ABA dobija jedno mesto, ali to ne znači da će šampion ići u Evroligu!

Prvi čovek Evrolige istakao da moraju da se ispune određeni uslovi kako bi klub bio učesnik grupnog takmičenja

  • 8
Đordi Bertomeu

Foto: Telegraf

Neposredno pred meč između Crvene zvezde i Panatinaikosa, konferenciju za medije održao je prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu.

 

Glavna tema svakako je učešće klubova iz ABA lige u najelitnijem košarkaškom takmičenju naredne sezone. To jedno mesto zvanično će dobiti samo šampion, dok će ostali učesnici plej-ofa ići u Evrokup.

 

Ono što je takođe bitno jeste da na kraju ne mora da znači da će šampion ABA lige ići u Evroligu. Prvi je na listi, ali će morati da ispuni neke kriterijume koje Evroliga zahteva. Kao i svi ostali učesnici.

 

Pored ABA, poziv su dobili nemačka, španska i VTB liga. Ono što takođe vredi pomenuti da je prvi uslov renking, odnosno rangiranje kluba, zatim finansijska situacija i objekti u kojima će se igrati mečevi.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Bartomeu je takođe pohvalio Crvenu zvezdu s kojom, kako je sam rekao, Evroliga ima dobru saradnju.

 

- Klub je uradio sjajan posao na terenu i van njega, odličan posao. Važno nam je da bude dobar učinak i na terenu i van njega. Organizacija kluba je jedna od najboljih u Evropi, po meni, i mi sarađujemo odlično poslednjih godina. Znate da je Evroliga u uzbudljivom procesu restruktuiranja takmičenja, Evrolige i Evrokupa - rekao je Bartomeu i dodao:

 

- Glavni cilj je da unapredimo kvalitet takmičenja i da navijačima ponudimo bolji proizvod boljim kvalitetom klubova. Kao što znate, sledeće godine kreće novi format od 16 timova i svake nedelje ce navijači gledati najbolje timove. I format Evrokupa se menja. Biće 24 ekupe, cilj je isti i zato ćemo biti selektivniji sa izborom klubova. Sve ovo počinje naredne sezone.

 

Prisutnima se obratio i predsednik Zvezde Nebojša Čović.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

- Zahvaljujem se gospodinu Bertomeu i njegovom saradniku što su došli u Beograd. Još učimo i podižemo standard Zvezde u odnosu na standarde Evrolige. Te 2007. smo počeli saradnju, 2008. smo organizovali prvi juniorski turnir. Imali smo uzbudljiv i konstruktivan dan, sastanak kod predsednika Vlade. Pričali smo o pozicijama svih klubova i organizaciji F4 2018. godine - rekao je Čović i dodao:

 

- Razgovarali smo i o ovom restruktuiranju. Zvezda od prvog dana nije krila da smo opredeljeni ka konceptu Evrolige. To je napredak evropske košarke. Mi kao klub nećemo dopustiti da imamo uslovljavanja i ucenjivanja, poput onih da će Srbija izgubiti kvalifikacije za OI. To su bili namešteni članci.

 

Jedno od pitanaj za prvog čoveka Evrolige bilo je i d ali postoji mogućnost da Partizan kao petoplasirani zaigra u Evrokupu.

 

- ABA liga minimum dobija tri učesnika u Evrokupu, a za ostalo ćemo videti - zagonetan je bio Bertomeu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GR-ĆU

    11. mart 2016 | 20:25

    Ovaj je teška lopuža a i njegova liga najboljih u kojoj ne igraju najbolji,nego ko ima najviše.Teraj se bre odakle si došo,menjaju pravila svake godine,šta sad kaže ne znači da šampion aba lige ide u evroligu.Pa za šta da se igra za kikiriki.

  • Saki

    11. mart 2016 | 23:01

    Igrace Zvezda a grobari budite i dalje uz sportklub,Zvezdu i evroligu

  • boki

    11. mart 2016 | 22:52

    Zasto jednostavno ne napravi ligu zatvorenog tipa i da prestane vise da nas vuce za nos?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA