≫ 

Novakov lični doktor već stigao u Emirate, ostali igrači u neverici zbog povlačenja Đokovića: Delovao je tako samouvereno!

Đoković se povukao sa egzibicije u Abu Dabiju na dan nastupa; lični doctor već stigao u Emirate

  • 18

Dugo očekivan nastup dvanaestostrukog osvajača Grend Slem titula, našeg Novaka Đokovića – na desetom jubilarnom egzibicionom turniru “Mubadala Vorld Čempionšip” u Abu Dabiju – otkazan je na dan njegovog prvog meča na terenima Šeik Zajed Teniskog centra.

Ovom iznenadnom – čak i šokantnom - odlukom je trostruki pobednik ovog zanimljivog takmičenja nekih od najboljih igrača svetske ATP turneje pred početak nove sezone sigurno razočarao svoje brojne poklonike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – koji ga takođe nisu videli ni na 25-tom jubilarnom izdanju turnira u Dubaiju marta ove godine – ali, još važnije, neizmerivo intenzivirao debatu i spekulacije o tome da li se će, kada i na koji način napokon vratiti u “takmičarski pogon”.

Sudeći po utisku koji je ostavio proslavljenoj ovdašnjoj teniskoj novinarki Rim Abuleil tokom intervjua koji je sa njim uradila tek prekjuče u Abu Dabiju

- Novak je izgledao veoma opušteno, samouveren u svoj povratak, zadovoljan stanjem u njegovom timu. Bio je pozitivan i oko treninga koje je odradio sa igračima koji su bili dostupni ovih dana u Dubaiu – i ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da načini ovakav potez.” “Štaviše,” nastavlja Abuleilova, “stekla sam utisak da ima jasnu viziju kako bi ova sezona trebala da se odvija po njega, da ima jasan plan i – osim ako nije izuzetno vešt u tome da vas ubedi u ono što želi da mislite – da trenutno ne postoji ništa što bi ga preterano brinulo.”

Foto: Tanjug/AP

Dominik Tim, najbolje rangirani igrač koji je konačno i nastupio u Abu Dabiju ove godine – posle ranijeg povlačenja Rafe Nadala – na sledeći način je prokomentarisao Novakovo odsustvo:

- Ne znam tačno koji je razlog zbog kojeg se Novak povukao sa turnira, i jedino mogu da registrujem ono što se zvanično pojavilo u medijima. Iako sam imao važne mečeve sa Novakom tokom 2017 – i to težak poraz u Rimu i veliki trijumf u Parizu u samo nekoliko nedelja – nisam primetio neke bitnije promene u Novaku tada, između ta dva potpuno drugačija iskustva.

- Ali, u odnosu na period pre nekoliko godina – Novak Đoković je drugačiji igrač. Kad to kažem, mislim na to da više nije – nadčovek, mašina, takmičar koji je bukvalno mleo sve pred sobom. Opet, siguran sam da delim mišljenje i želju svih da će se Novak sigurno vratiti tenisu na upečatljiv način – ali su povrede nešto oko čega treba biti veoma obazriv – čega je on, sudeći i po ovoj odluci – veoma svestan,” odmereno komentariše Đokovićevo povlačenje sa Mubadala Šampionata izvrsni austrijanac.

Sutrašnji finalista ovdašnjeg turnira, Kevin Anderson, možda se i nadao da će u narednom meču uspeti barem malo da poboljša svoj rezultat protiv našeg asa (5 poraza, samo jedna pobeda davne 2008. u Majamiju) – ali mu se ta prilika nije ukazala.

Foto: AP/Tanjug

- Nema ničeg goreg od toga kada uđete u spiralu povreda. Sećanja na sezonu 2016 su mi obeležena tim stanjem, koje se samo pogoršavalo iz turnira u turnir, jer telo automatski kompenzuje – što je posledica nezalečenih povreda. U tom smislu, znam kako se Novak oseća, i koliko ozbiljno posmatra ove okolnosti – s obzirom na njegov karijerni pedigre i odnos prema takmičenju.

- Iako ne znam tačno šta je dijagnoza, ono što sigurno znam je da igrač njegovog statusa i poimanja igre ne želi da bude prisutan na velikim takmičenjima samo da bi tamo imao prolaznu ulogu, i mislim da će takvu logiku primeniti i u slučaju nadolazećeg Grend Slema u Australiji. Nikada ne možete da budete previše obazrivi ako su teške i problematične povrede u tenisu u pitanju – a pogotovo ako možete sebi da priuštite više nego potrebnu pauzu i oporavak.” uz visok stepen empatije svoj komentar o Đokovićevom povratku na teren nam prenosi Anderson.

Finalista turnira u Abu Dabiju i “krivac” za jedan od najbolnijih poraza Novaka Đokovića u 2016 (Šangaj Masters), Roberto Bautista-Agut bio je jednako diplomatičan u svojoj oceni o povlačenju Đokovića: “Naravno, veoma mi je krivo što nisam mogao da igram protiv Novaka večeras u Abu Dabiju. Povrede na ATP turneji su previše česte, i smatram da bi ATP organizacija trebala da uradi nešto po tom pitanju – jer mislim da je velika šteta za sport da neki od najvećih igrača našeg sporta toliko često odsustvuju.

Foto: AP/Tanjug

Po meni – bitan je kvalitet, a loše posledice kriterijuma koji predpostavlja kvantitet smo isuviše često mogli da vidimo poslednjih sezona. Zapravo, ja sam još juče saznao da Novak neće moći da nastupi na Mubadali – i žao mi je što publika nije mogla da uživa u tom meču. On je izvrstan momak, i želim mu brz povratak među takmičare!” sa notom kritike prema ATP turneji komentariše povlačenje Đokovića sa Mubadala turnira španac.

Sumnje u izabrani način tretiranja jedne od najneugodnijih povreda za profesionalne tenisere – mirovanjem i terapijom, bez operacije - i komentari koji su propratili prve snimke sa treninga u Beogradu, Monte Karlu i Dubaiu na društvenim mrežama – sada su dobili svoj ominozni eho, nešto od čega su svi Novakovi poklonici imali bojazan u trenutku kada je najavio odluku o privremenom povlačenju sa turneje i razlozima za istu. Predostrožnost treba razumeti, a činjenica da je Novakov lekar već stigao u Dubai znači da je stanje sa povredom sigurno ozbiljno i da se tako i tretira od strane njegovog stručnog tima.

Razočarenje publike u Emiratima i šire, takođe, sasvim je očekivano – i glavno pitanje dana i predstojećih nedelja do sledeće objave iz “kampa Đoković” je da li će se ova briga preneti i na njegov nastup u Australiji, pa možda i na naredne turnire u sezoni. Da podsetimo, Novak nije dao određene odgovore na pitanja da li će nastupati u Nišu na Dejvis Kupu protiv SAD, Dubaiju ili Akapulku, verovatno ni Indijan Velsu – i jasno je da je plan bio da vidi kako će proći period adaptacije na zahteve takmičarskog ritma i treninga u povišenom tempu pre nego što se obaveže prema organizatorima turnira u veoma sadržajnom ATP kalendaru.

Foto: Profimedia, Crystal pictures

U svakom slučaju, dok Novak i njegov tim ne izađu pred stručnu i širu javnost – putem saopštenja i objava na društvenim mrežama – i posle ove najnovije krize u sagi o povratku na ATP turneju, na mestu je zaključiti da je – sve moguće. Da je u pitanju nešto skoro bezazleno – sigurni smo da do povlačenja iz Abu Dabija ne bi došlo, jer je učešće ovde i u Dohi (brani bodove i prošlogodišnju titulu) trebalo da ima važnu ulogu u testiranju njegovih trenutnih sposobnosti. Sve ostalo bi moglo da znači i odlaganje povratka – do daljnjeg, a možda i donošenje odluke da bi operacija podlaktice bila neizostavni segment oporavka do nedavno nepobedivog srpskog asa.

Koliko je povratak posle povrede “pipava stvar” može da posvedoči i očajan nastup Endija Mareja u “meču nadoknade” protiv Bautiste Aguta, koji je organizator priredio umesto meča španca sa Đokovićem – tokom kojeg ni Endi nije ostavio utisak da su prošlosezonske povrede – ostale u 2017. Ako se tome doda i informacija da povratak Rafe Nadala u Australiji nije potvrđen, a možda ni nastup Miloša Raonića – stiče se utisak da će najavljeni bogati program prvog sezonskog Grend Slema u Australiji biti uskraćen za prisustvo nekih od najuspešnijih igrača “tamo dole” u poslednjih nekoliko godina.

Šteta za tenis, ali – tako je, kako je, a po svemu sudeći – kako će zapravo teći Novakov povratak – neće se znati i nagađaće se – još neko vreme…

(Specijalno za Telegraf iz Abu Dabija, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    29. decembar 2017 | 18:38

    Neverovatno da posle 6 meseci lecenja , terapija itd stanje isto . Nešto tu ne valja , aj da bog da to izašlo na dobro .

  • montenegrin

    29. decembar 2017 | 18:32

    Od svega je najvaznije njegovo zdravlje. Verujem da ce se on vratiti tenisu na najbolji moguci nacin. Do sada nam je podario toliko radosti i srece da smo mi njegovi obozavaoci duzni da mu bar nalo pomognemo kako bi se bar na psiholoskom nacinu sto brze vratio na svoju celicnu volju. Uvek uz tebe postovanji Novace.

  • posteno

    29. decembar 2017 | 18:30

    Prvo oporavak pa nastup bog neka ti pomogne za tvoje zdravlje zelimo ti brzi oporavak NOLE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA