≫ 

Ovo je 11 najluđih priča Mundijala, među njima je i Stojketova: Selektor Paname tukao švalerku, pucali mu u noge, Urugvajac vodi treninge u kolicima, Pamelin dečko bio čistač ulica (FOTO)

Tu je i "narko trafikant" rekorder Meksika na Mundijalima, manijak za volanom iz Senegala, panamski bog sa dredovima

  • 0

Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i njima ravne fudbalske vedete biće u centru pažnje na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali pored najvećih imena, pažnju valja obratiti i na imena koja bi trebalo da su u senci najvećih zvezda, ali se ipak izdavajaju po osobenosti svojih karaktera, karijera, dogodovština iz privatnog života.

Oni su odlični fudbaleri, ali su "na meti" javnosti i zbog burnog privatnog života specifične sadržine za fudbalere, ovo su najinteresantnije priče tih igrača (i selektora) u tom smislu koje ćemo gledati na Mundijalu u Rusiji.

1. M'Baje Niang (Senegal)

Fudbaler Milana na pozajmici u Torinu je poznat po brzini, mada kada to kažemo ne mislimo na njegove trkačke mogućnosti na terenu, već one za volanom: Niang je punio stranice italijanske štampe zbog ludovanja na četiri točka, pre četiri godine jedva je izvukao živu glavu kada je ferarijem udario u drvo u incidentu u kojem je 11 osoba povređeno. Nije mirovao ni posle toga: 2016. godine je suspendovan zbog još jedne saobraćajke koju je izazvao, doduše lakše nego prve. Zbog nemirnog duha i nepromišljenosti ispaštao je iste godine, Milan ga je kaznio jer je, iako tek izašao iz povrede, sebe snimio kako skače u bazen sa krova kuće. ni to nije sve. Poznati su i njegovi "rani radovi" iz vremena dok je igrao za mladu reprezentaciju Francuske - napravio je lom u jednom noćnom klubu zbog čega je suspendovan. Kasnije se opredelio za Senegal.

 
J'suis dans les airs chacal A post shared by M'Baye Niang Officiel (@mbaye_niang11) on

2. Adil Rami (Francuska)

Pouzdani štoper Marseja živi san mnogih muškaraca širom sveta - smuvao je nekadašnju čuvarku plaže Pamelu Anderson. Iako je proredio mečeve u klubu zbog povrede, ne skida se sa naslovnih strana, upravo zbog holivudske zvezde sa kojom se upoznao 2017. u Monaku, a već izvesno vreme žive zajedno.

Pamela ne zna Francuski, Rami tek "natuca" Engleski, ali to im nije prepreka da se dobro slažu. Rami je interesantna fudbalska pojava i zbog činjenice da se jedno vreme, pre nego što je ozbiljno zakoračio među profesionalce, radio u gradskom veću rodnog Frejusa, gradića na francuskoj obali, kao čistač ulica i ostalih srodnih zadataka.

Pamela Anderson redovna je na utakmicama Ramijevog kluba Marseja, 18 godina je starija od njega Foto: Claude Paris

3. Rafael Markez (Meksiko)

Najdugovečniji član Sombrerosa u Rusiji će igrati svoj peti Mundijal u karijeri, legenda je nacionalnog tima, međutim o bivšem članu Barselone pisalo se ne tako davno i piše se i zbog navodne umešanosti u trgovinu narkoticima. Amerikanci su označili Markeza kao jednog od karika organizovane grupe za šverc kokaina, zbog toga čak trenira u opremi bez logoa sponzora, američkih kompanija "Koka Kola" i "Sitibank", koje su se na taj način distancirale od iskusnog fudbalera, sve dok se ne utvrdi da li je imao određenu ulogu u narko trafikingu. Markezovi saigrači, nije poznato da li je i on bio sa njima, pre nekoliko dana ponovo su punili novinske stupce ispadima van terena, zbog orgijanja sa 30 prostitutki nekoliko sati posle prijateljske utakmice sa Škotskom.

Narko trafikant u nacionalnom timu? Rafa Markez na udaru američkih službi zbog umešanosti u šverc kokaina Foto: AP/Tanjug

4. Roman Tores (Panama)

Junak Paname Roman Tores (32) za sebe kaže da se oseća kao filmska zvezda posle odlučujućeg gola Kostariki u finalnom kolu kvalifikacija, koji je odveo selekciju iz Srednje Amerike na Mundijal. Prepoznatljiva Toresova glava "obrasla" u dredove nalazi se bukvalno svuda u Panami: na bilbordima, autobuskim stanicama, autobusima, kreditnim karticama... Trenutak odluke protiv Kostarike ovekovečio je tetovažom, sem toga radi se o kreativnoj osobi van terena kome fudbal nije jedina preokupacija. Pre izvesnog vremena izbacio je liniju garderobe sa, pogađate, svojim likom na asortimanu majica, dukserica, šortseva...

Najprepoznatljivija faca Paname: Roman Tores Foto: Tanjug/Ap

5. Esam El Hadari (Egipat)

Pre 22 godine debitovao je za reprezentaciju, a u Rusiji će biti najstariji učesnik Mundijala u istoriji, sa navršenih 45 godina. Njegov otac, koji se bavi izradom nameštaja, nije želeo ni da čuje da mu sin juri za loptom, a kamoli da mu to bude životni put, pa mu je u startu predočio: ili sa njim na zanat ili škola. Ali mali Esam je imao druge planove. Ljubav prema igri je bila jača od zamisli roditelja. Bio je toliko uplašen da njegovi ne saznaju da je igrao fudbal, da je pre odlaska kući prao prašnjave stvari u reci. Golove i uspehe svog tima slavi na karakterističan način - kačenjem o prečku.

6. Hanes Haldorson (Island)

Ako iko ikada bude pravio film o islandskom fudbalskom čudu zvanom reprezentacija, prvi pik da bude glavni odgovorni tog ostvarenja je golman ostrvljana Hanes Haldorson (34). Njegova pasija, uz fudbal, su film i kamera, malo je poznato da je baš on odgovoran za video pesme kojom se Island predstavio na Eurosongu 2012. godine. Brani za danski Randers, profesionalne obaveze mu ne dozvoljavaju da se posveti poslu kamermana, ali ne mora da brine - njegovi poslodavci, za koje inače radi s vremena na vreme, čuvaju mu mesto kada ovaj odluči da završi karijeru.

7. Paolo Gerero (Peru)

Mnogo toga je već rečeno o Gereru, živoj legendi peruanskog fudbala, najboljem strelcu u istoriji te zemlje, za koga se do pre nekoliko dana nije znalo da li će uošte igrati na Mundijalu zbog pozitivnog nalaza na kokain u kvalifikacijama. Ipak, FIFA je, uz zdušni apel brojnih fudbalskih zvezda širom sveta, ukinula zabranu pa ćemo ovaj dobro poznat lik gledati u akciji po Rusiji na ogromno zadovoljstvo Peruanaca. Zanimljivost iz života ovog fudbalera je njegov strah od letenja koji datira iz vremena kada je njegov ujak, bivši fudbaler, poginuo u avio nesreći ekipe Aliance iz Lime 1987. godine.

Slab na kokain, plaši se aviona: Peruanska fudbalska legenda Paolo Gerero Foto: Guliver/Otto Greule Jr/Getty Images

8. Miči Bačuai (Belgija)

Čelsijev promašaj, igrač Borusije važi za jednog od najvećh šaljivdžija među fudbalerima, barem se takav utisak stiče na osnovu njegovih objava na društvenim mrežama. Često ga možemo videti u raznim pozama, smešnim odevnim kombinacijama, uz šaljive komentare koji su ga učinili vrlo omiljenim među fudbalskim zanesenjacima bez obzira na navijačku opredeljenost. Njegov omiljeni lik je Sunđer Bob Kockalone, sa njegovog repertoara se izdvaja upravo fotografija u komplet "opremi" žutog morskog sunđera.

9. Vladimir Stojković (Srbija)

I golman Srbije Vladimir Stojković našao se na listi odabranih fudbalera učesnika Mundijala zbog burne prošlosti. Sve ono što je pratilo čuvara mreže Partizana kroz karijeru, pročulo se i van granica naše zemlje. Naravno, najupečatljiviji momenat njegovog lika i dela je prelazak u Partizan iz lisabonskog Sportinga i "izdaja" Zvezde, što je za posledicu imalo niz neprijatnih momenata za otresitog Lozničanina: stalne prozivke navijača Zvezde, verbalne i fizičke napade, od kojih je onaj u Đenovi, pre kvalifikacionog meča sa Italijom, bio najopasniji - i nikad rasvetljen! Englezi, autori ove liste, podsećaju da je Stojković genetski predodređen za velika sportska dela kao sin bivšeg golmana i bacačice diska.

Stojković je dugo vremena imao policijsku zaštitu zbog pretnji smrću Foto: Marko Todorović

10. Ernan Dario Gomez (Panama)

Selektor Panamaca je tek zanimljiva pojava sa burnim životnim momentima. Pre nego što je preuzeo Panamu, neko vreme je vodio Kolumbiju, zemlju u kojoj je rođen - u periodu između 2010. i 2011. godine, međutim tamo je sebi zakomplikovao život do te mere da je proglašen za nasilnika. Naime, u to vreme, iako oženjen, "švrljao" je, ali se njegova ljubavna avantura neslavno završila: prebio je ljubavnicu na ulici i zbog toga završio karijeru, i kod bivše žene i u reprezentaciji. Brzo je usledio otkaz... Njegov buran život imao je još jednu nasilnu epizodu posle koje je on bio ugrožena strana. Pre deset godina upucan je u nogu od strane nepoznatih počinilaca u vreme dok je bio selektor Ekvadora - incident su mnogi povezali sa njegovom pošalicom na račun ekvadorskog predsednika koga je, u slobodnom tumačenju, nazvao debeljucom.

11. Oskar Vašington Tabarez (Urugvaj)

Selektor Urugvaja je na neki način najveći heroj Mundijala i pre njegovog početka. Najdugovečniji selektor koji će voditi neki tim u Rusiji (ukupno 14 godina, od 1988-1990, od 2006 -), pre dve godine je oboleo od retke bolesti (Gulain-Bareov sindrom) koja napada nervni sistem. Iako su ga mnogi otpisali za bilo kakav posao, Tabarez ne samo da je pobio sve pesimistične prognoze, već je nastavio da vodi nacionalni tim. Istina, uz pomoć motorizovanih invalidskih kolica u kojima ponekad vodi treninge, i štaka, kojiima se služi kada se pridigne. Šta reći, nego veliko bravo za 71-godišnjeg Urugvajca.

Bolest ga nije slomila: Oskar Tabarez sa štapom vodi trening Urugvaja Foto: Tanjug/Ap

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA