≫ 

KO JE ČUNG? PET stvari o korejskom Đokoviću, novoj zvezdi svetskog tenisa! (VIDEO)

Kad je bio mali sanjao je da bude kao Novak, a pre tačno dve godine srpski as je izbacio Koreanca sa Australijan opena u prvoj rundi

  • 11

Mladi Južno Korejski teniser Hjeon Čung (21)  ostvario je uspeh karijere plasmanom u četvrtfinale Australijan opena.

Pobedom nad Zverevim, pa Đokovićem Čung je pokazao da su u sportu iznenađenja moguća.

>>> Urlik koji otkriva sve Novakove bolove na meču sa Čungom: Da li je ovo ključni momenat meča? (VIDEO)

Rođen je 1996. godine u Suvonu, a kao mali je počeo da trenira tenis kako bi poboljšao vid, jer je morao da nosi naočare kao dete. Već kao klinac je najavio velike domete, osvojio je turnir Edi Her kao i Oranž Bol, juniorski Gren slem, do 12 godina, a 2008. je potpisao ugovor sa Nikom Bolitijerijem čuvenim teniskim trenerom.

Imao je samo jedan san - DA BUDE KAO NOVAK ĐOKOVIĆ

Sa ozbiljnim mečevima počeo je 2012 na ITF juniroskim turnirma, a tad beleži prvi važniji rezultat drugo mesto na Vimbldonu 2013 u juniorskoh konkurenciji. Mesec dana kasnije osvojio je svoj prvi Fjučers.

Evo nekoliko zanimljivosti iz njegove karijere

1. Postao je prvi Koreanac u istoriji tenisa koji je ušao u četvrtfinale Grend Slem turnira. To nije pošlo za rukom ni jednoj igračici iz ove Azijske zemlje. Takođe, on je – sa 21 godinom i 254 dana – najmlađi učesnik šesnaestine finala, osmine i četvrtfinala  Austrelijen Opena svih vremena.

2. Ulaskom u osminu finala ostvario svoj najbolji rezultat na turnirma ovog ranga u karijeri. Prošle godine je izgubio od Kei Nišikorija u 3 kolu Rolan Garosa, što pokazuje njegov brz I suštinski napredak – iz godine u godinu. Prošle godine je eliminisan u 2 kolu Australijen Opena od Grigora Dimitrova.

3. Ovo mu je treća uzastopna pobeda protiv Top 20 igrača u karijeri. Pobedom protiv Zvereva, smanjio je prednost koju igrači iz ove selekcije imaju u mečevima protiv njega, sa 5 pobeda I 17 poraza. Zverev (4) je najbolje rangirani igrač koji je “položio oružje” pred sjajnim Koreancem, za kim slede Gofen (13 – Montreal 2017), Roberto Bautista – Agut (13 – Šangaj 2017 – kada je Novak izgubio od španca).

Foto: AP/Tanjug

Bez obzira na ove podatke, Čung nema mnogo respekta za najbolje igrače sveta, skoro pobedivši Rafaela Nadala na turniru ATP 500 u Barseloni prošle godine.

4. Čung predvodi grupu od samo 22 igrača koji su uspeli da osvoje preko 50% poena sa osnovne linije, što znači da je igra na mreži i ove godine “dobitni” faktor za uspeh – sa 67% realizovanih razmena sa ove pozicije. Kao pokazatelj toga koliko je ubitačan Čung sa ove pozicije – služi podatak da je u petom i odlučujućem setu koji je osvojio protiv Zvereva – Čung osvojio 14 od 17 udaraca, a Zverev samo 3 od 20.

5. Mladi Koreanac je igrač koji je u 3. kolu Australijen Opena pretrčao najviše, i sigurno je iskoristio svoju izuzetnu kondiciju, snagu udaraca (naročito forhenda), atleticizam i poslovičnu azijsku upornost da napravi iznenađenje života protiv njegovog teniskog idola iz Srbije.

Andy Brownbill

U Juniorskoj karijeri najbolji plasman mu je bilo 7. mesto.

Mnogi su smatrali da je on replika Novaka Đokovića po stilu igre, na šta je on stidljivo odgovorio:

- Nešto sam i preuzeo od njega - kaže Čung.

Profesionalnu karijeru počeo je 2014, osvojio je tri fjučersa, a takmičio se i na kvalifikacijama za JU ES open. U aprilu 2015. osvojio je i dve titule na Čelendžerima koje su mu doenel proboj u 100 igrača na ATP listi.

Foto: AP/Tanjug

Iste godine plasirao se na US OPen i ostvario svoju prvu Gren Slem pobedu protiv Džejmsa Dakvorta. U drugoj rundi je izgubio od Stanislasa Vavrinke.

U 2016. godini počinje njegov uspon. Zanimljivo je da ga je Novak Đoković izbacio u prvoj rundi Australijan opena, a dve godine kasnije Čung se revanširao. Nastavio je da trenira i da se bori, ali nije beležio ozbiljnije rezultate na Matersima i Gren Slemovima.

Drugi veliki uspon kreće 2017. kada Čung ulazi prvi put u TOP 50 tenisera. Dobrim igrama i skupljanjem bodova stigao je do 44. mesta u septembru 2017, a trenutno je 58.

Ipak, posle ovih trijumfa će sigurno spustiti svoju poziviju na ispod 40, nakon ovih pobeda na Australian openu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baxter

    22. januar 2018 | 14:41

    Smesan lik realno ali kao I na svakom turniru iskoci neki teletabis tako I on sad I onaj sto je skinuo Vavrinku I Tima danas ali se posle izgube I nigde ih nema...

  • Rogozin

    22. januar 2018 | 14:47

    Svakom se posreci jednom ili dva puta da pobedi velikog favorita, ali to ne znaci da ce odtzati konstantnost. Ioak su tu neprikosnovena tri tenisera, Federer, Nadal, Nole.

  • Gogiix

    22. januar 2018 | 13:46

    Ispada u narednom kolu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA