≫ 

Srbi, gde ste u Rusiji? Zbog čega Orlovi imaju slabu podršku na Mundijalu? (FOTO) (VIDEO)

Ovo je jedini minus iz pobede nad Kostarikom, ali verujemo da će protiv Švajcarske i Brazila i to biti na mnogo većem nivou

  • 96

Čitav svet se sjatio u Rusiju za Svetsko prvenstvo, bar od reprezentacija koje su se plasirale na veliku smotru. Bili smo svedoci totalnog ludila u Moskvi, gde je glavna baza većine navijača. Videli smo različite zastave, nacije, kako svako ima svoje pesme, rekvizite, maske, specifičan stil...

Međutim, jedino što nam je falilo u Moskvi, bila je zastava Srbije! Neverovatno, ali je utisak da jedino srpsku zastavu nismo videli od svih mogućih učesnika Mundijala. Nekad bi nam se učinilo da vidimo srpsku trobojku, ali kada bismo se približili videli bismo da je to samo neko okrenuo naopačke rusku zastavu.

VIDEO: Pogledajte kako recimo to rade navijači Argentine i kakvo ludilo prave

Nisu ni u Samari naši igrači imali spektakularnu podršku. Bilo je nekoliko stotina navijača koji su doputovali u ovaj grad da bodre Orlove na meču protiv Kostarike, ali su čak i oni imali brojniju publiku, iako su proputovali pola sveta da bi bili uz svoju reprezentaciju.

>>> Navijač Srbije uhvatio Mitrovićevu "devetku": Hteo je sinu da pokloni dres, ali je onda odlučio da uradi nešto mnogo humanije (FOTO)

Navijači Srbije u Samari; Foto: MN Press

Pomoć smo dobili u vidu ruskih navijača, pa je podrška bila značajno veća. Ali, ne treba da se oslanjamo na podršku bratskih navijača

Mi smo bili jedna od retkih reprezentacija koja nije imala svoj navijački "kop", a imale su ga sve reprezentacije do sada.

A igrači su igrom, borbenošću i željom na utakmici protiv Kostarike pokazali da zaslužuju ogromnu podršku i da iza njih treba da stane cela nacija!

ŠTA SU RAZLOZI SLABIJE PODRŠKE?

Srbi u Samari potpomognuti ruskim navijačima; Foto: MN Press

Nažalost, kod nas kult reprezentacije nije toliko jak među najvatrenijim navijačkim grupama. Najbrojniji, Delije i Grobari, duboko su podeljeni, a zbog sukoba koje imaju sa Savezom godinama unazad, nezainteresovani su za pravu podršku reprezentaciji. Naravno, individualno svako može da pruža podršku, u zavisnosti od toga da li želi.

Treba imati u vidu i da Samara nije preterano popularan grad, da je udaljenost od Beograda do ovog grada 2340 km, da u Srbiji platežna moć nije toliko velika da mnogi mogu da izdvoje toliki novac za avio karte, smeštaj, karte za utakmicu (za sve to je potrebno i nekoliko hiljada evra)...

VIDEO: Pogledajte kakvu atmosferu prave Peruanci u Moskvi

Ali to ne treba da bude izgovor, jer nemaština vlada i u mnogim drugim zemljama, primera radi Peru - jedna od siromašnijih zemalja Južne Amerike, koji ima možda i najveću podršku u Rusiji - procene su da ih je stiglo oko 60.000 u Rusiju, dok su na stadionu imali čak 20.000 navijača na prvoj utakmici protiv Danske.

ZAŠTO ĆE U KALJININGRADU I MOSKVI BITI JAČA PODRŠKA?

Aleksandar Kolarov slavi gol protiv Kostarike; Foto: AP/Tanjug

Nema sumnje da će Srbija na utakmicama u Kaljiningradu protiv Švajcarske, a naročito u Moskvi protiv Brazila, imati mnogo veću i jaču podršku. Igrači su svojim odnosom ka dresu samo dali motiv navijačima da učine sve što mogu da dođu u Rusiju i da im pruže maksimalnu podršku.

Jer, ova generacija je to sada zaista i zaslužila! Kada vidite kako Tošić ide glavom na kopačku, da Sergej posle meča ne može sat vremena da ustane jer je istrošio i poslednji atom snage, da svi dišu kao jedan, da se Matić sam bije sa celom klupom Kostarike, da generalno hladni Kolarov raduje kao nikad u životu posle pobede, morate da osetite ponos, ma koliko da ste pre toga bili ravnodušni prema reprezentaciji, ili da zbog nečega niste imali simpatije prema njima.

Glavom na kopačku - neverovatno požrtvovanje Duška Tošića na meču protiv Kostarike; Foto: Guliver/Stu Forster/Getty Images

Konačno imamo priliku da napravimo nešto veliko, a to možemo uz zajedništvo koje već krasi ekipu, a jaka podrška sa tribina može samo dodatno da im napumpa adrenalin, da krv prostruji kroz vene i da Orlovi počnu da grizu!

Prva šansa za plasman u grupnu fazu, koja se čaka punih 20 godina je već protiv "naturalizovanih" Švajcaraca, i nešto malo onih pravih. Biće to više od igre, jer su ovi prvi predvođeni Džakom i Šaćirijem, koji su provocirali i pred Mundijal, posebno "nabrijani" da napakoste Srbiji i da nam pomrse račune.

Zato će nam u Kaljiningradu biti neophodno da svi budemo kao jedan! Za Srbiju!

VIDEO: Radost navijača Srbije posle spektakularnog gola Kolarova

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA