0

Postoji samo jedan najsavršeniji sport na svetu: onaj koji vodi jedinstvu uma i pesnice (VIDEO)

Šahboks je izmislio Enki Bilal, slavni francuski strip-autor, inače rođeni Beograđanin, a sam sport je stvorio jedan holandski umetnik performansa inspirisan Bilalovim stripom "Hladni ekvator". Danas je najpopularniji u Nemačkoj, Rusiji, Britaniji i Indiji, ali će po svemu sudeći brzo osvojiti i ostatak sveta

Šahboks je hibridni sport koji na potpuno suludi način kombinuje šah i boks, kao što mu i samo ime govori. Kažemo da to čini na suludi način, ali je konačni rezultat te kombinacije nešto vanserijsko.

Sport je stvorio holandski umetnik performansa Jepe Rubing koji je na ideju došao čitajući francuski strip "Hladni ekvator" iz 1992. godine čiji je autor slavni Enki Bilal (rođen kao Enes Bilalović u Beogradu, od bošnjačkog oca koji je bio Titov krojač, i slovačke majke).

Ovaj strip se bavi upravo prvenstvom u šahboksu, tako da je ideja potekla od Beograđanina, ali se sport prikazan u njemu razlikuje u jednoj bitnoj stvari od sporta koji se danas u svetu praktikuje. Naime, kod Bilala dva protivnika moraju prvo da završe čitav boks-meč pre nego što pređu za šahovsku tablu; Rubingovu je ovo zazvučalo nepraktično, pa je odredio da se igra naizmenično: runda boksa pa runda šaha.

Ono što je prvobitno zamišljeno samo kao umetnički performans na prečac je osvojilo svet, pa je tako u Berlinu već 2003. godine organizovano prvo takmičenje u ovom novom sportu, osnovana je i Svetska šahbokserska organizacija, a odmah potom je u Grčkoj održano i Svetsko prvenstvo. Sada postoji i Svetska šahboksersa asocijacija sa sedištem u Londonu, kao i Šahboks Global, marketinška agencija koja organizuje profesionalne borbe.

Danas je sport najpopularniji upravo u Nemačkoj, Rusiji, Indiji i Velikoj Britaniji (gde se, kažu, krajem sedamdesetih godina u okolini Londona dešavalo da izvesna braća Robinson igraju rundu šaha nakon sparinga u ringu).

Pravila su jasna: svaka borba se sastoji od 11 rundi, i to 6 rundi šaha te 5 rundi boksa; one se smenjuju naizmenično, ali svaka partija počinje i završava se rundom šaha. Svaka runda traje 3 minuta, bez obzira da li se igra šah ili se boksuje, što znači da se šah ukupno igra 18 minuta, odnosno 9 minuta po igraču; pauza između rundi traje oko minut.

Do pobede se može doći nokautom, tehničkim nokautom, šah-matom, ako protivnik prekorači svoje vreme, ako ga sudija diskvalifikuje zbog neaktivnosti koja dovodi do prekoračenja datog vremena, ako protivnik preda partiju. U slučaju da nijedan suparnik ne pobedi pre isteka vremena, onaj koji ima više poena u boksu biva proglašen pobednikom. Ako oba igrača imaju isti broj poena, pobeđuje onaj sa crnim šahovnim figurama, ali to se nikada do sada nije desilo u praksi.

Naravno, postoje i kategorije kao i u pravom boksu: laka, srednja, poluteška i teška. Šahboksom se bave i muškarci i žene, ali da bi uopšte neko ušao u konkurenciju mora da ispuni neke minimalne uslove (trenutno: da ima Elo-rejting od barem 1.600 poena za šah, i da ima iza sebe barem 50 amaterskih borbi u boksu ili nekoj drugoj sličnoj borilačkoj veštini).

Treninzi poseban akcenat stavljaju da razvijanje veštine igranja brzog šaha uz kratke intervale intenzivne fizičke vežbe (recimo partija brzog šaha u trajanju od 18 minuta podeljena na 6 rundi između kojih igrač trči sprint 400 metara, ili trči uz i niz stepenice).

To se radi zato što nakon trominutnog boksovanja u zvaničnoj partiji, skoro bez vremena za predah, dok mu puls bubnji a krv ključa, igrač mora da sedne za tablu i da bude smiren a opet brz te da razmišlja taktički. Ovo prebacivanje, kako borba odmiče, postaje sve teže i teže pa se čak i najbolji premore, zbog čega su takvi treninzi nužni.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: sahboks sah boks enki-bilal strip nemacka rusija velika-britanija

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (16. novembar)

Rode stigle kod Delfina, a oni potopili Rumune: Bez novopečenih tata Pijetlovića i Mitrovića, Savićevi igrači se poigrali sa rivalom

Oglasio se Damir Dokić posle optužbi ćerke da je zlostavljao: Rekao je samo dve rečenice

Ne morate da bijete i vređate dete da bi postalo vrhunski sportista - šampion. Samo ovih 6 faza ispoštujte u treningu!

TRAGEDIJA NA TRENINGU: Poginuo jedan od najboljih skijaša sveta!

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (14. novembar)

TI, BRE, DEČKO NISI NORMALAN: Ludi Rus se umalo ubio da bi imao najveći biceps. Ubrizgavao hemiju u ruke! (VIDEO)

Klub putovao 2.000 kilometara samo da bi bi završili penal seriju!

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (13. novembar)

Iznervirani Peruničić hteo da prebije sudije: Obezbeđenje uletelo na teren kako bi zaustavilo Zvezdinog trenera (VIDEO)

Večiti derbi na ivici tuče: Ragbisti Zvezde demolirali Partizan i osvojili titulu! (FOTO) (VIDEO)

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (12. novembar)

Novi Sad brine o OK Vojvodina: Ponos ravnice dobio pomoć kakvu odavno zaslužuje

Boks selekcija Srbije na „Zlatnom gongu“ u Makedoniji

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (10. novembar)

Malo trave, malo alkohola i onda na utakmicu: NFL igrač otkrio kako su izgledali njegovi rituali

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (9. novembar)

SRAMOTA: Džokej udario konja pesnicom (VIDEO)

Vojvodina na korak od Lige šampiona!

Vaterpolisti Partizana doživeli ubedljiv poraz u Dubrovniku!

Samoubistvo Zvezde u poslednjoj četvrtini, Verona blizu polufinala Evrokupa

Šesti Sajam sporta pod sloganom "Srbija zemlja sporta"

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (8. novembar)

Vanja Udovičić na Svetskom omladinskom forumu u Egiptu! (FOTO)

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (06. novembar)

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije?

EKSKLUZIVNO! Javio nam se rukometaš koji je hrvatski dres zamenio srpskim: Ne zanimaju me negativne reakcije, ginuću za Orlove!

Rođeni Riječanin uskoro u dresu Srbije: Svi ga pamte po najluđem golu u Zagrebu! (VIDEO)

Ko je sve, osim Stojakovića i Gocića, dobio nacionalnu penziju?

MEČ DANA: Šta od sporta nude televizije? (3. novembar)