≫ 

KO SU KELNOVE DIVLJE HORDE? Delije dolaze na teren najjačih ultrasa Nemačke! (FOTO) (VIDEO)

Uz navijače Ajntrahta iz Frankfurta, pristalice Kelna važe za najjače ultrase u zemlji

  • 20

Duel Kelna i Crvene zvezde u 2. kolu grupe H Lige Evrope, koji je na programu u četvrtak od 19 časova, izaziva veliku pažnju, ne samo u Srbiji i Nemačkoj, već i širom Evrope, naročito kod pripadnika navijačke ultra scene.

Može se reći i da je ovaj meč označen kao najzanimljiviji u pogledu očekivanja od navijačkih dešavanja i akcije obe grupe.

>>> Nemački mediji u panici pred dolazak navijača Zvezde: Stiže neonacista Ivan Bogdanov i 5.000 nasilnih Delija, spremaju se sukobi po gradu! (FOTO)

Delije dolaze u jakom broju u Nemačku, prema izveštaju policije Kelna, očekuje se da ih bude oko 5.000, duplo više od onoga koliko su karata dobili na osnovu reciprociteta od 5% kapaciteta Rajn-energija stadiona, koji prima skoro 50.000 gledalaca (49.968 zvanično).

Navijači Zvezde su svesni da ne dolaze u grad koji mogu tek tako da zauzmu, kao što je recimo bio slučaj u Pragu, u kvalifikacijama ove sezone. Zbog toga su došle i poruke upozorenja iz jezgra Delija za sve navijače koji putuju u Keln, da budu obazrivi, da zaborave na kurve i noćne izlaske, kako ih, ne bi napali debili, kako zovu navijače Kelna.

Foto: AP/Tanjug

Međutim, da li su navijači Kelna baš takvi debili kao što se misli generalno za ultrase u Nemačkoj?

Navijački pokret je u ovoj zemlji i dalje prilično mlad, a zbog oštrih zakona i represija nije toliko razvijen i nasilan, kao što je to slučaj na Balkanu, u istočnoj Evropi, Turskoj...

Prve grupe organizovane navijačke grupe nastale su sredinom devedesetih, a jedni od prvih koji su se tako organizovali bili su navijači Kelna. Oni su uz navijače Frankfurta najjbolje što nemačka ultra scena može da ponudi trenutno.

SPEKTAKULARNE KOREOGRAFIJE I PIROTEHNIKA

Najjača grupa Kelna su ''Divlje horde'', koja je osnovana 1996. godine i pre pola godine je u decembru proslavila 20 godina postojanja spektakularnom koreografijom na utakmici prottiv Borusije iz Dortmunda.

Organizovani su fenomenalno kada su u pitanju koreografije, pirotehnika, masovna gostovanja (najbolji primer viđen je na utakmici u Londonu protiv Arsenala, kada ih je bilo 20.000).

Ono što je posebno obeležje navijača Kelna, jeste to da vladaju svojim gradom i da na svom stadionu prave spektakularnu atmosferu, koju prati sjajno navijanje, koreografije, pirotehika...

Printskrin: Youtube/ Rapifyable

Keln je po broju stanovnika i površini četvrti najveći grad u Nemačkoj, sa više od milion žitelja. Većina od njih navija za Keln, koji redovno na svakoj utakmici ima krcat stadion, čiji je kapacitet 48.000. Po broju navijača, Keln je četvrti klub u Nemačkoj, što nije ni malo naivno, kada imate Bajern Minhen, Borusiju Dortmund, Šalke, Hamburg, Štutgart, Frankfurt, Hertu...

Printskrin: Youtube/Franz Kremer

Printskrin: Youtube/MeinKoeln1948

Printskrin: Youtube/MeinKoeln1948

Printskrin: Youtube/MeinKoeln1948

NASILJE I DIVLJANJE NA GOSTOVANJIMA

Navijači Kelna nisu toliko nasilni, ali i to im nije strano. Kako kažu, zavisi od situacije, i od toga da li ih neko prvi napadne, a naročito kada se susretnu sa najvećim rivalima kao što su navijači Frankfurta, Fortune iz Dizeldorfa, Borusije Menhengladbah i Bajera iz Leverkuzena, koji su im lokalni rivali.

I kada je Keln bio u drugoj ligi, stadion je bio krcat. Iako je to po klub bilo loše, tavorio je u Cvajti, to je bila najbolja moguća stvar za Kelnovu navijačku grupu ''Wilde Horde'', čija je brojnost rasla iz godine u godinu, kao i snaga i organizovanost. Uz njih su i ostale navijačke grupe u drugoj ligi i po gostovanjima stvarala veće jedinstvo i drugarstvo, a samim tim postajali su jači i dobijali sve više poštovanja u Nemačkoj, ali i u Evropi.

Iako ne važe za preterano nasilne huligane, to im nije strano, pa imaju i neke od starijih članova koji imaju zabrane prilaska stadionima ili više nisu aktivni. Međutim, ulazak Kelna u Evropu, prvi put posle 25 godina, značio je i povratak mnogih starih navijačkih glava, koje su ponovo dobile motivaciju.

Kako po kruže priče po forumima navijači Kelna uoči dolaska Delija najavljuju da svoj grad neće nikome predati bez borbe. Zato i policija strahuje od incidenata i očekuje nasilje na ulicama Kelna.

Zato se i policija obratila navijačima Zvezde pismom na srpskom jeziku, u kojem je objasnila šta ih čeka u Nemačkoj.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Na gostovanjima su navijači Kelna kao što im i naziv kaže - divlje horde! Imali su brojne tuče sa policijom, prekide utakmica, sukobe sa protivničkim navijačima. Jedna od najupečatljivijih slika bio je upad na teren sa bakljama na gostovanju Menhengladbahu, kada su svi bili u belim kombinezonima sa maskama na glavi.

Navijači Kelna imaju prijateljstvo sa grupom navijača Pari Sen Žermena, kao i neke lične kontakte sa članovima najjače ultra grupe Bajerna iz Minhena. Glavni ciljevi su im borba protiv modernog fudbala, vraćanja fudbala pravim starim vrednostima, kao i borba protiv represije nad navijačima u Nemačkoj.

Glavni moto navijača Kelna je da nema politike na tribini, svako ima pravo na svoje lično opredeljenje, ali kada su na stadionu, svih 90 minuta je jedino Keln bitan.

Može se reći da trenutno navijači Kelna doživljavaju svoje najbolje dane, jer su po prvi put od kako je njihova navijačka grupa organizovana dosanjali san dug 25 godina, da njihov tim ponovo igra u Evropi.

Foto: AP/Tanjug

Foto: youtube.com

Nema sumnje da će dati sve od sebe da impresioniraju Evropu, a za prvu utakmicu na svom terenu u Evropi posle 25 godina dobili su bivšeg prvaka Evrope, koji ima jednu od najjačih navijačkih grupa na Starom kontinentu. Motivacije za dokazivanje će biti na pretek, što u akcijama po gradu, što na samom stadionu u vidu atmosfere i koreografije.

I Delije će imati poseban motiv da protiv tako jačeg protivnika pokažu svoju punu snagu i moć, pa nema sumnje da nas u Kelnu čeka uzbudljiv četvrtak, i na ulicama grada, ali i na stadionu na meču koji počinje od 19 časova.

Pogledajte i video kompilaciju nekih od najjačih snimaka navijača Kelna:

Daljinac

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorćol🇷🇸

    27. septembar 2017 | 12:56

    Ako jedna dlaka bude falila delijama tamo zna se šta ih čeka ovde na revanšu .

  • Gidra

    27. septembar 2017 | 13:05

    Odličan članak. A ti njihovi astronauti dobro i beže sudeći po neki slikama. Ako budu nevaljali možda budu i katapultirani u orbitu i bezvazdušni prostor.

  • Rici77

    27. septembar 2017 | 12:39

    Glavni moto navijaca keln da nema politike na tribinama. Pa ovi nasi tada nebi isli na stadion!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA