≫ 

Embape postao prvi tinejdžer koji je dao dva gola u jednom meču Mundijala još od 1958. godine. Tada je to izveo Pele!

Neverovatna je statistika prvog meča osmine finala na Mundijalu u Rusiji, koliko za samog Embapea toliko i za ostale

  • 2
Kilijan Mbape nakon što ga je Roho faulirao za penal. Foto: Tanjug/AP

Zapamtite gde ste danas gledali prvi meč osmine finala Svetskog prvenstva u Rusiji, koji su Francuska i Argentina odigrali u Kazanju. Dobro zapamtite, jer postoji šansa da ste prisustvovali meču o kome ćete za nekoliko decenija pričati svojim unucima, kada vas budu pitali: gde ste bili, kada je Embape zabio dva komada Argentini i postao prvi tinejdžer kojem je to pošlo za nogom još od finala u Švedskoj '58. kada je to uradio Pele?

Dobro ste čuli: šezdeset godina je prošlo od kako je osoba mlađa od 20 godina uspela da u jednom meču Mundijala postigne dva pogotka za svoj nacionalni tim, a tada je to uspeo da izvede Brazilac kojeg mnogi i dan-danas drže za najboljeg ikada.

To su ona dva spektakularna gola (dobro, jedan spektakularan, onaj kada je prebacio zbunjenog Šveđanina pa loptu dočekao na volej) koja je Pele uspeo da zavuče u mrežu domaćina turnira kada je imao nepunih 18 godina, i da tako „selesau“ donese prvu od pet titula prvaka sveta.

Fenomenalni Kante sa svojim „saborcem“ Varanom u duela sa Mesijem. Foto: Tanjug/AP

Da smo danas gledali neverovatan meč, ne moramo napominjati nikome ko je bio ispred malih ekrana, ili na stadionu u Kazanju, ako je imao sreće. Dovoljno je reći da je Francuska povela golom Grizmana iz penala, da je Argentina izjednačila fenomenalnim golom Di Marije, golom koji je u tom trenutku bio najlepši na šampionatu, da je preokrenula odmah na početku drugog poluvremenu, da su Francuzi preko Pavara uspeli da izjednače novim najlepšim golom na prvenstvu, i da je nakon toga počeo šou Embapea, nad kojim je i napravljen onaj penal koji je „galske petlove“ doveo u prednost. Konačno, da je Mesi asistirao Agueru za pravu dramu u nadoknadi vremena.

Dakle, pravi se spektakl odigravao pred našim očima. Evo još nekih kurioziteta koji su važni za ovaj meč.

Pored toga što je postao prvi tinejdžer nakon Pelea kojem je pošlo za nogom da postigne dva gola u jednom mundijalskom meču, Embape je prvi tinejdžer nakon Majkla Ovena i turnira upravo u Francuskoj 1998. godine, koji je na čitavom Mundijalu uspeo da postigne dva ili više golova.

Lionel Mesi. Foto: Tanjug/Ap

Francuska se ovom pobedom po prvi put u istoriji dva puta zaredom plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Takođe je na Mundijalima neporažena u poslednjih devet mečeva protiv južnoameričkih ekipa, i to od utakmice koju su 1978. izgubili baš od Argentine 2-1. Konačno, Francuzi su nastavili jednu interesantnu tradiciju: nikada nisu izgubili meč u kojem je Antoan Grizman zatresao mrežu.

Ovo je tek peti put u istoriji argentinske selekcije da su na mundijalskom meču primili četiri ili više golova. Takođe su prva ekipa kojoj je na meču Svetskog prvenstva uspelo da postigne tri gola a da svejedno ispadne: prethodni put se to desilo Belgiji protiv Sovjetskog Saveza 1986.

Golčina Anhela Di Marije sa 27,578 metara za sada je gol postignut sa najveće udaljenosti na ovom Svetskom kupu. Lionel Mesi je odigrao ukupno 756 minuta u nokaut-fazi Svetskih prvenstava, ali nikada nije postigao gol. Ali, Mesi je zato jedini čovek u istoriji Mundijala koji je na četiri različita turnira uspeo da asistira kod gola.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mbappe

    30. jun 2018 | 20:01

    Dečko je suva klasa..

  • Pošteno

    30. jun 2018 | 20:07

    Boga mi Mesi se baš naigrao na ovom SP.😂 Doduše takav je bio i na prošlom. Kad vidim kako igraju ove 'zvezde' onda je našima sve oprošteno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA