Promena u Dejvis Kupu je sjajna za tenis: Đoković detaljno objasnio zašto podržava novi format takmičenja!

Srpski teniser opširno govorio o ovoj temi

  • 2

Novak Đoković nije učesnik dogovora koji je Međunarodna teniska federacija (ITF) nedavno potvrdila kroz saradnju sa kompanijom Kosmos.

Srpski teniser je u razgovoru za francuski Parizijen govorio o toj temi koja je postala poprilično škakljiva. Podsetimo, tiče se reforme Dejvis Kupa koji će se igrati na kraju svake godine i predstavljaće Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.

- Iznenadio sam se kad sam čuo. Nisam deo te grupe koja finansira projekat. Naglašavam, nisam poslovni partner Đerara Pikea. Kao predsednik Unije igrača i neko ko voli sport, samo pokušavam da pomognem. Prošlo je godinu i po otkako sam video Pikea da dolazi na turnire. Uložio je velike napore sa svojim saradnicima. Vrlo je strastven. Ja sam se trudio da pomognem. Možda su me doveli u vezu jer sam često bio u kontaktu sa Pikeom. Prijatelji smo, ali i zbog toga što sam predsednik Unije igrača. Bio sam uključen u pregovore, ali to je sve. Nemam interes u tome, niti neke koristi - rekao je Đoković za Parizijen.

Đokoviću se ova ideja svidela, pogotovo što je godinama unazad protiv doskorašnjeg formata.

Foto: Marko Todorović

- To je fantastična vest za sport. Važno nam je da igramo za naše zemlje, a ja sam već deset godina isticao da sam protiv trenutnog formata. Kad god bi me neko pitao iskreno sam govorio o tome. I dalje mislim da trenutni sistem nije dobar i poslednje godine su to pokazale jer mali broj igrača igra konstantno u Dejvis kupu. Znam kako je to, dugo sam igrao konstantno na visokom nivou i u završnici Grend slem turnira, a Dejvis Kup je dolazi uglavnom posle tih takmičenja. Uvek je bila ogromna promena i morao si da se zapitaš da li je razumno. Promena formata je dobar potez, nešto što sam ja lično ali i mnogo ostalih igrača želeli da vidimo odavno - rekao je Novak, a potom se osvrnuo na komentare koji su bili protiv ove promene:

- Tenis je veoma tradicionalan i u ovom trenutku vrlo konzervativan sport i znam da možda neke zemlje ili teniske kulture nisu rade za bilo kakve promene. Dejvis Kup je naravno tradicionalno, istorijsko, veoma uspešno takmičenje koje je ostavilo dubok trag što svi mi poštujemo. Ali istovremeno, potrebna je inovacija, potrebno je poboljšanje. To je generalno problem tenisa, previše se plašimo da ćemo određenim promenama povrediti integritet sporta pa smo previše odbojni prema bilo kakvom unapređenju.

- Drugi sportovi poput golfa, fudbala, košarke poseduju određene uspešne elemente koje možemo iskoristiti i u našem sportu. Poštujem svaku osobu koja je ostavila svoj trag i nasleđe u ovom sportu. Ali ostali sportovi napreduju i to moramo da radimo i mi. Postoji gomila prilika za napredak našeg sporta i podizanje na novi nivo. Nema ništa loše u tome, samo je potrebno proširiti svoje horizonte i izaći malo iz standardnih okvira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    2. mart 2018 | 01:38

    Mudro zboris Nole ka crnogorac sto ti i korijeni jesu

  • Ax

    2. mart 2018 | 07:09

    Glupost, glupost i glupost. Kako će neka reprezentacija uopšte doći na to prvenstvo? Po svemu kao i u drugim sportovima kroz neke kvalifikacije, što znači da opet moraju igrati dodatne mečeve. Ili će biti većina stalnih i bogatih zemalja plus jedna, dve sirotinje koje se poklone kroz kvalifikacije. Sve je novac i pokušaj koncentracije zarade. To potvrđuje i izjava da će biti igrano na nekom ekskluzivnom mestu. ITF je dozvolio prevelik broj turnira, jer danas svako sa malo uloženih para dobije turnir 250. Treba smanjiti broj turnira, a pogotovo onih obaveznih. To je teško jer kao što peva Dr Nele Karajlić: Pare, pare pokreću svet, politiku i nogomet, parama ja kupujem sve, .........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA