Olimpijski komitet Srbije u Tršiću održao sednicu Skupštine zbog Vuka Karadžića

Božidar Maljković predsedavao je sednicom koja je održana u rodnom mestu reformatora srpskog jezika, gde se održava 200 godina od objavljivanja "Srpskog rječnika"

  • 0

U Tršiću je u petak održana III redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije. Tim povodom je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović primio predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića, potpredsednicu Milicu Mandić, Predsednika komisije za međunarodnu sportsku saradnju Ivana Mrkića i generalnog sekretara Đorđa Višackog.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnim projetkima u oblasti sporta u gradu Loznici, o mogućnostima za unapređenje saradnje između Loznice i Olimpijskog komiteta Srbije, a načelno je dogovoreno uključivanje ove lokalne samouprave u program finansiranja vrhunskih sportista u okviru Programa Tokio 2020.

Foto: OKS

U „Vukovom domu kulture” u sklopu III redovne sednice Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije organizovana je izložba „Zimske Olimpijske igre: od Šamonija do Pjongčanga” povodom nedavno završenih XXIII Olimpijskih igara u Republici Koreji. Koncept izložbe je zamišljen tako da komunicira sa publikom na informativnom nivou.

Na izložbi su prikazani najznačajniji momenti iz istorije Zimskih olimpijskih igara, počev od prvih Igara održanih u Šamoniju 1924. god, pa sve do poslednjih održanih februara ove godine u Pjongčangu. Delegati Skupštine i ostali posetioci su imali priliku da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, i da se upoznaju sa postignućima naših olimpijaca. Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 30. marta.

Foto: OKS

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović se prilikom otvaranja izložbe gostima obratio rečima:

- Meni je izuzetno zadovoljstvo i čast što mogu, ispred grada Loznice i u ime naših građana da pozdravim uvažene goste na čelu sa predsednikom Olimpijskog komiteta Srbije gospodinom Maljkovićem i njegove saradnike i da im poželim srdačnu dobrodošlicu u našu Loznicu, zavičaj naših velikana Vuka Karadžića, Jovana Cvijića, Miće Popovića i mnogih drugih.

- Ovom prilikom želim da podsetim da je Loznica uvek bila, jeste i biće sportski grad, i da će umeti da posveti posebnu pažnju unapređenju sporta u najširem smislu te reči. Obzirom na napore koje ulažu Olimpijski komitet Srbije i Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom, grad Loznica će dati svoj dodatni doprinos tako što ćemo stipendirati jednog olimpijca.

Foto: OKS

Izložbu je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, koji je tom prilikom rekao:

- Došli smo u Loznicu, u ovaj predivni grad koji ima istog gradonačelika već četiri olimpijska ciklusa, a mi mu želimo da ostane bar još dva. Ja verujem da će ovaj grad da procveta, jer ono što sam čuo od gradonačelnika i drugih ljudi u Vladi Srbije, mislim da Loznica ima veliku perspektivu. Svi mi znamo ko je sve rođen i delovao ovde. Ako Olimpijski komitet bude doprineo razvoju olimpijskog sporta dvadeset posto od onoga što su velikani iz ovog kraja uradili, i mi i naši sportisti ćemo biti zadovoljni.

Foto: OKS

- Ovo nije obično gostoprimstvo, ovo je gostoprimstvo od srca ka našem srcu i mi ćemo znati to da cenimo i da u budućem periodu pomažemo Loznicu na najbolji mogući način. Ovo je izložba koja je samo deo onoga što mi želimo da pokažemo u Srbiji, i mi ćemo zajedno sa profesorom Vladom Kostićem, predsednikom Srpske Akademije nauka praviti jednu još veću i seriozniju izložbu nego što je ova. Ta izložba će vama biti dostupna, obići ćemo sve veće gradove Srbije, a vi ćete zbog vaših napora tu biti privilegovani.

Foto: OKS

U uvodnom obraćanju na III redovnoj sednici Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije, Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je pozdravio sve delegate Skupštine Olimpijskog komiteta i zahvalio se zvaničnicima Loznice na gostoprimstvu rečima:

- Izbor Loznice i Tršića za mesto održavanja Skupštine baš ove godine nije slučajan, obzirom da je ovo godina u kojoj se obeležava 200 godina od objavljivanja „Srpskog rječnika“ koji je 1818. godine upriličio upravo Vuk Stefanović Karadžić. Smatram da je instituciji koja baštini i promoviše olimpijske vrednosti, obaveza da da svoj doprinos u obeležavanju ovog, za naš narod i našu kulturu izuzetno važnog događaja.

Foto: OKS

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je pozdravljajući prisutne u Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ pre početka radnog dela Skupštine Olimpijskog komiteta rekao:

- Uvaženi članovi olimpijskog komiteta, dame i gospodo, učinili ste nam veliku čast da vašu treću godišnju Skupštinu održite upravo kod nas u Loznici, u Tršiću, na pragu Vukove kuće. Nas u Loznici posebno raduje što smo vas ugostili u ovom novosagrađenom objektu koji se zove Obrazovno-kuturni centar „Vuk Karadžić“, a koji smo napravili zajedno sa našom Vladom i našom državom.

- Mislim da nema lepšeg načina da se promoviše početak rada ove ustanove i da se u punom kapacitetu i u najvećem formatu iznese na svetlost dana svaka namera i smisao ovog zdanja u Vukovom zavičaju. Loznica je uvek bila otvoren grad i kao jedan od gradova koja nosi epitet „grad sporta“ i zato povod i jeste da se promoviše sport.

Foto: OKS

- Meni preostaje samo da vam poželim dobrodošlicu od srca, da vam poželim uspešan rad i da se ovde osećate kao kod svoje kuće i ponovo nam dođete. Posebno mi je drago što danas ovde imamo toliko divnih sportista i sportskih radnika koji su svojim ličnim primerom afirmisali sport kao stil zdravog života i koji svakako mogu i nama odraslim, ali i mladim generacijama da budu uzor i daju jedan dodatni podsticaj da se to više okrenemo sportu.

Skupština Olimpijskog komiteta na održanoj sednici jednoglasno je usvojila izveštaj o radu OKS, finansijski i izveštaj Nadzornog odbora o radu poslovanju za 2017-u, kao i finansijski plan i plan rada Olimpijskog komiteta za 2018-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA