držala, samo iz razloga koji su u modernom fudbalu teško dopustivi.

Zato će Mirković imati zadatak da sa stručnim štabom poradi i na tome, što je boljka viđena i u mečevima manjeg renomea od ovog u Humskoj protiv večitog rivala.

Zvezdi je upravo taj aspekt igre i doneo mogućnost da postane konkurentna u Evropi protiv daleko jačih rivala, Partizan taj adut nije imao da posle serije promašaja i prečke dođe do novog pogotka.

Mirković je umeo dobro da "zagrize" kao igrač, sada je to preneo na tim Foto: Marko Jovanović

MIRKOVIĆ UNEO SVOJ IGRAČKI DUH

Zoran Mirković je kroz celu igračku karijeru bio poznat kao beskompromisan borac, ovaj put je delovalo kao da Partizan od starta igra sa 11 njegovih klonova.

Svi su shvatili ozbiljno zadatak da se suprotstave crveno-belima na sredini i stvore veliki problem već u samom iznošenju lopte, koja na kraju više nije ni dolazila do Čaušića i Krstičića zahvaljujući Zdjelaru, Šćekiću i ostalima

Zbog presinga koji je već u 1. sekundi "udaren", Zvezda je bila svedena na individualnu improvizaciju u većem delu meča, na kraju je Marin bio taj koji se vraćao po loptu i pokretao napade, zbog čega nije imao snage za ofanzivne zadatke, ili je i sam preterivao u driblerskim izletima.

Takođe, na Mirkoviću je da natera ekipu da pokaže sličan motivacioni pristup i u ostalim mečevima, jer je protiv Rada lako moglo da bude 2:0 za Građevinare u prvom poluvremenu, baš kao što su crno-beli mogli da vode ovom razlikom u ranoj fazi derbija.

Jovančić je pokazao kalibar za derbi Foto: Marko Jovanović

ZVEZDA ZABORAVILA RECEPT IZ SALCBURGA

Dušan Jovančić još nije dobio zasluženu startersku šansu, iako je nekoliko puta "ulazio u vatru", kada je to bilo potrebno. Prethodnim utakmicama i nastupima, poput Trnave, Salcburga i Napolija, zatim i stilom igre, profilisao se kao igrač idealan za derbi, ali nije dobio šansu pravu.

Uz to, viđena je situacija kao u Salcburgu, gde je Zvezda vapila za radikalnom promenom u prvom poluvremenu i tada je Milojević priznao grešku zamenivši Veljka Simića u 37. minutu Jovančićem, posle čega je dobio balans na sredini terena, uz fizički nadmoćnog i drskog vezistu.

U Humskoj, Milojević nije bio spreman da napravi taj potez i rizikovao je do pauze, pa je Jovančić zamenio Čaušića u svlačionici. Nije pogrešio, kao u svakom meču do sada, upravo je nekadašnji igrač Vojvodine bio prevaga na sredini terena kojom je Zvezda napravila balans u drugom delu igre.

Boaćijev šut o kome će se tek pričati Foto: Marko Jovanović

VREME JE ZA VAR

Srpsko fudbalsko podneblje je takvo da vapi za video tehnologijom, i pri tome je bitno da se barem inicijalno započne ozbiljnije i dugoročno razmatranje opcije uvođenja tehnologije.

U najprihvatljivijoj varijanti, mogla bi da se razmotri i barem gol tehnologija, koja je daleko pristupačnija i realnija kao opcija iz ekonomskih aspekata, a upravo je gol tehnologija ta koja je bila neophodna u Humskoj u nedelju.

Sudije su u Srbiji pod velikim pritiskom, najviše večitih rivala, zatim i javnosti, pa bi ovakve situacije ljudski faktor ograničile i razrešile dileme koje donose višednevne debate.

Deluje nestvarno da u 2018. ne postoji mogućnost da se tačno utvrdi regularnost pogotka, a komentar na to imali su Milojević i Mirković.

Stojković je najteže podneo gol Foto: Marko Jovanović

- Voleo bih da se uskoro pojavi kod nas, ali bih najpre voleo da ga vidim u nekim zemljama regiona. Pa, tražila bi se na svakih 30 sekundi. Jednostavno, to smo mi - bile su Milojevićeve reči, Mirković je bio oštriji.

- Kada se dešavaju konstantne greške, ne pričam samo o Partizanu, jer viđamo ekipe i trenere koji napuštaju teren nezadovoljni, viđamo ljude koji napuštaju srpski fudbal, a jedan od razloga je i suđenje. Tako da ako ljudi ne mogu ili nisu sposobni da vide, neka sudi VAR tehnologija. Ne vršim nikakav pritisak, ali takva vrsta pomoći je potrebna. Pričam kao sportista, onakav kakav jesam.

VIDEO - Brutalna tuča na derbiju! Izjednačenje nije smirilo Delije koje su potegle pesnice

VIDEO - Marko Marin posle derbija: Loše smo igrali, i atmosfera je bila loša

VIDEO - Spiker proglasio gol, Borjan ipak spasio Zvezdu

VIDEO - Vladimir Stojković: Sutra se odričem srpskog pasoša

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BILI🇷🇸⚫⚪🇬🇷

    24. septembar 2018 | 13:52

    Najupecatljivi detalj ne postojeci gol Boćka...

  • Varta

    24. septembar 2018 | 14:24

    Zabava za narod - Zvezdi nalozeno da ne zapinje, narodu treba igara, posto hleba nema. Jos juce pre podne je pola grada pricalo. A sta mislite zasto Vujadin Savic nije igrao? E naivcine naivne...

  • dex

    24. septembar 2018 | 22:05

    Kao da je zvezda nesto bolja koga su potcjenili... iste ekipe samo zvezda ima pomoc na svim utakmicama u prvenstvu i u derbijima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA