≫ 

Muk u Sočiju, Hrvati u polufinalu Mundijala: Preokret, produžeci, penali, drama, Rusi tuguju! (FOTO)

Neverovatna poslednja utakmica četvrtfinala SP u Rusiji pripala je našim komšijama

Najbolja generacija hrvatskih fudbalera još od vremena Šukera, Prosinečkog, Bokšića, ponovila je uspeh pomenutih iz 1998. godine, plasmanom u polufinale Svetskog prvenstva!

Hrvatska - Rusija 4:3, (2:2, 1:1), posle produžetaka i penala u Sočiju.

"Kockaste" su u polufinale na meč sa Englezima poslali strelci Andrej Kramarić i Domagoj Vida, da bi u penal seriji ponovo, kao i protiv Danske, junak bio golman Subašić odbranivši "panjenku" Smolovu još u prvoj seriji.

RUSIJA - HRVATSKA 2:2, penalima 3:4

(Čerišev 32, Fernandes 115 - Kramarić 40, Vida 101)

Rusija: Akinfejev, Kudrjašov, Ignašević, Kutepov, Zobnin, Kuzjajev, Žirkov, Golovin, Samedov (od 54. Erokin), Čerišev (od 67. Smolov), Fernandes, Dzjuba (od 75. Gazinski).

Hrvatska: Subašić, Strinić (od 74. Pivarić), Vida, Lovren, Vrsaljko (od 96. Ćorluka), Rakitić, Modrić, Kramarić (od 87. Kovačić), Perišić (od 63. Brozović), Rebić, Mandžukić.

PENALI...

Smolov - brani Subašić!

Brozović - 0:1

Dzagoev - 1:1

Kovačić - brani Akinfejev!

Fernandes - promašuje čitav gol

Modrić - 1:2

Ignaševič - 2:2

Vida - 2:3

Kuzjajev - 3:3

Rakitić - 3:4

Slavlje posle iscrpljujuće borbe u Sočiju: Sreća Hrvata posle drugog gola, prvog u produžetku Foto: Tanjug/Ap

Foto: Tanjug/AP

Rusija je junački odigrala i ovaj meč, ne bi bilo nezasluženo i da je selekcija domaćina otišla još jedan korak dalje, fantastično su tehnički doteranijim Hrvatima parirali igrači "Zbornaje", neverovatnu snagu i uoprnost su prikazali, uspeli da izjednače u 115. minutu, izbore penale...

Ipak, u polufinale ide bolji tim!

Hrvati su još jednom pokazali da su potpuno sazreli za najveći rezultat u istoriji, sada ih čekaju Englezi, sa druge strane žreba su Belgijanci i Francuzi, a utisak je da su upravo to četiri selekcije koje su pokazale najviše na ovom Mundijalu.

>>> Bomba Čeriševa: Golman Hrvatske se nije ni pomerio kod gola Rusije (VIDEO)

Pridigli su se igrači selektora Dalića posle "bombe" Čeriševa za 0:1, uzvratili kreacijom Mandžukića i Perišića, te egzekucijom Kramarića na kraju čitave akcije, za egal pred odlazak na odmor. Mogli su Hrvati i ranije da dođu do pobede, pravo je čudo kako šut Perišića, koji je završio na stativi, nije ušao u mrežu, i nije to bila jedina pretnja po Ruse u nastavku u kom su "kockasti" dobrih pola sata igrali "ševu" sa protivnikom.

Gotovo 90 posto igre u drugom delu odvijalo se na polovini ruskog tima, Čerčesov je izmenama probao da osveži ekipu, da joj "ubrizga svežu krv sa Erokinom, Gazinskim, Smolovim, no nije se mnogo toga promenilo u odnosu snaga na terenu: jednostavno, hrvatski igrači su delovali kompaktnije, opasnije, ali i njima je sa protokom vremena ponestajalo snage u borbi prsa u prsa... Rusi su to osetili i oslobodili se pred kraj regularnog dela najvećeg pritiska, čak i zapretili rovitom Subašiću u samoj završnici, no ovaj je pokazao da je golman svetske klase.

Još jednom je junački branio gol Hrvatske: Subašić u akciji na utakmici sa Rusima Foto: Tanjug/AP

I, onda, u produžecima, kada je možda bilo za očekivati da oba tima "uspore" usled premora, usledio je šok za Ruse: Vida je najbolje skočio posle kornera, Ćorluka je malo zasmetao Akinfejevu, tu se našao još jedan ruski igrač, taman toliko da golman "Zbornaje" ostane ukopan, nemoćan da promeni ishod ove situacije - 1:2!

Delirijum među Hrvatima je mogao da se opipa, međutim Rusi nisu odustajali, poslednje atome snage uložili su da savladaju Subašića, i za to im se ukazala lepa prilika u 115. minutu: Dzagoev je sa roglja kaznenog prostora ubacio loptu, Fernandes je skočio verovatno najviše u svojoj karijeri, zahvatio loptu, poslao je iza leđa Subašića, za 2:2, za nastavak retko viđene drame.

U penal seriji, koja je možda bila i najpravednije rešenje da se odluči polufinalista, prvi izvođač Rusa Smolov je podbacio. Katastrofalno je izveo udarac, usudio se da šutira "panjenku" koju je prozreo Subašić, imao dovoljno vremena zbog spore lopte da interveniše.

U nastavku serije, Brozović je pogodio, Dzagoev takođe, potom je Akinfejev odbranio udarac Kovačića, međutim junak Rusa Fernandes je promašio čitav gol!

Možda je i ključni momenat serije gol Modrića iz penala, iako ga je Akinfejev pročitao: lopta mu se izmigoljila, odbila o stativu i ušla u mrežu! Potom su pogađali redom Ignaševič, Vida, Kuzjajev i, na kraju, Rakitić - za veliko slavlje hrvatske reprezentacije.

Domagoj vida u trku posle gola za 2:1 u produžetku protiv Rusije, prate ga Lovren i Ćorluka Foto: Tanjug/Ap

Foto: Tanjug/Ap

Akinfejev sa saigračima "u buketu", Mandžukić sve to prati sa zemlje Foto: Tanjug/Ap

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Bacio navijače u delirijum: Čerišev ide ka navijačima, slavi gol protiv Hrvata Foto: Tanjug/AP

Čerišev u transu posle gola, stiže ga Golovin da slavi Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Ivan Strinić sa loptom, Semedov ga prati Foto: Tanjug/AP

Ovaj momak je spreman za utakmicu Foto: Tanjug/AP

Ruska lepota u punom sjaju Foto: Tanjug/Ap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA