≫ 

Odrastao u najopasnijem delu Beograda, išao u školu sa igračem Partizana: Zanimljivosti o novom treneru Zvezde koje niste znali! (VIDEO)

Milan Tomić novi trener Zvezde malo je poznat navijačkoj javnosti jer je više od pola života proveo u Grčkoj

  • 6

Milan Tomić (44), novi trener Crvene zvezde je velika enigma za sve ljubitelje košarke u Srbiji. Možda i zbog činjenice da je 25 godina proveo u Grčkoj gde je igrao za Olimpijakos.

Tomić je rođen u Beogradu, a odrastao je na Voždovcu, u naselju Braće Jerković, jednom od najopasnijih delova grada s kraja 80 i početka 90 tih godina zbog konstantnog porasta kriminala i vladavine žestokih momaka poput Kristijana Golubovića i Aleksandra Kneževića Kneleta.

>>> Novi trener Zvezde poslao hrabru poruku navijačima, Čović otkrio ko ide iz kluba (VIDEO)

Išao je u školu Zmaj Jova Jovanović gde je bio primeran učenik i dečko koga su svi obožavali u školi zbog svoje mirnoće i odličnog igranja košarke. U to vreme njegov talenat je prvi primetio profesor fizičkog Gorazd Polić koj je bio i trener pionira u OKK Beogradu, gde je Tomić i počeo kaijeru.

Tomić kao kapiten podiže pehar osvajača Kupa Grčke Printskrin: Youtube

Ne treba isticati da je popularni Toma bio najbolji igrač u svojoj generaciji, mada se neki ne slažu s tim, jer je u istu školu išao i Igor Perović, bivši igrač Partizana koji je bio deo ekipe koja je 1992. sa Đorđevićem i Danilovićem osvojila Kup šampiona u Istanbulu. Perović je išao doduše u drugo odeljenje, ali u istoj generaciji 1988. godine.

Tomić i Perović predvodili su tim škole do prvog mesta na opštini Voždovac, a zatim i do trećeg mesta u gradu u konkurenciji 175 osnovnih škola. Tomić je tada igrao u OKK Beogradu, Perović u Crvenoj zvezdi u mlađim kategorijama, a činili su ubitačan tandem škole kao plejmejker i bek šuter.

Svi u Braće Jerković su znali Tomića po košarkaškom talentu i verovali su da će uspeti u karijeri. On je to pokazivao ogromnim radom, svakodnevnim individualnim šutiranji a u sali OŠ Zmaj Jovan Jovanović gde je koristio priliku kada god je sala prazna da šutira. Jednom je tako u školskoj sali iz zezanja šutnuo trojke 17 -17 . Imao je tada 14 godina.

VIDEO: Najbolji potezi Milana Tomića u karijeri

Posle osnovne škole u igračkom smislu je karijeru nastavio u Radničkom do 18. godine kada je prešao u Olimpijakos i od tada je manje više sve poznato. Bio je kapiten Olimpijakosa u vreme kada su osvojili prvu titulu prvaka Evrolige 1997. sa Dušanom Ivkovićem na klupi.  Igrao je plejmejkera, a ponekad i beka šutera i upravo taj šut za tri poena je bio njegova lična karta.

Punih 13 godina je proveo u klubu iz Pireja, a zbog problema sa brojem stranaca je morao da uzme grčko državljanstvo još 1991. i od tada je njegovo grčko prezime Janakopulos.

Posle Olimpijakosa je još dve sezone odigrao u Aurora Basket Jesi i Kolososu sa Rodosa. Nakon toga se vratio u Olimpijakos kao pomoćni trener. Bio je pet puta šampion Grčke sa Pirejcima 1993- do 1997, a osvojio je i tri kup Grčke 1994, 1997. i 2002. i naravno Evroligu 1997.

FAKTI:

1 Milan Tomić je igrač sa najviše utakmica u Olimpijakosu čak 383 u prvenstvu i 214 u Evroligi

2. Igrač sa najviše postignutih poena za Olimpijakos u grčkoj ligi 2,911

3. Drugi igrač sa najviše postignutih poena za Olimpijakos u Evroligi iza Spanulisa (1,482)

4. Drugi asistent u istoriji Olimpijakosa u grčkoj ligi, ponovo iza Spanulisa sa 801 asistencijom.

5. Drugi asistent u istoriji Olimpijakosa u Evroligi sa 341 asistencijom

6. Prvi igrač sa najviše ukradenih lopti u istoriji Olimpijakosa  u grčkoj ligi 287 i Evrligi 152.

VIDEO Bivši treneri Zvezde se dohvatili mikrofona i gitare:

(S. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trg Srpskih ratnika

    17. jul 2018 | 13:46

    Najopasnije mesto u Beogradu je Nemanjina ulica, tu su skoncentrisani svi kriminalci i mafijaši pa onda Andrićev venac! Voždovac je tek na kraju liste !

  • I tacka

    17. jul 2018 | 15:23

    To je onaj sto je udario Bodirogu.

  • Miki Miki

    17. jul 2018 | 13:34

    Dobro došli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA