≫ 

Dnevna doza istorije fudbala: Ono kad Hajduk i Partizan na Poljudu odigraju najbolju utakmicu u istoriji jugoslovenskog fudbala

Drugo kolo u sezoni 1984—85. obeležio je 75. derbi između „starih sportskih prijatelja“, domaćih splitskih „majstora s mora“ i gostujućih beogradskih crno-belih. Utakmica puna preokreta i uzbuđenja već je osamdesetih godina stekla epitet najbolje ikada, iako je takvih ili sličnih bilo mnogo u našoj ondašnjoj ligi

  • 33
Fudbaleri Partizana slave gol Čave Dimitrijevića protiv Hajduka na Poljudu za 2-1. Dragan Mance grli strelca, pored njih stoji Nikica Klinčarski. Na kraju je bilo 3-3, a ta utakmica ima reputaciju najbolje u istoriji jugoslovenskog klupskog fudbala. Foto: YouTube/shinasi berisha

Fudbalsko prvenstvo bivše Jugoslavije nije bilo među najjačima u Evropi, kao što se obično kod nas govori. Uostalom, rezultati koje su naši klubovi ostvarivali u kontinentalnim kupovima ne idu u prilog takve tvrdnje, jer iako je bilo značajnih uspeha, kada se oni uporede sa uspesima drugih liga, vidi se više nego osetna razlika. No, svakako je bilo među deset najjačih (premda uz znatno manji broj nezavisnih država na Starom kontinentu).

Ono što međutim niko ne može da ospori jugoslovenskoj Prvoj ligi je to, da je bila uzbudljiva i neverovatno ujednačena, uprkos tome što su četiri velika kluba (Zvezda, Partizan, Hajduk i Dinamo) uzeli najveći broj titula (od 45 mogućih osvojili 40). Jer, bilo je tu i manjih klubova poput Sarajeva i Vojvodine koji su bili po dvaput šampioni te Željezničara koji je bio jednom.

Takođe, postojao je i veliki broj klubova koji su se za titulu borili iako je nikada nisu osvojili, i protiv kojih niko nije mogao da računa na tri boda. Pričamo o Veležu (koji je tri puta bio drugoplasirani, a četiri puta treći na tabeli), pričamo o Rijeci, Radničkom iz Niša, Vardaru, Olimpiji, Budućnosti, pričamo o Čeliku iz Zenice, Slobodi iz Tuzle, OFK Beogradu, i drugima.

VIDEO: NK Hajduk Split 3-3 FK Partizan, prvo poluvreme, drugo kolo Prve lige u sezoni 1984—85.

Sve u svemu, u svakoj sezoni postojalo je barem pet ili šest timova koji su se borili za naslov državnog prvaka, što nije mala stvar jer upravo je to ono što fudbalu daje draž. Pritom je kvalitet fudbala bio na visokom nivou sve vreme, da bi osamdesetih godina dramatično porastao, što je kulminiralo u Bariju. Da se zemlja nije raspala, ko zna gde bi danas bili.

Upravo je tih osamdesetih godina odigrana jedna utakmica za koju su mnogi tada govorili da je najbolja u istoriji jugoslovenskog klupskog fudbala. Njeni su akteri bili splitski Hajduk i beogradski Partizan, „stari sportski prijatelji“ kako je na početku prenosa rekao legendarni komentator Televizije Zagreb Vladimir Anzulović (1935—2008).

Blizu 40.000 gledalaca na Poljudu imalo je tog 26. avgusta 1984. godine čast i privilegiju da odgleda meč za pamćenje, meč za sva vremena, meč krcat uzbuđenjima, preokretima i vrhunskom igrom oba sastava. Igralo se drugo kolo, a aktuelni prvak bila je Crvena zvezda, koja je titulu osvojila nakon što je Dinamo 1982. posle 24 godine uzeo četvrtu po redu (i svoju poslednju pre raspada zemlje) i nakon što je Partizan posle pet godina 1983. vratio pehar u Humsku.

1985. godine drugi po redu naslov prvaka osvojiće Sarajevo, kojem je to bila prva cela sezona na — zbog Zimskih olimpijskih igara — renoviranom Koševu, ali daleki je put bio pred popularnim „bordo-bijelima“, posebno ako uzmemo u obzir da su istog tog avgustovskog dana poraženi od Rijeke na Kantridi sa 2-0. U poslednjem kolu titulu će kod kuće proslaviti trijumfom nad Zvezdom od 2-1.

VIDEO: NK Hajduk Split 3-3 FK Partizan, drugo poluvreme, drugo kolo Prve lige u sezoni 1984—85.

(Ako nekoga zanimaju ostali rezultati tog drugog kola, a verujemo da takvih nije malo, Zvezda je na Marakani igrala 0-0 sa Iskrom, dok je Dinamo poražen na Maksimiru od Budućnosti 0-1. Sutjeska i Velež su igrali 2-2, Dinamo Vinkovci i Radnički Niš 0-3, Sloboda i Osijek 2-1, Željezničar i Priština 2-1, dok je Vojvodina poražena od Vardara u Novom Sadu sa 2-3).

Da se na vratimo na utakmicu između Hajduka i Partizana „u Poljudu“, ali samo nakratko, pre nego što vas pustimo da uživate u ovom proširenom izveštaju sa te „sportske priredbe“, podeljenom u dva dela, po poluvremenima. Radi se o 75. derbiju ova dva tima; crno-beli su prethodno slavili u 33 dvoboja, „majstori s mora“ u 20, dok je 21 susret završen bez pobednika. U prethodnom kolu, prvom u sezoni, Partizan je na JNA tukao Dinamo Zagreb sa 2-0, dok je Hajduk opet kod kuće sahranio Vojvodinu 5-1, tako da su oba tima ušla u meč s mnogo nadanja, premda oslabljeni neigranjem nekolicine bitnih igrača.

U detalje samog meča nećemo ulaziti da vam ne bismo pokvarili doživljaj, a moramo nažalost kazati da je rezultat bio 3-3. Ostaje vam samo da uživate u majstorijama Blaža Sliškovića i Dragana Mancea, Zlatka Vujovića i Omerovića, Prekazija (koji je upravo iz Partizana tog leta stigao u Hajduk, na veliko javno negodovanje Mancea zbog neozbiljnosti uprave crno-belih koja je to dozvolila) i Ješića, Vulića i Radanovića, Andrijaševića i Varge, Šušnjare i Dimitrijevića.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malo stariji koji pamti

    8. oktobar 2018 | 13:37

    Vama deco smeta pomen imena Partizana. Kakva je to mržnja? Nedeljama se samo o Zvezdi piše svuda, o ovome sada i onome što nekada beše, i jedan tekst o divnoj utakmici na Poljudu vam smeta i bode oči samo zato što je akter Partizan.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    8. oktobar 2018 | 12:08

    И тада су били сви у сенци најбољег клуба на Балкану, који је то потврдио након пар година освајањем титуле евро и светског првака.

  • Života

    8. oktobar 2018 | 11:46

    Vreme sporta i razonode!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA