Trka "4 elementa" i Skaj Rejs, Rtanj - Bovansko jezero 07.jul (FOTO) (VIDEO)

Takmičenje je okupilo 50 učesnika (10 timova)

  • 0

U Srbiji je prošle subote održano najveće multi štafetno takmičenje na otvorenom – "4 elements" na području opštine Boljevac i Sokobanja. Po peti put u Srbiji a nakon tri godine pauze, manifestacija se sa Vlasine vratila korenima i početnoj lokaciji, atraktivnom vrhu Rtnja i Bovanskom jezeru.

Takmičenje je okupilo 50 učesnika (10 timova). Trka se realizovala kroz pet sportova sledećim redosledom, nebesko trčanje (distanca od 9 km sa 1.000m uspona ), paraglajding (20km preleta), plivanje (3,8 km Ironman distanca), kajak (10 km), mauntinbajking (33 km sa 1.200m uspona). Dan pre je najavljen narandžasti meteo alarm. Organizator je iz tog razloga pomerio start za 30 minuta i odlučio da ugasi elements vazduha (uz konsultacije sa pilotima). Jutro je bilo tmurno i gromovi su baš počeli pred zakazan start, svi su strpljivo sačekali da oluja prođe, start je pomeren za još 40 minuta. Ispostavilo se da je to bila odlična odluka, do kraja dana je nevreme kružilo oko Čestobrodice, nije prišlo Rtnju.

Foto: Skyrunning Serbia

Prvo su startovali trkači, od sela Rtanj (hotel Ramonda) do vrha Šiljak. U 8:40 zajedno sa nebeskim trkačima, pošto se u okviru ove manifestacije održala i treća trka Skajraning lige Srbije za 2018. Preko 130 trkača iz 6 zemalja je imalo za cilj da popne Rtanj južnom stranom ali posle da nastavi ka severu i starom rudniku pa nazad na start. Vrlo ozbiljna i tehnička staza od 27km sa 2.250m uspona i spusta, kiša je samo pogoršala situaciju. U disciplini planinskog trčanja, prvo mesto odnosi Dušan Bazić sa Kopaonika, koji je pored učešća u timu Specijalne brigade nastavio da trči i Sky Rejs. Uzeo je prvo mesto na obe trke, za 54 minuta i 35 sekundi je prvi istrčao do vrha Šiljak, samo 24 sekunde brže od Bojana Karanovića iz Dinamika. Vrlo napeto, dok je Skaj Rejs završio za 3 sata 35 minuta i 33 sekunde. Prvo mesto u disciplini plivanje osvaja Tamaš Farkaš takođe iz tima Specijalna brigada, sa vremenom 37 minuta i 28 sekundi.

Foto: Skyrunning Serbia

Najbolji na kajaku je očekivano bio aktuelni prvak sveta, sjajni Bečejac Marko Tomićević iz tima Kajak haus sa fantastičnim vremenom od 41 minute i 4 sekunde. Na poslednjoj štafeti, mauntinbajker Ivan Jovanović iz Kraljeva odnosi pobedu za 1 sat, 43 minuta i 44 sekunde za tim Specijalne brigade. Samo 25 sekundi brže od Demira Mulića iz Crne gore (tim Kajak haus). Prvo mesto među timovima odnosi tim Kajak haus sa vremenom 4 sata 1 minut i 51 sekundom, drugi tim na postolju Specijalna brigada sa zaostatkom od nepunih 8 minuta a treći Dinamik tim sa vremenom 4 sata 38 minuta 10 sekundi.

Foto: Skyrunning Serbia

Najveća konkurencija do sad, loši vremenski uslovi ali uspešno realizovana trka. Ostaje žal za elementom vazduha ali priroda postavlja pravila a bezbednost je najbitnija. Pobednički tim, Kajak haus (Danijel Lončarević trčanje, Tamaš Farkaš plivanje, Marko Tomićević kajak, Demir Mulić mauntinbajk i Vladimir Bačanin paraglajding). Drugi tim, Specijalna brigade (Dušan Bazić, Borislav Fermanović, Kolja Rapajić, Ivan Jovanović i Miroljub Janićijević) Treći tim, Dinamik (Bojan Karanović, Strahinja Ćulum, Petar Milković, Nenad Sudarov i Nemanja Medić).

Treba napomenuti da trke ovakvog tipa postoje još samo u Italiji i Francuskoj. Dok je prva edicija ove trke kod nas realizovana 2011. godine. Vrlo zanimljiv rasplet i na Skaj Rejs trci, takozvano "prečkanje" Rtnja je pravi podvig pogotovo ako je padala kiša. Tehničke deonice, uske staze, krečnjak, čine vrhunski test za nebesko trčanje. Pritom i sparina, ozbiljan izazov. Pored pomenutog prvog mesta Bazića, drugi na cilj stiže gost iz Hrvatske Domagoj Kreber sa vremenom 3 sata 44 minuta i 12 sekundi, dok Aleksandar Božović iz Požege štiže za 3 sata 55 minuta i 46 sekundi.

Foto: Skyrunning Serbia

Kod žena prva na cilj stiže Snežana Đurić iz Kragujevca, za 4 sata 19 minuta i 2 sekunde. Nakon nje Marija Đorđević sa 28 minuta zaostatka i trećeplasirana Marija Sekulović sa vremenom 5 sati 10 minuta i 5 sekundi. Sledeći izazov za nebesko trčanje u okviru Lige Srbije je Šarplanina 11.avgusta.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i podržali ove dve vanserijske trke i time doprineli da u što boljem svetlu predstavimo aktivan turizam Srbije a posebno Rtanj kao vrhunsku lokaciju. Veliko hvala hotelu Ramonda, Mozzart sportu, Boljevcu, SRC Podina i opština Sokobanja, Zlatiborac, Eko Step Pelet, Eko Step Tojs, Gradina Zemun, Top cap, Compressport Srbija kao i mnogobrojnim volonterima bez čije pomoći ova trka nikad ne bi uspela.

Više informacija o trci na zvaničnom sajtu OVDE .

Vremena timova

Rezultati Skaj rejs trke.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA