≫ 

Sve životinje su jednake, ali neke su jednakije od drugih: Poučna priča od dopingu!

Da li Svetska antidoping agencija sve sportiste tretira jednako ili ima nekih koji imaju više povlastica

  • 0
Tur de Frans, Kris Frum

Foto: AP/Tanjug

SVE ŽIVOTINJE SU JEDNAKE, ALI NEKE ŽIVOTINJE SU JEDNAKIJE OD DRUGIH – proglas svinja koje kontrolišu vladu u romanu Životinjska farma, Džordža Orvela Sled događaja nije kao u Orvelovom romanu, ali ima naučnofantastične elemente. Glavna ličnost Kris Frum je astmatičar i koristi pumpicu za salbutamol, kao i veliki broj drugih biciklista (sportista).

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

>>> Zemljotres na Tur d Fransu: Zabranjen nastup četvorostrukom šampionu!

To je objavila i hakerska grupa Fancy Bear i tada su mnogi (i moja malenkost) branili Frumovo pravo da leči. Međutim u skladu sa pravilima Svetske antidoping agencije (WADA), salbutamol je legalan samo do određenog praga, koji se meri u urinu.

Frum je testiran nakon Vuelte 2017 (biciklistička trka u Španiji), a test je pokazao da je imao dvostruko veću koncentraciju od praga.

Mnogi misli da će završiti kao mnogi biciklisti pre njega, izricanjem neke kazne:

Tur de Frans, Kris Frum

Foto: AP/Tanjug

Ime bicikliste -  Zemlja - Takmičenje - Kazna - God.

Alexandr Pliuschin - Moldavija 2014 - Sharjah Tour in Dubai -  9 meseci 2014

Diego Ulissi Italija 2014 - Giro d'Italia - 9 meseci 2014

Mariusz Olesek - Poljska 2007 - Mainfranken Tour - 2 godine 2007

Alessandro Petacchi - Italija 2007  - Giro d'Italia - 1 godina 2007

Ger Soeperberg - Holandija In-competition - Javno upozorenje 2006

David Garbelli - Italija In-competition  - Javno upozorenje 2006

Eric Berthou -  Francuska 2005 Circuit Cycliste Sarthe - Pays de la Loire Javno upozorenje 2005

Francisco Miguel Silva Ferreira - Portugalija 2005  - MTB Portugal Cup  - 1 mesec 2005

Arnoldas Saprykinas  - Litvanija 2002 - Volta ao Alentejo - 2 godine 2002

Tur de Frans, Kris Frum

Foto: AP/Tanjug

Međutim branitelji Fruma su tvrdili da nivo salbutamola u jednom uzorku urina nije pouzdan indikator koncentracije salbutamola zbog drugih fizioloških faktora. WADA se po prvi put složila da ovi drugi fiziološki faktori otežavaju izradu farmakokinetičke studije koja bi trebalo da dokaže da su nivoi salbutamola u urinu u korelaciji sa inhalacijom ispod granice za salbutamol, kako se zahteva u S3 delu Liste zabranjene supstanci.

Dr. Olivier Rabin, naučni direktor WADA, juče je izjavio da je WADA zna za varijabilnost nalaza salbutamola u urinu, zbog čega nepovoljan nalaz iznad praga ne smatra doping pozitivnim rezultatom. Rekao je još farmakokinetička studija u Frumovom slučaju nije bila moguća.

Nenad Dikić i Trevis Tajgart

Nenad Dikić i Trevis Tagart iz WADA Foto: Privatna arhiva/N. Dikić

A onda dodao verovatno da bi nas sve uverio i nešto što je nemoguće: „To nije jedinstven slučaj, ali zato što je Frum, sportska ličnost, i stavljena u centar pažnje, izgleda da je jedinstven„, rekao je dr Rabin. „Mi se bavimo svim slučajevima na individualnoj osnovi i ja sam se lično bavio sa nekoliko u prošlosti. Da, postoje elementi ovog slučaja koji su prilično neobični, ali mogu vas uveriti da to nije jedinstveno.“

Međutim, ako pođemo od toga da je dr Rabin u pravu, onda je Frum pokazao da test ne funkcioniše u slučaju salbutamola. I tu se više ne radi o Frumu, niti o salbutamolu ili biciklizmu, već da li pravila važe za sve i da li su svi sportisti ravnopravni.

Slušajući radio u Austriji čuo sam komentar voditelja da je dan za sećanje u 2018. kada je Kris Frum, nakon tri nedelje nakon povrede, neizvesne forme, spektakularno pobedio sa 80 km razlike na 19. delu trke Giro d’Italia i nadoknadio deficit od tri minuta. Pomislio sam se da li je moguće da se voditelj ne pita šta bi bilo da je to bio austrijski biciklista, srpski ili ne daj bože ruski.

A onda sam shvatio da slušam radio na engleskom i voditelj verovatno verujeu mantru „da, postoje elementi ovog slučaja koji su prilično neobični, ali nas želi uveriti da to nije jedinstveno.“ Nažalost, ponovo naučio da su svi sportisti jednaki, ali da su neki jednakiji od drugih.

(Dr Nenad Dikić predsednik odbora za doping kontrolu ADAS-a)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA