NBA draft 2018: Da li ćemo dobiti novog Džabara, hoće li Dončić kod Divca i zašto imamo samo jednog srpskog košarkaša? (FOTO)

Deandte Ejton (216 cm) figurira kao prvi pik a dominantan je kao nekada centri iz ere osamdesetih godina* Samo jedan srpski košarkaš izlazi draftu i to će biti Dušan Ristić bivši igrač Zvezde

  • 1

Barkliz Centar u Bruklinu je mesto gde će se 21. juna održati ovogodišnji NBA draft.

>>>SLAM DRUNK: Džordan je nekad imao 3 posto masti u telu, a sada ga ne biste prepoznali sa stomakom i flašom tekile! (FOTO)

U noći između četvrtka i i petka, od jedan sat posle ponoći, saznaćemo u kojim timovima će najbolji mladi igrači na svetu nastaviti svoje karijere.

Pravo prvog izbora je prvi put u istoriji franšize pripalo ekipi Finiks Sansa, dok će sa druge pozicije birati Sakramento Kingsi. Nakon toga slede ekipe Atlante, Memfisa i Dalasa.

Javnost na ovim prostorima je izuzetno zainteresovana za sudbinu mladog supertalentovanog košarkaša Real Madrida, Luku Dončića. Iako se očekivalo de će Dončić, nakon imenovanja Igora Kokoškova za prvog trenera ekipe Finiksa, sigurno nastaviti karijeru kod svog selektora, to se prema poslednjim informacijama neće dogoditi.

Naime, na ovogodišnjem draftu je prisutna nekolicina izuzetno talentovanih centara, što je bio redak slučaj u poslednjoj deceniji ili dve.

Najbolji među njima, 216 centimetara visoki momak sa Bahama - Deandre Ejton, će najverovatnje biti prvi izbor ekipe Sansa u noći drafta. Pored Ejtona, svojim vanserijskim talentom plene i centri Mo Bamba, Džeren Džekson Junior i Marvin Bejgli.

Iako se od ovih momaka očekuje da će biti ol-star igači, novije generacije modernih centara nemaju toliko sličnosti sa nekadašnjim old-skul igračima na ovoj poziciji.

Luka Dončić nakon osvajanja Evrolige na F4 u Beogradu Foto: MN Press

Evo šta su povodom toga izjavili neki od ovih momaka uoči drafta:

- Želeo bih odmah da istaknem da se moja igra veoma razlikuje od centra Klipersa, Deandre Džordana. Ne nameravam da menjam svoj način igre kada budem zaigrao u NBA ligi. Sebe smatram igačem koji je pretnja kako pod košem tako i sa linije od 3 poena. Radio sam na šutu i snazi u proteklom periodu - naveo je Deandre Ejton koji će najverovatnije biti prvi pik na ovogodišnjem draftu.

- Moderna petica u današnjoj košarci radi od svega po malo. Ume da pogodi sa poludistance, kao i da vodi loptu u napadu dok u odbrani može da čuva više pozicija - istakao je Mo Bamba koga po stilu igre porede sa Džoelom Embidom.

- Mislim da dolazim u pravom trenutku s obzirom u kom smeru je igra evoluirala. Postoji puno visokih igrača koji su raznovrsni u pogledu kontrole lopte koja im omogućava da naprave odlične poteze na parketu - nadovezao se Džeren Džekson Junior, 211 centimetara visoki centar koji nastupa za Mičigen Stejt.

- Ono što je bitno za svaku ekipu da pruži svoj maksimum jeste postava sa kojom izalaze na teren. Potrebno je da u svakom trenutku igraju sa najboljim igračima. Pogledajte ekipu Golden Stejt Voriorsa, oni sve preuzimaju i mogu da igraju na različitim pozicijama. Zato su oni tako dobri u tome - dodao je Džeren Džekson Junior koji važi za najboljeg defanzivca od pomenutih centara na predstojećem draftu.

Pored visokih igrača, na draftu će biti prisutni i odlični igrači na pozicijama bekova i krila. Za najbolje krilne igrače važe Kevin Noks i Majkl Porter Junior dok su bekovi od kojih se očekuje da će biti izabrani sa visokih pozicija pre svih, Luka Dončić i Šai Gilges-Aleksander koji nastupa za univerzitet Kentaki.

>>>Jaramaz karijeru nastavlja u španskoj ACB ligi!

Za najbolje šutere važe ukrajinski košarkaš sa univerziteta Kanzas, Svjatoslav Mihaljuk, kao i Trej Jang sa univerziteta Oklahoma.

Igrač sa najboljim atletskim karakteristikama je Zair Smit sa Teksas Tek Univerziteta, dok je za igrača koji je potencijalno mogao da igra u NBA finalu ove godine jednoglasno izabran Luka Dončić, koji će najverovatnije biti izabran od strane Sakramento Kingsa.

Čast Srbije na ovogodišnjem draftu će braniti 22-godišnji centar univerziteta Arizona, Dušan Ristić, za koga se očekuje da će biti izabran u kasnijoj fazi druge runde drafta.

Ristić je bivši igra KK Crvena Zvezda, na čije pravo i dalje polaže šampion Srbije, ukoliko se mladi centar odluči za povratak u Evropu.

Dušan Ristić (broj 14 beli dres) igrao je za koledž Arizona Foto: Guliver/Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Zanimljivo je da niti jedan srpski igrač koji nastupa u Evropi nije prijavljen za ovogodišnji NBA draft.

VIDEO: Luka Dončić MVP Fajnal fora Evrolige

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile delija

    22. jun 2018 | 19:59

    Au ova dvojica lepe ko nenormalni, preko 5 rampi brale po mecu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA