≫ 

Da li je ovaj rezultat Hrvatske veći od Zvezdinog osvajanja Evrope? Glasajte u regionalnoj anketi decenije!

Šta je merilo sportskog uspeha i da li možemo da poredimo dva rezultata, pitanje je na koje je teško dati odgovor. Probajte vi

  • 74

Ništa nije nemoguće kada se dogodi - čuvena rečenica Nelsona Mendele dobila je praktičnu potvrdu u sredu posle plasmana fudbalera Hrvatske u finale Mundijala. Podvig za koji bi mnogi rekli da je nemoguć timovima sa ovih prostora, drugi bi nazvali čudom, ali jedno je sigurno. Sve je u sportu moguće pogotovo u fudbalu ako se dovoljno veruje i želi.

>>> Kako je srpska štampa prenela plasman Hrvatske u finale Svetskog prvenstva? (FOTO)

Pre tačno 20 godina selekcija Hrvatske je bila treća na svetu, a od tada do danas mnogo puta su učestvovali na Evropskim i svetskim šampionatima i gradili duh koji će ih dve decenije kasnije uvesti u istoriju.

Ovaj rezultat mogao bi da se uporedi sa osvajanjem Kupa Šampiona fudbalera Crvene zvezde 1991. godine u Bariju. Takođe je to bilo nezamislivo svima, osim samim igračima, treneru i menadžmentu kluba.

Robert Prosinečki sa peharom Kupa šampiona Foto: MN Press

E sad, krucijalno pitanje je da li je uspeh fudbalera Hrvatske veći ili bar jednak uspehu Crvene zvezde od pre 27. godina? Imaćete priliku da glasate u našoj anketi, a prethodno ćemo navesti nekoliko činjenica da možete da uporedite.  Nije bitno da li će u nedelju osvojiti titulu prvaka sveta, sam ulazak u finale se može tretirati kao ogroman uspeh.

ZVEZDIN PUT DO TITULE

Crvena zvezda je te sezone 1990/91 igrala od kvalifikacija do finala samo nokaut utakmice. Tada nije bilo igranja po grupama gde se dozvoljava i neki kiks, već samo dve utakmice pa ko bude bolji ide dalje.

 Crveno - beli su u kvalifikacijama pobedili sa ukupnim rezultatom 5:2 (1:1, 4:1) Zatim je usladila osmina finala gde su igrali dvomeč sa Rendžersom iz Škotske. U prvom meču 3:0 za Zvezdu, u drugom 1:1.

U četvrtfinalu naišao je Dinamo Drezden a Zvezda je pobedila oba puta sa po 3:0, 3:0.

Tada je usledilo čuveno polufinale sa Bajernom iz Minhena gde je Zvezda pobedila u prvom meču 2:1, a u drugom u Beogradu igrala 2:2 i otišla u finale gde je na penale pobedila Olimpik iz Marseja.

Ušati pehar je konačno prvi i jedini put stigao u Jugoslaviju Foto: MN Press

PUT FUDBALERA HRVATSKE DO FINALA MUNDIJALA

Selekcija Hrvatske je igrala u grupi D sa Argentinom, Nigerijom i islandom. Zabeležila je sve tri pobede, od čega najvažniju od 3:0 protiv Argentine. Imali su u grupnoj fazi prostora za kiks, ali im se nije desio.

VIDEO: Hrvati napravili ludilo u hotelu

Usledila je faza eliminacije i osmina finala gde su pobedili Dansku sa 3:2 (1:1) boljim izvođenjem penala. U četvrtfinalu su izbacili Ruse takođe posle penala 4:3, pošto je regularno bilo 2:2.

U polufinalu su pobedili Englesku sa 2:1 u produžetku golom Marija Mandžukića i tako stigli do finala.

Foto: Tanjug/AP

FAKTI

* Sve u svemu, Zvezda je odigrala 9 nokaut mečeva na svom putu do titule, dok je Hrvatska igra tri meča u grupi i tri u nokaut fazi.

*Zvezda je može se reći bila autsajder na startu takmičenja, dok je hrvatska slovila za ekipu koja može daleko dogurati, bar do četvrtfinala.

*Na mundijalu je sigurno jača konkurencija nego u klupskom fudbalu, jer sve ekipe igraju u najboljim sastavima, dok je Zvezda imala i malo lakše rivale u prva tri kola.

*Reprezentativni fudbal je sigurno mnogo važniji nego klupski jer predstavlja celu naciju.

VIDEO: Baklje na sve strane! Hrvati u transu posle izjednačujućeg gola protiv Engleske

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    12. jul 2018 | 13:46

    Mogu hrvati da postanu prvaci i kosmosa, za nas je ZVEZDA najveći uspeh.

  • Kimibk

    12. jul 2018 | 13:44

    Kako može da se meri uspeh jednog klub kakav je bio naš pre 27 godina,sa nekom reprezentacijom danas ... Mnogo je godina prošlo da bi se merilo tako nešto,mnogo veličate ove,ali slabo ste prozivali Kokezinja i njemu slične.Okrenite se našem sportu pustite njih.

  • Mića iz kafića

    12. jul 2018 | 18:45

    Čudim se da se Hrvatska još uvek tako zove jer bi joj više odvovaralo ime Penalska. Još će tražiti kada oni igraju da se izbaci svih 10 protivničkih fudbalera a ostavi samo golman. Pa da mu izvode penale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA