≫ 

Novak objasnio tajnu timske molitve i prekinuo priču o terminima: Mogao bih da se pitam imaju li nešto protiv mene, ali... (VIDEO)

U pohodu na vrh i poratku tamo gde mu je mesto, Novak je objasnio motive i značaj “grupnog pozdrava” njegovo tima na kraju svakog treninga

  • 10

Zamoljen da opiše stanje timskog duha, “grupni pozdrav” na kraju svakog treninga, šta još radi van terena da bi bio bolje pripremljen za mečeve, Novak Đoković nam je “otkrio” sledeće:

- Najvažnija stvar u pripremama za moj povratak bila je da izaberem pravi tim stručnjaka oko sebe, sa kojim ću moći da trasiram nove ciljeve u karijeri. Verovanja sam da je napredak uvek moguć, ma koliko god da ste zadovoljni svojom igrom. To život i bavljenje sportom čini zanimljivijim. Van terena se bavim raznim aktivnostima koje takođe bitno utiču na moje psihofizičko, mentalno stanje i igru, kao što je i meditacija. Jednako važno sa onim što ja i moja igra time dobijamo je i ono što time gubim, a to su strah, anksioznost, stres - ističe Novak.

Tehničke inovacije su nešto što je najviše promenilo i unapredilo tenis od vremena kad je Novak počinjao da igra.

Foto: Guliver/Scott Barbour/Getty Images

>>>Beker izašao “na crtu” celom Novakovom timu: Srbin, Amerikanac i Nemac, zezali su se kao u vicu (FOTO) (VIDEO)

- Kako je tehnologija izrade reketa i ostale opreme izuzetno napredovala, tako su i fizički zahtevi koji prate tenis značajno narasli. Da bi to moglo da se “isprati”, igrači su postajali sve više “profesionalni” u svom odnosu prema treningu, ishrani, odmoru i oporavku, ostalim aktivnostima van terena, i broj onih koji žive i rade po takvom režimu je sada neuporedivo veći nego tada.

- Tako se i dešava da, već od ranog doba, dolazeći igrači bivaju pripremani za takav život i posvećenost tenisu, i to i dovodi do sve većeg broja iznenađujućih rezultata i pobeda mladih nada protiv onih koji su znatno poznatiji i dužeg boravka u profesionalnom takmičenju. Sa takvom tendencijom, siguran sam da je pitanje vremena kada ćemo ponovo dobiti i prvog Grend Slem pobednika ili pobednicu mlađeg životnog doba, nešto što se dugo nije desilo, bukvalno od mene, Rafe -  napominje Đoković.

Upitan da nam prenese kako je došlo do redovnog “grupnog pozdrava” koji njegov tim i on upriličavaju na kraju svakog treninga, i da li je u pitanju neka vrsta molitve, Novak ima spreman odgovor.

Foto: Tanjug/Ap

- Da, to jeste jedna jednostavna molitva, koja je upućena ka Bogu, i izražava zahvalnost na tome što smo dobro, zdravi, nalazimo se ovde i možemo da se bavimo onim što volimo. To nam izaziva pozitivne emocije, sreću, radost – i trenutak kada se svi zagrlimo mi daje osećaj veće povezanosti sa svim članovima mog tima.

- To je veoma bitno, jer je tenis individualni sport, a vrsta veze koju imam sa svima njima, praćena poštovanjem i posvećenjem višoj sili što smo zajedno u ovoj i budućim životnim misijama je nešto što sada redovno praktikujemo. Ja to sam radim već dugi niz godina, a počeo sam sa ovom praksom i sa prošlim timom, ali ne tako često. Trudim se da svima nama to postane jedna zdrava rutina - objašnjava Novak poreklo i značaj “grupne molitve” članova njegovog tima na kraju svakog treninga.

Foto: Telegraf.rs

Postoji dilema dali Novaka ponekad više motiviše “pogrešan” tretman od strane spoljnog faktora, s obzirom na to da neke odluke organizatora i ostalih sportskih činilaca u Melburnu i prošlosti (Vimbldon 2017. i nadalje). Novak ističe da se i pored objektivne kritike koja je primenljva za takve gestove, pokušava da se fokusira samo na “pozitivne stvari” i gleda stvari sa vedrije strane.

- Igrao sam dva od tri meča na Margaret Kortu, što mi se ovde nije desilo u poslednjih 10 godina. Ja bih mogao da gledam na tu situaciju sa negativne pozicije i pitam se da li oni imaju nešto protiv mene i zašto je neko drugi redovno imao prioritet ovde. Ali, takođe mogu da prihvatim stvari i kakve jesu, i izvučem samo ono najbolje iz tih okolnosti. Naprosto, najbolje je reći da nemam zamerke, i izbegnem rasipanje energije na rasprave, nagađanja, osude i slične stvari koje trenutno ne bi trebale da budu deo moje svakodnevice.

Foto: instagram/eurosport

Novak je dodao i da mu je svejedno na kom terenu igra jer je željan igre nakon polugodišnje pauze.

- To su moji prioriteti,  očekujem da ću od sada igrati češće i na Rod Lejver Areni. Uvek moram da nađem motiv za borbu, ako želim da se i dalje bavim tenisom na ovom nivou, ako želim da stvaram i postižem zapažene rezultate, moram da nastavim da dajem “sve od sebe” u tom procesu. Iako je činjenica da sam prezadovoljan svojom karijerom i svime što sam postigao u njoj – jednostavno – takav odnos i sve šta on podrazumeva ne dolazi u pitanje, i u tom smislu treba da budem spreman na sve - opisuje svoj stav i razmišljanje povodom dilema u teniskom svetu podstaknutih kriterijumom rasporeda njegovih mečeva na Australijen Openu 2018 dvanaestostruki osvajač grend slem turnira.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA