Novak ponovo dominira, a Vimbldon mu kliče!

Federer eliminisan, Nadal namučen – Đoković svež i nasmejan, publika predoseća Novakov povratak na tron

  • 6

Ko god bio pravi poklonik tenisa i pratio ovaj sport motivisan istinskim uživanjem u virtuoznim potezima njegovih velemajstora – sada ima sve razloge da ponovo navija za Novaka Đokovića. Briljantna pobeda protiv uvek neugodnog i upornog Nišikorija u četiri seta, izvojevana sjajnim nastupom u svim registrima igre – može se oceniti i kao ubedljivo najbolji nastup dana bilo koga od aktuelnih kandidata za osvajanje vimbldonskog trofeja u muškom singlu.

Posle ispadanja Federera, Đoković je prvi favorit za osvajanje Vimbldona s kvotom 2,35. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za osvajača ovogodišnjeg izdanja Vimbldona.

Čak i ako se izuzme neočekivani pad koncentracije početkom drugog seta – kada nije iskoristio čak 5 brejk lopti u 2 gema, a onda ušao u seriju grešaka koja ga je koštala izjednačenja – preostali “program” Novakovog nastupa bio je – kao iz udžbenika iz perioda 2011 - 2016. Kako i u ovom meču, tako i u drugim koje će svetska teniska publika pamtiti sa ovog turnira, jasno je da će faktor “gladi za pobedom” biti taj koji će imati presudan uticaj na osvajanje svakog bitnog poena, dela igre i meča, ali da će biti i glavno merilo u pogledu šansi koje će “oni koji još budu stajali” na Centralnom terenu u nedelju imati da bi se na kraju radovali pobedničkom trofeju.

>>> Mekinro i Has jednoglasni – Novak može do trofeja na Vimbldonu! Ali, ko to želi da vidi Rafu i Federera u finalu?

Da se odnosi uistinu menjaju kada odnos prema Novaku Đokoviću na ATP turneji i ovom Grend Slemu u pitanju svedoči i to da su skoro svi svetski mediji sami istakli “dvostruke aršine” koji se primenjuju na njegovom slučaju u zakazivanju termina i mesta održavanja mečeva, kao i donošenja krajnje čudnih i pogrešnih odluka sudija – bez da je Novak bio prvi koji je skrenuo pažnju na to. Uz ovu opasku, naravno, idu i reakcije publike, koja je – na licu mesta – negodovanjem propratila davanje opomene Đokoviću za navodnu “zloupotrebu reketa i oštećenje terena” u drugom (po njega kriznom) setu, da bi sličan “incident” od strane protivnika prošao bez komentara “iz stolice”.

Posle meča davao izjave za srpske medije: Novak Đoković Foto: Telegraf/Vuk Brajović

No, Novak Đoković, polufinalista Vimbldona 2018. – se tek letimično osvrće na ove pojave, i uz veliki “šmekerski” osmeh prelazi preko njih – čvrsto fokusiran na zadatak koji je pred njim, zahteve situacije – i izuzetno povoljne okolnosti koje je ovakvom igrom stvorio za ostvarenje konačnog cilja. Osvajanje najvažnijeg trofeja u tenisu 2018. bi se moglo posmatrati kao skoro jednako važno u karijeri našeg asa kao i “premijera” 2011. – jer bi predstavljao idealan simbol za toliko dugo očekivani “novi početak” Đokovića, motiv i pokretač za osvajanje četrnaeste, petnaeste Grend Slem titule… Jer, zna se, kada Novak ovako igra i kada se ovako oseća na terenu – uvek će biti među najozbiljnijim kandidatima za najviša ostvarenja.

Ako je Novakov “radni dan” prošao sjajno,  isti je zasigurno bio najbolji u životu za južnoafrikanca Andersona, koji je posle epske borbe i 13-11 u gemoviima petog seta ostvario jedan od najšokantnijih preokreta (gubio sa 2-0 u setovima) i trijumfa nad “vladarom VImbldonske trave”, Rodžerom Federerom. Sa druge strane žreba, ponovo, dobre vesti za Novaka: posle gladijatorskog meča koji je trajao skoro 5 sati, Nadal je na jedevite jade dobio Del Potra, a to ne može da raduje tim oko Karlosa Koste.

Još samo jedna pobeda i finale: Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Sama činjenica da je Rafi bilo potrebno 5 dugih setova da eliminiše (za njegove standarde) osrednjeg argentinca znači da u njegovoj igri i dalje ima nesigurnosti i isuviše čestih grešaka – koje bi Đoković mogao delotvorno da kazni. I da se upotpuni mozaik iznenađenja za ovaj četvrtfinalni dan, duguljasti Izner je izborio prvo Grend Slem polufinale u svojoj karijeri, pobedom protiv Raonića – a to što je ostvario ovaj mega-uspeh u četiri seta mu čak daje i razloga da se nada da će biti odmorniji i spremniji u borbi za neverovatni plasman u finale Vimbldona 2018.

Ako se ovim rezultatima u muškom singlu dodaju još i parovi Vilijams Gergeš i Kerber - Ostapenko u polufinalu ženskog – onda je teško naći bolje reči da se opiše nivo iznenađenja od onih pozajmljenih iz takođe aktuelnog fudbala:”Ljudi, pa je li to moguće?”

Iako je Izvršni direktor turnira negirao da je ovogodišnji Vimbldon pod uticajem fudbalskog prvenstva (iako je, na primer, finale Vimbldona zakazano za 14h po ovdašnjem – a “fuca” počinje u 4) – i izazvao ljutnju prisutnih na terenima “Ol Ingland Kluba” što nije dozvolio da se na velikim ekranima vrše prenosi fudbalskih mečeva po završetku teniskog programa da bi dokazali “suverenitet”, utisak je da je tek sinoćnnji poraz Engleske reprezentacije protiv Hrvatske obezbedio jedan važan uslov da finale popularnijeg od dva sporta koji su nastali na Ostrvu ne “pomrači” finale onog drugog.

Stiže svaku lopticu: Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Naredni – i za nas mnogo bitniji – je da bi u Finalu Vimbldona, posle mnogo godina, mogli da se nađu “rame uz rame” Novak Đoković (ili Nadal, za njegove poklonike) i Serena Vilijams, istinski asovi i rekorderi ovog sporta, čiji povratak na takve pozicije posle povrede i porođaja je željno isčekivan već dugo. Izgubivši samo jedan set do polufinala, super-Serena je na pragu izjednačavanja rekorda Margaret Kort sa osvojene 24 Grend Slem titule, dok bi Novak svojom četvrtom titulom u Londonu ponovo krenuo u “potragu” za Rafom i Rodžerom, i posle 2016. se napokon pomakao sa broja 12.

Iako je poželeo da ne igra protiv Federera do kraja turnira, Nadal bi – posle šok-poraza švajcarca protiv Andersona – mogao da bude i više zabrinut ovakvim razvojem okolnosti. Jer, najveće rivalstvo u tenisu, koje se ogleda u čak 51 do sada odigrana meča u njihovim karijerama – moglo bi da se nastavi “u znaku” Đokovića, koji trenutno vodii sa 26 pobede – ako je sudeći po dosadašnjojj igri, raspoloženju i enegetskom faktoru koji prate našeg igrača.

Nadal je svestan koliko je težak zadatak pred njim – a to podcrtava dosta svedenim izjavama u pogledu tog polufinalnog meča, ne propuštajući priliku da iskaže poštovanje za Đokovića i njegove karijerne uspehe. “Novaka je jedino moguće dobiti ako odigrate sjajan meč!” ponavljao je često tokom godina Nadal, pa i pred ovaj susret – i sigurni smo da će španski as učiniti sve da odgovori na izazov. To bi podrazumevalo da se prvo – dobro odmori, jer 32 godine Nadala ne mogu da garantuju da će tako lako “otresti” umor od igranja četvrtfinala od skoro 5 sati, a zatim i održati potrebni nivo koncentracije protiv znatno svežijeg Novaka.

Idemo do kraja ljudi: Novak pobednički podigao pesnicu prema svom timu Foto: Tanjug/AP

Pohvaljen da se njegov pobednički stav na terenu – ali i van njega – i sposobnost da ponovo sa lakoćom prevazilazi sve izazove pravog pogleda i uzdignute glave – Đoković prvenstveno ističe važnost iskustva iz ovakvih situacija za niz uspeha ove godine na Vimbldonu. “Nalazio sam se u završnoj fazi Grend Slem turnira puno puta u svojoj karijeri, dobro mi je poznat taj osećaj i znam šta mi je činiti u ovakvim okolnostima. U Engleskoj je uvek specifična situacija – barem kada je odnos medija prema meni u pitanju – ali se ja trudim da budem pravedan i izražavam poštovanje prema svima koji to zaslužuju. Ako neko nema takav odnos prema meni – onda “ne dam na sebe”, što možda nekome ponekad i zasmeta.

U suštini, svako pravi greške – a naravno i ja - ali je današnja situacija u kojoj sam upozoren od strane sudije za oštećenje terena reketom, a protivnik za sličan gest – ne – po meni i mnogim drugima bila sasvim nepravedna, i osetio sam da to treba da istaknem u razgovoru sa sudijom i medijima,” objašnjava nam svoj sud i reakcije Novak Đoković.

Ima li ko jačiiiiiiii? Novak Đoković probuđeni lav Foto: AP/Tanjug

U vezi predstojećeg meča sa Nadalom, Novak napominje da njih dvojica zaista dugo nisu igrali na travi – ali da je Rafin zasluženi status igrača Broj 1 na svetu i odlična sezona na šljaci koja je iza njega garant da bi taj meč bio neizvestan. “Činjenica da nije imao puno uspeha na Vimbldonu u poslednje 4 godine bi trebala da mu pruži jaku motivaciju da ova bude prekretnica u tom smislu. Moj cilj je konačni trijumf na ovom turniru – i ovaj polufinalni meč posmatram u tom kontekstu. Zadovoljan sam svime što sam postigao do sada, ali to ujedno znači i da – nema zaustavljanja!” pleni optimizmom i odlučnošću Đoković.

A to Vimbldonska publika nepogrešivo oseća, i ponovo se svrstava u redove iza našeg asa. Sjajan je osećaj doživeti spontano skandiranje Novaku od strane prolazeće publike dok je danas davao izjave na terasi medijskog centra, potvrda da su emocije ponovo proradile i da je uživanje u ovakvoj igri, rezultatima i perspektivi Đokovića i poklonika tenisa ove godine – uzajamno. Nadamo se da će, za 4 dana, još veće ovacije doživeti kada bude izašao da pokaže pobednički trofej toj istoj publici – sa terase “preko puta” – pripadajuće Centralnom terenu Vimbldonskog kompleksa i tradiciji bez premca u istoriji sporta!

(Ekskluzivno za Telegraf.rs – Vuk Brajović, sponzor izveštaja Motorola G6 telefon)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    12. jul 2018 | 10:50

    Ajde bre Novače, sutra smlati tog Nadala, a u nedelju podigni trofej. SREĆNO!!!!!

  • Vlada

    12. jul 2018 | 10:52

    SVIM SRCEM NAVIJAMO ZA NAŠEG NAJBOLJEG TENISERA! IDEMOOOOOOOOOOOOOOOO...... SLEDECIIIIIIII.............

  • Milos Djonović

    12. jul 2018 | 10:43

    Djokovic ima sanse da pobjedi spanskog tenisera.Imace podrsku svojih navijaca.Bice nam drago ukoliko se to obistini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA