Gotovo je kad Saša kaže: Dan kada je Partizan ušao u legendu! (VIDEO)

- Najtežu trojku u životu ubacio sam u "Pioniru" na oproštaju od košarke, kada sam iskopirao šut iz Istanbula. A savetovali su me da ne pokušavam - kaže Sale nacionale

  • 1
KK Partizan Istanbul

Printskrin: Youtube

Dvorana "Abdi Ipekči" u Istanbulu tog 16. aprila 1992. godine bila je poprište najvećeg uspeha u istoriji Partizana i srpske klupske košarke. "Crno-beli" su, uz prosek godina 21,7  i predvođeni sa klupe Željkom Obradovićem, osvojili titulu evropskog šampiona trojkom u poslednjim sekundama utakmice Aleksandra Đorđevića, u duelu sa španskim Huventudom (71:70).

>>> SPEKTAKL! 25 baklji za 25 godina od uspeha! Ovako su grobari obeležili titulu iz Istanbula! (VIDEO)

>>> Grobari trenutno masovno dele ovaj video, a povod je zaista za ponos

Pri nerešenom rezultatu (68:68) Viljakampa je pogodio koš "crno-belih" osam sekundi pre kraja. Koprivica je potom izveo aut, dodao loptu Đorđeviću, koji se stuštio ka košu.

26 godina kasnije ova priča se i dalje prepričava

- Mnogo vremena je prošlo od tada, ali nikada neću zaboraviti nijedan detalj tog koša. Znao sam da ću pogoditi, jer sam imao celu utakmicu u svojim rukama - priča junak te večeri, legendarni Sale Nacionale.

 

I danas se proučava čuveni odraz i šut, a Đorđević daje objašnjenje:

- Ramena su mi bila okrenuta košu. Desno je bilo bliže od levog. Šut je bio automatizovan, skočio sam u vis. Kao klinac skidao sam šuteve Moke Slavnića i Ducija Simonovića. Otac Bata mi je posebno apostrofirao Ducijev šut.

 

Slične trojke Đorđević je dao Hrvatima 1997. na Evropskom prvenstvu u Barseloni za pobedu 64:62, kao i na oproštaju u "Pioniru" 2005. godine.

- Najtežu trojku u životu ubacio sam u "Pioniru". Svi su me savetovali da ne pokušavam, jer bi eventualnim promašajem pokvario slavni momenat. Imao sam sreću da tada pogodim - seća se legenda srpske i evropske košarke, sada trener italijanskog Benetona, Aleksandar Đorđević.

 

Trener tadašnje generacije Partizana Željko Obradović sada je ubedljivo najtrofejniji evropski stručnjak sa 9 osvojenih titula prvaka Evrope, a posle 12 sezona na klupi Panatinaikosa je preuzeo Fenerbahče koji je doveo do titule prvaka Evrope

Pomenuti Đorđević je bio trener Bajerna ali je i aktuelni selektor Srbije, dok je Predrag Danilović predsednik košarkaškog saveza Srbije U upravi kluba iz Humske je i Mlađan Šilobad na funkciji poslovnog direktora, dok je Zoran Stevanović šef omladinske mlađih kategorija u Partizanu.

 

Privatnim biznisom bave se Slaviša Koprivica i Željko Rebrača, dok su košarkaški menadžeri Ivo Nakić i Ivica Dragutinović. Među živima nije Dragiša Šarić, koji je preminuo 2008. godine usled srčanih problema.

Partizan - Huventud 71:70 (40:34) 

Dvorana: "Abdi Ipekči" u Istanbulu.

Gledalaca: 10.000. 

Partizan: Đorđević 23, Danilović 25, Stevanović 6, Koprivica 4, Nakić 5, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača, Šilobad 4, Šarić. 

Huventud: Rafael Đofreza 8, Viljakampa 13, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Tomas Đofreza 18, Pardo, Ruf, Martinez, Lorens.

(Telegraf.rs / foto: kkpartizan.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pošteni Navijač

    16. april 2018 | 11:51

    Tada sam navijao za Partizan,iako sam veliki navijač Zvezde.Sada mrzim mali partizan,mnogo su kvarni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA