≫ 

Našao je malog migranta na ulici i od njega napravio NBA zvezdu: Neverovatna priča je stigla u Beograd! (VIDEO)

Grčki trener ima košarkaški kamp na kome podučava decu migrante iz Nigerije i pruža im priliku da se izvuku iz pakla kriminala

  • 4

Život piše najbolje i najčudnije priče, a jedna od njih sada je pred vama. Retko kad se desi da se nekome život preokrene za 180 stepeni i da od običnog siromašnog migranta postane milioner i jedan od najboljih NBA košarkaša. Upravo je to priča o grčkom košarkašu poreklom iz Nigerije Janisu Adetokoumbu (24,211)  članu Milvoki Baksa. Rođen je u Atini, kao jedno od petoro dece siromašnih migranata iz Nigerije koji su bili bez posla, i bez šanse za život.

>>> Preskočio igrača i odvalio koš zakucavanjem: Imamo NBA potez sezone! (VIDEO)

Mali Janis se potucao po ulicama Atine sa trojicom braće pokušavajući da zaradi nešto za hleb. Ponekad je i krao sendviče drugoj deci da bi se prehranio. Imao je dve opcije ili sport ili ulica.

Sve se promenilo 1997. kada je imao 13 godina i kada ga je video Spiros Veliniatis koji ga je zajedno sa braćom doveo u svoj kamp da ih uči košarku. Nije bilo lako jer je Janis voleo fudbal i malo je već trenirao. Ipak, Spiros je ubedio neke ljude da obezbede finansije za porodicu i Janis je počeo da trenira kod njega. Deset godina kasnije potpisao je ugovor u NBA vredan 100 miliona dolara.

Adetokumpo sada zarađuje 22 miliona dolara po sezoni, a do 2020 taj broj će otići na 27,5 miliona. Naravno, da Spirosu nije dao ni jedan dolar, to je sudbina trenera stvaralaca.

Ova priča će vas pokrenuti na razmišljanje.

I dalje se pamte počeci Janisa, momka nestvarne karijere i razvoja Foto: Privatna arhiva

- Zovem se Spiros Veliniatis. Odrastao sam u Atini, imam veoma zanimljivu priču. Moja majka je Nemica, a otac Grk. Sa 16 godina sam otišao u Ameriku na Koledž Kejp Koral da ostvarim svoje snove. Nisam uspeo, vratio sam se u Grčku i imao veoma teške trenutke da se oporavim.

- Shvatio sam da Grčka nije spremna za problem imigranata. Video sam da ima mnogo dece migranata koja su veliki talenti, a gube živote ili postaju kriminalci na ulicama Atine.  Tada sam došao na ideju da pomognem toj deci kroz neki košarkaški program - kaže Veliniatis za Telegraf.

On je objasnio kako je uspeo da pronađe Janisa Adetukoumpa.

- Kad sam video Janisa  1997. nije igrao košarku, već fudbal. Imao sam dosta problema da ga ubedim, jer sam morao da nađem posao za njegovog oca i da nađem sponzora za porodicu. Lukas Karakusis je bio taj koji je dao novac. Odveo sam ga u klub Filifitikos iz Atine da trenira. U početku dve godine smo trenirali zajedno, a onda je otišao kod trenera Grigoris Melasa, a onda kod Takis Ivasa koji je bi njegov poslednji trener do NBA

Spiros kaže da je odmah video da Janis može da bude NBA as.

- Osetio sam kad sam ga video da može biti NBA igrač. Pitao sam se da li su svi slepi kad nisu videli ovaj talenat. Uspeo sam da ubedim ljude da finansijski pomognu momka od 13 godina i to se nikada nije desilo ranije.

Na mlađima svet ostaje, svima treba pružiti šansu Foto: promo

- Nema sumnje, Janis ima karakter za opstanak, on je rođen da preživi, to se videlo u njegovim očima. On je bio već šampion i pre mene, ja sam ga samo naučio košarku i stvorio neke ambicije. On će uraditi sve da preživi. Ko god je radio sa decom zna da je to najvažnije. Ima potencijal, sada je u krucijalnom delu karijere. Mora da bude strpljiv. Mora da sačeka tri godine dok ode na sledeći nivo. Mora da donese prave odluke u karijeri - kaže Veliniatis.

On je naveo da ima još mnogo talenata u svom kampu.

- Imam mnogo dece koja su talentovana u mom kampu. Ima nekoliko koji su u reprezentaciji. Imate decu koja svaki dan šutiraju 300 ubačenih šuteva, idu peške po tri kilometra i nose lopte, jer nemamo nikakvu podršku od grada Atine niti bilo koje opštine. Ima 7,8 klinaca koji mogu da dođu do NBA, ali je to nemoguće bez podrške. To sa  Janisom se desilo zbog podrške. Zato sam pomenuo Karakusisa i Ivasa, koji su stajali iza projekta.

Nezaustavljivi Janis u dresu Baksa Foto: Tanjug/Ap

Kada vidi dete on gleda samo dve stvari kod njega.

- To je kombinacija, imam prjatelja koji mi je pričao o karakterima igrača, posebno jugoslovenskih igrača. Ja sam više verovao u fizičke sposobnosti, sada gledam obe stvari i karakter i fizikalije, ali nije lako prepoznati talenat.

Na kraju je istakao da se ne čuje sa NBA zvezdom iz Grčke.

- To je klasično pitanje. Nemamo više kontakt, čim je potpisao ugovor od 100 miliona nije se više javio. Život je takav, verujete da će se vaš "košarkaški sin "vratiti jednom - kaže Spiros i objašnjava otkud on u Beogradu.

- Pozvao me je Dejan Srzić Susla, moj veliki prijatelj koji ima kamp ovde. Zvao me je više puta, ali nisam uspeo da dođem, ali evo sada sam uspeo da dođem. Od njega sam naučio dosta, pa čak i onaj čuveni potez preko glave koji radi Janis kad ide na ulaz - poručio je Grčki trener.

Daljinac

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    7. april 2018 | 12:09

    Ajde što se on ne seća, zaigrao se, ali je čudno da je cela porodica zaboravila dobrotvora. Ništaci!

  • Z.

    7. april 2018 | 10:54

    Auuuu ! mislim da sam sve rekao.

  • Luka

    7. april 2018 | 13:48

    nisu svi nezahvalni. hladni federer je plakao kad je poginuo covek koji ga je napravio covekom i stalno to ponavlja da je mnogo zahvalan tom coveku bravo za federera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA