≫ 

Nijedan srpski sportista ne sme da siđe s postolja ako je pored njega takmičar sa Kosova: Maljković objasnio zašto neće odstupiti od ovog stava

- Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni - istakao je predsednik OKS

  • 28

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković poručio je da nijedan srpski sportista ne sme napustiti pobedničko postolje ukoliko se na istom nađe i takmičar/ka sa prostora nepriznate, takozvane države Kosovo.

Maljković je u intervjuu za "Nedeljnik" istakao da će ostati dosledan tom stavu, jer je "takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta".

- Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju - rekao je Maljković.

Naveo je slučaj sa nedavne Olimpijade mladih u Đeru.

- Bio sam na toj Olimpijadi i Đorđe Višacki mi kaže - Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarkom. Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova - moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi - jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta - ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja - ukazao je Maljković i ocenio da nam MOK to nikada ne bi oprostio.

- Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volonterski. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji s kojima pijem kafu, Lale Lučić, Bata Đorđević i ostali mi kažu: 'Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi" - rekao je Maljković.

Intervju možete pročitati u najnovijem izdanju "Nedeljnika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    17. avgust 2017 | 10:01

    Ispada da su Arapi ludi jer ne zele da se takmice sa Izraelom pa su zato prebacili Izrael u Evropu kojoj ne pripada geografski.Treba da bude totalni bojkot svega sto dolazi sa Kosova,dok se ne resi status.Ako se na postolju nadje neko sa Kosova pod zastavom Olimpijskog komiteta to je u redu ali sa zastavom Kosova nikako.

  • Tof

    17. avgust 2017 | 09:13

    Pa idi sa tim stavom ne moraš da radiš

  • Wlada

    17. avgust 2017 | 09:17

    Netreba ix nigde priznati i podrzati ni u sportu ni u zivotu i to treba da nam bude stav...svuda i na svakom mestu...oteli i jos da budemo fer....nikad i nigde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA