≫ 

Nije Srbija zemlja košarke: Da li bi trebalo da budemo zabrinuti posle izjave Vladimira Radmanovića?

Bivši srpski reprezentativac i NBA igrač dao opširan intervju ruskim medijima, govorio je i o čuvenoj konferenciji za štampu Željka Obradovića posle našeg kraha na Evropskom prvenstvu

  • 17

Bivši srpski košarkaški reprezentativac Vladimir Radmanović dugo je bio van medijskog radara.

U nekoj vrsti poluilegale, tek ponekad možemo da čujemo gde je i šta radi bivši proslavljeni srpski košarkaš kog su prethoidnih dana uspeli da "uhvate" ruski novinari i sa njim uradili vrlo zanimljiv i opširan intervju.

Radmanović je bio gost na otvaranju Centra za ulični basket u gradu Voronježu i tamo je pričao o "svemu i svačemu" iz svoje uspešne i bogate karijere.

Bivši član mnogih NBA timova (Sijetl, Lejkersi, Golden Stejt, Klipersi, Atlanta, Šarlot, Čikago) idealan je sagovornik za košarkaške rubrike. Govorio je Radmanović najviše o iskustvu iz SAD, ali je, naravno, i nezaobilazna tema bila i reprezentacija za koju je igrao i aktuelni trenutak srpske košarke.

Izdvojili smo najzanimljivija pitanja i odgovore bivšeg srpskog košarkaša.

Zbog čega ste odlučili da 2005. godine više ne igrate za nacionalni tim?

- Nemam negativna sećanja na period u reprezentaciji. Pa bio sam svetski šampion 2002. godine, ali, te 2005. sve je bilo drugačije. Nije problem bio u tome što smo ispali sa Evropskog prvenstva u našoj zemlji. Problem je bio što je Željko Obradović rekao ono što je rekao na pres konferenciji. Sve to je bilo paušalno. Pritom niko iz Saveza nije stao u odbranu igrača. Tada sam doneo odluku da više ne igram. Razumem razočarenje, ali tako da nas napadne… Trebalo je da se držimo zajedno u tom trenutku. Uvek sam voleo da igram za moju zemlju. Kada pobeđuješ nemaš utisak da si se odrekao bilo čega. Ali, kada izgubiš… Daješ sve od sebe, a to niko ne ceni. Tada sam odlučio da se više ne petljam u tu priču.

Kako vidite razvoj košarke u Evropi?

- Danas ne vidim nijednu košarkašku zemlju u Evropi. Čak to nije ni Srbija, gde je košarka toliko popularna. Kada imate izbor da idete na košarkašku ili fudbalsku utakmicu - publika će izabrati fudbal. U Rusiji se košarka bezuspešno takmiči protiv hokeja. Rusija ne može da se nazove košarkaškom zemljom. I ja sam počeo kao fudbaler, jer je tehnički jednostavniji od košarke. Za fudbal vam je potrebna lopta i parče zemlje, bez obruča i ostalih detalja. Plašim se da bi košarkaški manje razvijene zemlje uskoro mogle da prevaziđu Srbiju, pošto u košarku ulažu mnogo više poslednjih godina

Ovog leta Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović su postali deo NBA lige. Ko ima veće šanse da uspe u SAD?

-  Obojci će biti potrebno vreme. Mislim da Bogdanović ima bolje šanse, mlađi je, imaće više strpljenja za njega. Ali, za mene Miloš Teodosić je najbolji igrač Evrope. On je fenomen. Imaće veliki uticaj na igru tima. Da li će postati NBA superstar? Nije realno u ovim godinama. Ali, nikada nemojte da ga otpišete. Nadam se da će uspeti. Mada, jako je teško u takvoj konkurenciji da postanete lider u NBA. Koncetracija najvećih talenata je prevelika.

U Srbiji smatraju da ste mogli da imate još bolju karijeru. Da li se slažete sa takvom ocenom?

- Ne. Svako ima limit. Mislim da sam uradio najviše što sam mogao. Kasno sam počeo da se bavim košarkom. Sa 14 godina, a postao sam profesionalac. Nemam problem da ljudi misle šta god žele. Znam ko sam, znam koliko sam uložio u košarku, znam da volim ovu igru. I da dobijem priliku da krenem iz početka, sve bih ponovo isto uradio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • darko

    24. septembar 2017 | 17:04

    Kaze igrac koji je igrao 5 minuta po tekmi u NBA! Ne s... majke ti!

  • Дејан

    24. septembar 2017 | 17:41

    Ко је тебе шта питао?? Када си требао да играш није те нигде било, спомињеш Обрадовићеву конференцију за штампу? Човек је тада рекао истину а истина најише боли а ти си нам доказао својим поступком да је човек био у праву. Покри се ушима и ћути...

  • Teo kralj

    24. septembar 2017 | 16:50

    Da je bilo ko drugi rekao pa da se i zabrinemo ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA