Pit Maravić nije hteo da se druži sa Hrvatom zbog porekla! Otkrivena tajna NBA legende koja je trenirala uz srpske narodne pesme!

Iako je bio daleko od zemlje porekla, svuda je isticao da je Srbin

  • 4

Legendarni košarkaš Pit Maravić, koji je preminuo 1988. godine, trenirao je uz srpske narodne pesme i imao je malu zadršku kada se susretao sa Hrvatima.

To je otkrio Rudi Tomjanović, čuveni hrvatski trener sa kojim se ipak sprijateljio.

Nedeljnik donosi priču  o Maraviću i Tomjanoviću, koji potiče iz porodice hrvatskih imigranata.

Rudi je bio dvostruki NBA prvak sa Hjustonom, a u njegovom rodnom mestu u Mičigenu, najbrojniji su bili Poljaci, pa je i Rudi dok je bio mali mislio da je Poljak.

Sve dok ga učitelj nije pitao odakle je, da bi mu na odgovor da je Poljak, skrenuo pažnju da se poljska prezimena ne završavaju na "ić".

Otišao je kući i pitao roditelje odakle su i oni su mu rekli da su Hrvati. Ali to mu, kako je rekao, u tom trenutku nije značilo mnogo pošto nije imao kontakt sa rodbinom niti se u kući negovala tradicija.

Nekoliko godina kasnije - to je ispričao u intervjuu za hrvatski Nacional 2004. godine kada je prvi put posetio Hrvatsku kao skaut Hjustona, upoznao je Pita Maravića, pre nego što će ovaj postati slavni NBA igrač.

Pit Maravić je, odrastao u Pensilvaniji, njegov otac, poznati trener u to vreme, bio je organizator srpskih košarkaških turnira po Americi i drilovao sina uz srpske narodne pesme.

- Šta si ti, Srbin ili Hrvat - pitao je Pit Maravić Rudija Tomjanovića.

- Mislim da sam Hrvat - odgovorio je Tomjanović.

- Onda mislim da nas dvojica ne smemo biti prijatelji - objasnio mi je Maravić koji je srpskog porekla. Ipak, kasnije smo se družili - ispričao je Rudi Tomjanović.

On je imao zapaženu karijeru, pet puta je bio na ol staru, Hjuston je povukao njegov broj 45, a šampionske titule je osvojio 1994. i 1995. sa Rokitsima.

Kao selektor SAD, osvojio je olimpijsko zlato u Sidneju 2000. godine.

VIDEO - Kevin Durant za Telegraf: Drago mi je što je Bogdan u NBA

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA