Surovi metod treninga Andre Agasija kojim se vratio na vrh sa 33 godine: Ovo čeka i Novaka! (VIDEO)

Sadašnji trener Novaka Đokovića, Andre Agasi prošao je svojevremeno pakleni trening dril kako bi se vratio na prvo mesto rang liste, a kroz to bi mogao da povede i svog sadašnjeg pulena

  • 7

Amerikanac Andre Agasi, trener najboljeg srpskog tenisera i bivšeg broja 1, Novaka Đokovića, bio je još kao igrač po svemu specifičan.

>>> Englezi nemaju srama: Đokoviću pakuju aferu sa seksi kuvaricom sestara Vilijams, zbog koje mu propada brak sa Jelenom (FOTO)

Od kada se pojavio izazivao je pažnju i kontraverze počev od duge metal frizure i teksas šorceva koje nosio, pa do svog hard kor pristupa treninzima, koji su od njega izgradili uspešnog tenisera.

>>> Sramna ofanziva britanskih medija na Novaka: Sad su u priču ubacili i Natašu Bekvalac!

Agasi je zahvaljujući paklenim i surovim metodama treninga svog kondicionog trenera Gila Rejesa uspeo da se 2003. godine u svojoj 33. godini vrati na 1. mesto rang liste, iako je pao na čak 147. poziciju 1997.

KRVAVI RADNIK BELOG SPORTA

Svi su se pitali koje je to tajno oružije upotrebio Agasi, a odgovor je bio - ozbiljan trening sa tegovima.

>>> Federer od novinara tražio odgovor o Novaku, pa se nasmejao: Neću da svrstavam Đokovića gde mu nije mesto (VIDEO)

Foto: Profimedia, Crystal pictures Foto: Profimedia, Crystal pictures

Iako bi svako postavio normalno pitanje "Zašto bi teniser radio sa tegovima? Agasi i njegov trener su to ostavili sa strane i posvetili se paklenom radu. Nema sumnje da će trener Novaka Đokovića, pokušati da slično primeni i na našem asu.

- Prvo sam se koncentrisao da izgradim osnovu, sa manjim težinama i dužim treningo. Ali sam kasnije postao mnogo efikasniji, pa sam trenirao kraće ali pametnije i efikasnije - rekao je svojevremeno Agasi za američke medije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Osnova njegovog treninga bila je teretana i trčanje uzbrdo, gde je provodio dosta vremena. Upravo je njegov put ka osvajanju titule na Australijan openu 2003- i povratku na prvo mesto počeu u vreloj pustinji Las Vegasa gde je istrčavao svoje deonice uzbrdo.

Tada je tokom priprema i postavio svoj lični rekord u benč presu od 145 kilograma, koji je fenomenalan čak i za neke dizače tegova.

PAKLENI RAD SA TEGOVIMA

- Pošto u tenisu praktično nema vansezone, morate da razumete svoje telo i da znate gde ste i gde želite da budete u smislu fizičke pripreme. Takođe, morate da imate i vremensku odrednicu u kojoj to želite da postignete. "Kad su me pitali koliko traju pripreme za Australijan open, rekao sam 25 godina"- pričao je svojevremeno Agasi o svom treningu.

Te godine Agasi je radio surovije nego ikad. Posle rada sa tegovima u teretani prelazio bi napolje na istrčavanje sprintserksih deonica uzbrdo na "Magičnom brdu" dugačkom 290 metara.

Pošto u tenisu nema mnogo laganog trčanja, već konstantno kreni stani, napred nazad, levo, desno,  Agasijev rad se bazirao i na kratkim distancama sve dok noge ne počnu da se tresu, a pluća da vrište za kiseonikom.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Glavna pravila Agasijevog treninga:

TRENING U TERETANI, trajanje 60 do 90 minuta

Mišićne partije se dele na gornji deo tela, koji radi jedan dan i donji deo tela koji radi drugi dan.

Broj serija po vežbi od 3-5

Broj ponavljanja u seriji: Radi česot piramedalno 10-8-5 ili 7-5-3

Glavne vežbe za donji deo tela: Iskorak sa dvoručnim tegom, iskorak na povišenu klupu sa tegom na leđima, nožna ekstenzija i nožni pregib.

Glavne vežbe za gornji deo tela: Ravni benč press, Sedeći rameni potisak bućicama, lateralno dizanje bučicama, Lat vučenje ispred glave, Obrnuto dizanje u sed.

Trbušnjaci: Kontrakcije na kosoj klupi.

Ruke: Potisak sa čela ili na sajli, dvoručni pregib sa šipkom ili bučicama.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

KARDIO:

Istrčavanje sprinteva uzbrdo  u trajanju od 60 minuta, sa adekvatnim intervalima rada i odmora,  a nakon toga jedan sat teniskih drilova na terenu.

ISHRANA:

Agasi je ranije jeo šta mu dođe pod ruku, ali morao je svoju ishranu da dovede u red kako bi treninzi imali smisla. Zato se prebacio na samo dobre kalorije: pileće i ćureće grudi, pirinač, ovsene pahuljice, povrće, voće i salate plus proteini u prahu.

RAZLIČITA PRIPREMA ZA RAZLIČITE PODLOGE

 Osim ovog rada na fizičkoj pripremi, Agasi je sa svojim trenerom radio i specifičnu pripremu od terena do terena.

Svaka podloga, trava, šljaka ili beton ima svoje specifikacije i zato se trening mora prilagođavati na podlogu.

Kad se igra na travi loptica ne odskoči već više prokliza . Zbog toga se igrač tokom  meča mnogo više saginje, pa se zato veći deo treninga za duele na travi radi na jačanju donjeg dela tela - donja leđa,prepone, gluteus.

Kad se igra na šljaci lopta se praktično ukopava i odskače uvis vertikalno, zato se radi više na gornjem delu tela na jačanju eksplozivnosti i brzine, ali se ne zapsitavljaju ni noge.

Na betonu loptica leti brzo i više se radi na izdržljivosti jer su na US openu velike vručine.

Pogledajte intervju sa trenerom fizičke pripreme Andre Agasija Gilom Rejesom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    11. jul 2017 | 11:17

    Sve ovo on moze Novaku da postavi kao glavni trening, ali se za ishranu pita Jelena.

  • Ljuba

    11. jul 2017 | 11:52

    Pa zasto ste otkrili tajnu treninga?Sad kad vide ostali teniseri svi ce prihvatiti ovu vrstu treninga.I eto deset tenisera na prvom mestu.

  • Febo

    11. jul 2017 | 11:26

    Specijalan trening za noleta:svaki dan slanina i beli luk, normalno sa cvarcima, pihtijama.a s vremena na vreme, prase sa raznja i normalno, neograniceni broj sarma.e sad, nisam bas siguran da ce sa mojim treningom da se vrati na vrh, ali sam siguran da ce bobu da stigne sa kilazom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA