≫ 

Velika mundijalska prognoza Telegrafa: Evo ko prolazi narednu rundu i ko će zaigrati veliko finale na stadionu „Lužnjiki“

Može li Danska da iznenadi Hrvatsku i izbaci naše komšije sa Svetskog prvenstva? Teško. Može li Meksiko iznenaditi Brazilce i baciti u novo očajanje naciju koja se još uvek nije oporavila od one bruke i sramote na „Mineirau“ od pre četiri godine? Još teže. Šta je s Belgijom? Mogu li da odu do kraja?

  • 43

Danas se igraju prvi mečevi osmine finala Svetskog prvenstva koje se održava u Rusiji. Shodno tome, sportska redakcija Telegrafa je odlučila da prognozira dalji tok turnira i da demokratskim glasanjem ustanovi ko će se naći u finalnom meču koji će se 15. jula odigrati na moskovskom stadionu „Lužnjiki“. Tačnije, da glasanjem ustanovi ko za to ima najviše šanse, jer su iznenađenja uvek moguća. Naša projekcija daljeg toka Mundijala je sledeća.

OSMINA FINALA

Urugvaj - Portugalija: Redakcija se prilično slaže oko ishoda ovog dvoboja. Premda ima onih koji veruju u prolaz „nebesko-plavih“, ogromna većina smatra da će u četvrtfinale otići momci okupljeni oko Kristijana Ronalda, jedne od dve najveće zvezde ovog Mundijala. Dakle — dalje ide Portugalija.

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Portugalije

Francuska - Argentina: Nakon onog neubedljivog starta turnira, kada su u grupnoj fazi remizirali sa Islandom, pukli kao zvečke od Hrvata i jedva pobedili Nigeriju, iznenađujuće je koliko smo uvereni u to da Mesi i ekipa prolaze kroz Francusku, koja ni sama nije preterano oduševila iako je na papiru bila i ostala jedan od favorita za osvajanje titule prvaka sveta. Oni u redakciji koji misle da Francuzi prolaze, u velikoj su manjini. Dakle — dalje ide Argentina.

Markos Roho sa svojim saigračima iz Argentine slavi pobedonosni gol protiv Nigerije, gol koji ih je odveo u osminu finala. Foto: Tanjug/Ap

Brazil - Meksiko: Brazil nije svojim igrama u dosadašnjem toku Mundijala oduševio ljubitelje fudbala, ali Brazil je Brazil. Sa druge strane, i Meksiko je Meksiko. Neverovatno je kako selekcija zemlje od 120 miliona za fudbalom ludih stanovnika nikada nije u stanju da ode dalje od osmine finala, iako skoro uvek prođe grupu. Poslednji put su u grupnoj fazi ispali davne 1978. godine, a od 1994. uvek igraju prvo kolo nokaut-faze. Da, dva puta jesu igrali četvrtfinale, ali samo onda kada su bili domaćini. Sada opet nemaju sreće. U redakciji postoji potpuno slaganje oko ovog pitanja. Dakle — dalje ide Brazil.

VIDEO: Brazilka seks bomba pije votku sa babuškom u Rusiji

Belgija - Japan: Belgijanci su na ovaj turnir došli kao jedni od favorita, ako ne baš otvorenih a ono barem iz senke. Oni definitivno imaju igrače kadre da osvoje titulu svetskoga prvaka, a verovatno je jedini razlog zbog kojeg nisu na početku bili u najužem krugu favorita taj, što nikada ranije nisu osvojili titulu. Malom je broju zemalja to pošlo za rukom, i većina ih je prvi put uspela onda kada je bila domaćin: to je slučaj sa Urugvajem, Italijom, Argentinom, Francuskom i Engleskom. Sa druge strane, Japan je autsajder. Bio je autsajder u grupi, iako je igrao dobro, autsajder je i na ovom meču. Redakcija se oko ishoda ove utakmice potpuno slaže. Dakle — dalje ide Belgija.

Španija - Rusija: Rusi su naša braća, ali šta im to vredi u dvoboju sa „crvenom furijom“? Šta im vredi ono kasapljenje slabašne Saudijske Arabije, i ona ubedljiva pobeda na Egiptom Mohameda Salaha? Gotovo ništa. Ne treba o njima suditi na osnovu meča protiv Urugvaja, ali treba biti realan. Španija, istina, nije uverljivo prošla kroz grupnu fazu, ali sve velike ekipe podižu formu kako turnir odmiče. Ne postoji u redakciji nijedan glas koji misli da Rusija može dalje. Ovo je njihov domet. Uostalom, Rusi od kako se Sovjetski Savez raspao, nikada nisu ni igrali nokaut-fazu Mundijala. Dakle — dalje ide Španija.

Španija će se u osmini finala Mundijala u Rusiji sastati sa domaćinom turnira. Foto: Tamjug/AP

Hrvatska - Danska: Hrvati su svojim briljantnim partijama koje su prikazali u Rusiji, oduševili ljubitelje fudbala na svim meridijama. Komotna pobeda nad Nigerijom od 2-0 uprkos pomalo bledom izdanju, ubedljiva pobeda nad Argentinom od 3-0, konačno i trijumf nad visokomotivisanim Islandom koji nije ekipa za šalu, kao i činjenica da imaju izvrstan tim koji predvode Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić, govore u prilog toga da komšije mogu daleko da doguraju. Barem do četvrtfinala. Postoji u redakciji jedan glas koji daje prednost Dancima, ali opšte je uverenje da oni nemaju šanse. Dakle — dalje ide Hrvatska.

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Hrvatske

Švedska - Švajcarska: Nijedan dvoboj osmine finala nije izazvao tako duboku podelu kao ovaj, i na momente se činilo da nećemo uspeti da odgovorimo na pitanje ko će u narednu rundu. Ipak, na kraju su „sajdžije“ dobile prednost — jedan glas je presudio. Dakle — dalje ide Švajcarska.

Kolumbija - Engleska: Možda će se ljubitelji južnoameričkog fudbala iznenaditi, kao i dežurni anglofobi, ali u sportskoj redakciji Telegrafa ne postoji niko ko misli da momci okupljeni oko Hameza Rodrigeza mogu da pobede „gordog albiona“. Selekcija koju je sastavio Garet Sautgejt jeste mlada, ali je svojim igrama u prve tri utakmice na ovom turniru uverila ljude da prvo kolo nokaut-faze jednostavno nije njihov maksimalni domet na ovom šampionatu. Dakle — dalje ide Engleska.

ČETVRTFINALE

Ivan Rakitić u duelu sa Viktorom Mozesom u prvom kolu grupne faze. Foto: Tanjug/AP

Portugalija - Argentina: Duel između ove dve ekipe, ako do njega zaista dođe, biće nešto više od pukog duela ove dve ekipe. Biće to duel između Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, duel koji bi mogao da stavi tačku na raspravu ko je najbolji fudbaler današnjice, a možda i u istoriji fudbala. Odmah da vam kažemo, bilo je tesno, ali su na kraju za jedan glas prevagu odneli „albiselesti“. Dakle — dalje ide Argentina.

Brazil - Belgija: Brazil jeste Brazil, kao što već rekosmo, ali Belgija je realno bolja ekipa od njih. Ne mislimo samo na individualnom planu, jer u tom su aspektu možda donekle i poravnati, pošto i jedni i drugi imaju izvanredne fudbalere, već govorimo o timu kao timu. Belgijanci deluju kao čvrsto satkana ekipa, mnogo više nego „karioke“. Brazil jeste Brazil pa će zato doći do četvrtfinala, ali više od toga neće moći. Dakle — dalje ide Belgija.

Španija - Hrvatska: Hrvati imaju izvanredan tim, ali četvrtfinale je ovoga puta njihov realni domet. Zid „crvene furije“ Modrić i kompanija neće uspeti da preskoče. Ovde se „ruska bajka“ naših komšija završava. Dovoljno rečeno. Dakle — dalje ide Španija.

Švajcarska - Engleska: Nema dovoljno granita u švajcarskim nogama, niti dovoljno šećera u njihovoj igri, da bi otišli u polufinale. Ako uopšte budu uspeli da se dokopaju ove runde, „tri lava“ će ih progutati. Imaju bolje igrače, i imaju bolji tim. Dakle — dalje ide Engleska.

Može li Belgija osvojiti Svetsko prvenstvo? Foto: Tanjug/AP

POLUFINALE

Argentina - Belgija: Sa jedne strane imamo Mesija i deset igrača koji pokušavaju da budu na njegovom nivou. Sa druge strane imamo jedanaest fudbalera koji su na istom nivou. Vrhunskom. Ako se ne desi nešto nepredviđeno, „crveni đavoli“ će proći kroz argentinske redove i napraviti korak kakav nijedna selekcija u njihovoj istoriji nije uspela da napravi. Dakle — u finale ide Belgija.

Španija - Engleska: Englezi imaju igrače i tim, imaju igru, imaju energiju, mladost, želju, i čeznu za ostvarenjem sna koji generacije njihovih igrača i navijača sanjaju još od onog čuvenog finala Svetskog prvenstva na Vembliju 1966. godine. Španci imaju sve ostalo. Za početak iskustvo, i dugi niz godina zajedničkog igranja. To bi trebalo da bude dovoljno. Dakle — u finale ide Španija.

A u finalu je sve moguće. Ako se naša prognoza ispostavi kao tačna, ili će Španija osvojiti svoju drugu titulu prvaka sveta, ili ćemo dobiti devetu zemlju kojoj je pošlo za nogom da se dočepa najvažnijeg trofeja, ne samo u fudbalu nego u sportu uopšte. Šta god da se desi, to bi moglo da bude jedno od boljih finala u poslednjih nekoliko decenija.

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Belgije

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Španije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA