≫ 

Svi prethodni dueli svih parova osmine finala: Da li braća Rusi imaju ikakve šanse protiv Španaca, kad se pogleda tradicija?

Koliko vam nestvarno zvuči podatak da se u istoriji fudbala, sve do sada, Urugvaj i Portugalija nikada nisu sastali? Ili da su Francuzi i Argentinci odigrali samo četiri meča u poslednjih 88 godina?

  • 0

Fudbalska reprezentacija Sovjetskog Saveza 1927. godine. Foto: Wikimedia Commons/Fma12/FCTimeNations

Ljubitelji fudbala u Srbiji razočarani su time što je naš nacionalni tim ispao sa Mundijala, ponovo u grupnoj fazi, ali fudbal se voli bez obzira na to, i istinski zaljubljenici u ovu igru neće prestati da je prate samo zato što su razočarani ishodom borbe naše selekcije u „skupu“ sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom. Istinski zaljubljenici u ovu igru znaju, da je lopta okrugla i da uvek postoji sledeće nadmetanje. Tome nema kraja.

Istinski zaljubljenici u ovu igru takođe znaju da sutra počinju utakmice osmine finala Svetskog prvenstva, da počinje nokaut-faza, da počinju završne bitke za naslov svetskoga prvaka, da počinje ludilo. Da je svaki tim na svega tri utakmice od konačnog obračuna na stadionu „Lužnjiki“, utakmice u kojoj je sve moguće.

Šta kaže tradicija, kako su u prošlosti igrali nacionalni timovi ovih parova osmine finala? Zanimljivo je da Urugvaj i Portugalija nikada do sada nisu igrali ni jedan jedini međusobni meč, ne samo na velikim takmičenjima nego uopšte: čak nikada nisu odigrali ni prijateljsku utakmicu, što prosto zvuči neverovatno.

Kavani slavi gol protiv Rusije. Foto: Tanjug/Ap

Što se tiče velikih takmičenja, u opticaju su u njihovom slučaju samo dva, Svetsko prvenstvo i Kup konfederacija. Urugvaj je do sada 12 puta učestvovao na Mundijalima, a Portugalija samo šest puta, što je donekle iznenađujući podatak. Oni su do 2002. godine samo dva puta uspeli da kvalifikuju (za Englesku '66. i Meksiko '86), ali od tada igraju redovno. Preklapanje postoji u pet slučajeva, odnosno, bili su u pet navrata na istim turnirima sa Urugvajcima, ali se nikada nisu sastali.

Što se tiče Kupa konfederacija, Urugvaj je dva puta igrao, iako ima rekordnih 15 titula prvaka Južne Amerike, dok je Portugalija učestvovala na ovom turniru jednom, i to prošle godine na temelju titule prvaka Evrope osvojene u Francuskoj. Ali, tu preklapanja nema jer su „nebesko-plavi“ igrali 1997. i 2013. godine.

Francuzi i Argentinci igrali su do sada samo četiri meča, što je još jedan prilično neverovatan podatak. Prvi put su se na fudbalskom igralištu našli oči u oči ni manje ni više nego na prvom Svetskom prvenstvu, onom koje je održano u Urugvaju 1930. godine. Tada su ove dve ekipe bile u istoj grupi, uz Čile i Meksiko. Argentina je slavila sa 1-0 golom Luisa Felipea Montija u 81-om minutu (pa na kraju u finalu izgubila od domaćina rezultatom 4-2).

Na njihov naredni meč čekalo se 48 godina, bezmalo pet decenija: 6. juna 1978. na Mundijalu koji se igrao baš u Argentini domaćin je u drugom kolu grupne faze golovima Danijela Pasarele iz penala i Leopolda Lukea pobedio „galske petlove“ sa 2-1 (izjednačujući gol postigao je bio Mišel Platini).

Mesi proslavlja vodeći gol Argentine u odlučujućem meču protiv Nigerije, u trećem kolu grupne faze. Foto: Tanjug/Ap

Preostala dva susreta bila su prijateljskog karaktera i oba su se igrala u Francuskoj: februara 2007. Argentina je pobedila 1-0, a tačno dve godine docnije 2-0. Dakle, četiri susreta, četiri pobede Argentine; ako prijateljske isključimo iz jednačine, u dva relevantna susreta na Svetskim kupovima, „gaučosi“ imaju perfektan skor.

Brazilci i Meksikanci su do sada odigrali 40 utakmica, iz kojih su „karioke“ u 23 navrata došle do pobede, dok je sedam mečeva završeno remijem. Meksiko je slavio deset puta. Nećemo vas daviti rezultatima svih tih susreta, ima ih jednostavno previše i bilo bi suvoparno, ali ćemo pomenuti one koji su relevantni: one koji su se igrali na velikim turnirima.

Prvi put na Svetskom prvenstvu igrali su 1950. godine kada je Brazil bio domaćin, i kada je tukao Meksiko sa 4-0. Četiri godine kasnije u Švajcarskoj bilo je 5-0 za „selesao“, dok je u Čileu '62. rezultat je bio 2-0 za Brazil. Naredni takmičarski susret igrali su tek početkom 1996. u okviru KONKAKAF-ovog Zlatnog kupa, kada su Brazilci igrali po prvi put kao gosti (pošto nisu u okviru te konfederacije). Tada ih je Meksiko u finalu dobio 2-0. 1997. godine igrali su na Kopa Amerika, i Brazil je pobedio 3-2, a istim rezultatom završen je i njihov meč na Kupu konfederacija te godine.

Nejmar je jedna od najvećih zvezdi Mundijala u Rusiji, ali zbog svog ponašanja (čitaj: simuliranja) i najčešći predmet sprdnje. Foto: Tanjug/AP

1999. godine igrali su tri puta: dva puta na Kopa Amerika, kada je Brazil u grupi dobio 2-1 pa potom u polufinalu desetak dana kasnije 2-0, i jednom na Kupu konfederacija kada je Meksiko slavio rezultatom 4-3. Dve godine kasnije na Kopa Amerika Meksiko je pobedio 1-0, a istim rezultatom završena su i njihova dva dvoboja na Zlatnom kupu 2003. godine (prvo u grupi, potom u finalu).

Potom je Brazil slavio sa 4-0 na Kopa Amerika 2004. godine, pa Meksiko 1-0 na Kupu konfederacija 2005, pa 2-0 na Kopa Amerika 2007, pa je Brazil pobedio sa 2-0 na Kupu konfederacija 2013. godine. Naredne su na Mundijalu igrali 0-0, a njihov poslednji meč, prijateljski, igran je pre tačno tri godine: Brazil je pobedio 2-0.

Belgijanci i Japanci su odigrali pet međusobnih utakmica, od toga četiri prijateljskog karaktera. Jedini takmičarski duel, onaj na Svetskom prvenstvu koje se 2002. godine održavalo u Japanu i Južnoj Koreji, završen je 2-2. To je bio drugi po redu susret ova dva tima, a i prvi je 1999. završen bez pobednika, i to 0-0. 2009. Japanci su ih tukli sa 4-0, potom četiri godine kasnije sa 3-2, a Belgija je jedinu pobedu protiv „samuraja“ ostvarila prošle godine kada ih je dobila 1-0.

Rusija se kao samostalna zemlja nikada nije plasirala u nokaut-fazu Svetskog prvenstva: sve do sada. Foto: Tanjug/AP

Španija i Sovjetski Savez igrali su četiri puta: prvi njihov međusobni susret bilo je finale Evropskog prvenstva koje se 1964. godine igralo baš u Španiji, a na kojem je SSSR branio titulu. Španci su na stadionu „Santjago Bernabeu“ dobili 2-1. Sovjeti su se osvetili u kvalifikacijama za Euro '72. kada su dobili na svom terenu 2-1 a potom u gostima igrali 0-0, bili prvi u grupi i otišli na završni turnir. 1986. su igrali prijateljski meč u Španiji koji je završen pobedom domaćina od 2-0.

Od raspada Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, samostalna Rusija nikada nije pobedila Španiju: četiri puta su slavili Španci a dva meča su završena bez pobednika. 2004. na Euru u Portugaliji, Španija je u grupnoj fazi pobedila 1-0 (obe ekipe su tada ispale, pošto su bili iza domaćina i Grčke, koji će se sastati u finalu, koje će Grčka rešiti u svoju korist). Četiri godine docnije Španci su u grupnoj fazi Eura tukli Ruse 4-1, a potom i u polufinalu 3-0. Poslednji put kada su odmerili snage, prošle godine u prijateljskoj, bilo je 3-3.

Hrvatska i Danska su do sada odigrale pet mečeva, i skor je apsolutno poravnat: dve pobede Hrvata, dve Danaca, uz jedan remi. Čak i kada se sagledaju samo takmičarski mečevi, skor je identičan: 3-0 za Hrvate u grupi na Euru '96, pa u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Francuskoj '98. prvo 1-1 na Poljudu te 3-1 za Dansku u Kopenhagenu. Poslednji put su igrali 5. juna 2004. godine kada su Hrvati prijateljski meč rešili u svoju korist rezultatom 2-1.

Navijači Kolumbije na tribinama u Rusiji. Hamez Rodrigez je od prošlog Mundijala prvi miljenik nacije. Foto: AP/Tanjug

Što se Šveđana i Švajcaraca tiče, ovi potonji imaju 13 pobeda naspram osam švedskih. Sedam puta su igrali nerešeno. Prvi takmičarski meč (ako ne računamo onaj na Letnjim olimpijskim igrama 1924. godine) igrao se u kvalifikacijama za Mundijal u Čileu '62. kada su Šveđani u Stokholmu razbili „sajdžije“ rezultatom 4-0. Ovi su im se donekle revanširali u Bernu pobedom od 3-2, a pošto su bili bodovno poravnati igrao se plejof-meč u Zapadnom Berlinu; njega su Švajcarci rešili u svoju korist rezultatom 2-1. Sastali su se i kvalifikacijama za Argentinu '78: prvo su Šveđani slavili u gostima sa 2-1, a potom istim rezultatom Švajcarci.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se 1988. godine igralo u Zapadnoj Nemačkoj, Šveđani su kod kuće slavili s 2-0, nakon čega je bilo 1-1 u revanšu. U kvalifikacijama za Englesku '96. Švajcarci su slavili kod kuće 4-2, pa je usledio revanš bez golova. To je bio njihov poslednji takmičarski meč; poslednji generalno, prijateljski, igran je davne 2002. godine kada je bilo 1-1.

Kolumbijci i Englezi igrali su ukupno pet mečeva u istoriji, i Englezi nikada nisu izgubili: imaju tri pobede, dok je dva puta bilo nerešeno. Međutim, samo je jedan meč od svih bio takmičarski: onaj na Svetskom prvenstvu u Francuskoj '98. kada su Englezi slavili rezultatom 2-0 golovima dve legende svetskog fudbala, Alana Širera i Pola Skolsa. Poslednji put su se sastali pre trinaest godina, kada je bilo 3-2.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA