Dnevna doza istorije fudbala: Dan kada je Bergkamp izveo nemoguće, leđima okrenut golu, okružen igračima Bajera (VIDEO)

Igrao se 83-ći minut četvrtog kola drugog kruga takmičenja po grupama Lige šampiona u sezoni 2001—02. između Arsenala i Bajera, kada je Silvan Viltor primio loptu na desnom krilu, nekako se provukao između dva Bajerova defanzivca i dodao Bergkampu koji je stajao na ivici šesnaesterca. Ovaj je potom izveo nešto božanstveno

  • 3
Denis Bergkamp je bio nezaustavljiv za fudbalere Bajera iz Leverkuzena; Foto: Guliver/Sandra Behne/Bongarts/Getty Images

27. februara 2002. godine, pre ravno sedamnaest, Arsenal je na svom „Hajberiju“ (jedinoj pravoj kući) dočekao Bajer iz Leverkuzena. Bilo je to četvrto kolo drugog kruga takmičenja po grupama, u poslednjoj sezoni Lige šampiona u kojoj se igralo po tom formatu (odmah od naredne pobednici i drugoplasirani iz prvih osam grupa počeli su da igraju osminu finala, umesto što su formirali nove četiri grupe).

„Tobdžije“ su u prvom kolu te druge faze poraženi u gostima Deportivu 2-0, zatim su slavili u Londonu protiv Juventusa 3-1, i potom igrali 1-1 u gostima Bajeru. Bajer je, pre tog trećeg kola, u prvom pukao kao zvečka u Torinu 4-0, a potom razbio Deportivo 3-0 kod kuće.

Obe utakmice 27. februara počele su u petnaest minuta do osam; Deportivo je slavio kod kuće protiv Juvea 2-0, dok je Arsenal tukao Nemce 4-1. Englezi su poveli golom Piresa već u petom minutu, a samo dva minuta kasnije povisio je Tijeri Anri. Patrik Vijera zabio je za 3-0 u trećem minutu nastavka, ali najlepši momenat na utakmici odigrao se u 83-em.

Silvan Viltor je tada primio loptu na desnom krilu, nekako se provukao između dva Bajerova defanzivca i dodao Bergkampu koji je stajao na ivici šesnaesterca. Ovaj je potom izveo nešto božanstveno.

Denis Bergkamp u naletu na utakmici Arsenal - Bajer Leverkuzen; Foto: Guliver/Sandra Behne/Bongarts/Getty Images

Prvo, način na koji je primio loptu: šta se tu u stvari desilo, kakva je to finta Denise?! Zatim je — leđima okrenut golu i sa dva protivnička fudbalera oko sebe, bez ikakvih ofanzivnih izgleda i nakon što je delovalo da je izgubio loptu — neočekivano i praktično ni iz čega, dok je proklizavao i padao, lobovao nesrećnog Hans-Jerga Buta.

Naravno, Leverkuzen je smanjio tri minuta kasnije, i do kraja takmičenja uspeo da izbori drugo mesto i plasman u četvrtfinale; imali su isti broj bodova kao i Deportivo, 10, dok su Arsenal i Juve imali po sedam. Posle Arsenala, Bajer je izbacio još dva engleska tima, prvo Liverpul a potom i Mančester Junajted. Na kraju su u finalu izgubili od Reala 2-1 na stadionu „Hempden park“ u Glazgovu. Drugi gol za Madriđane postigao je Zidan; to je onaj čuveni volej, onaj nestvarni volej, onaj volej koji nije sa ove planete, a koji mnogi zovu najlepšim golom u istoriji. Ali o tome kad dođe vreme.

VIDEO: FK Arsenal 4-1 FK Bajer Leverkuzen, gol Denisa Bergkampa, četvrto kolo drugog kruga takmičenja po grupama

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA