Vojvodina obeležila 80 godina od osnivanja prvog Kluba navijača: Tekst iz 1937. govori šta se te noći dešavalo u jednoj gostionici (FOTO)

Zanimljiv razgovor vodio se neposredno pre početka Drugog svetskog rata

  • 2

Fudbalski klub Vojvodina obeležio je 80 godina od osnivanja svog prvog Kluba navijača!

Nezvanično, to je i prvi Klub navijača na Balkanu koji je osnovan 15. decembra davne 1937. godine.

Proslava je održana u prepunom Svečnom salonu stadiona Karađorđe, uz prisustvo velikog broja zvanica, veterana, navijača i predstavnika medija.

Na samom početku, u oficijelnom delu programa, prisutnima se prvo obratio Boris Priselac, potpredsednik „Kluba prijatelja FK Vojvodina“, koji je zvanično osnovan 6. marta 2016. godine i nastavlja tradicije Kluba navijača Vojvodine iz 1937. godine.

Foto: vojvodinafk

On je tom prilikom govorio o samo osnivanju Kluba navijača od pre 80 godina, a potom i radu i bitisanju „Klubu priajtelja FK Vojvodina“, koji sada broji 72 člana.  Nakon toga predsednik Kluba navijača, Miroslav Bugarski, uručio je plakete zaslužnim pojedincima koji su pomogli proslavu ovag jubileja.

Po završetku zvaničnog dela programa priređen je svečani koktel. A nakon toga održan je mini koncert - živa svirka u kojoj su nastupili novosadski bendovi „Zbogom Brus Li“ i „Front line“, koji inače već godinama snimaju i izvode navijačke pesme o FK Vojvodina.

O danu kada je Klub navijača osnovan 1937. godine ima i zapis u Matici srpskoj. Sačuvan je primerak dnevnog lista ''Zastava.''

- Preksinoć u prostorijama gostionice gospodina Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera FK Vojvodina. Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže FK Vojvodinu i to u ovim pravcima: materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd.

- Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku je prisustvovalo oko 100 prijatelja “crvenih”, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA