≫ 

Najluđi dan u istoriji Yugo sporta: Novak napada Vimbldon, Hrvati svetsku titulu u fudbalu!

Jedan sasvim moguć nedeljni scenario: Hrvatska prvi put šampion sveta i Novak Đoković četvrti put na teniskom krovu teniskog sveta - u isto vreme!

  • 39

Srbiju i Hrvatsku, istorijski, povezuje hiljadu stvari, dobrih i loših, ali da ne dužimo o tome, u nedelju će ta veza dobiti jedno novo poglavlje, jednu sasvim novu dimenziju. Mnoga usta širom sveta u nedelju će vrlo često, verovatno kao nikada pre još od rata, izgovarati ime dve države, ali u jednom, daleko, daleko pozitivnijem kontekstu.

>>> Predivne reči Luke Modrića na račun Novaka Đokovića i njegove podrške Hrvatima uoči finala Mundijala!

Nedelja, 15. jul, biće verovatno najvažnija sportska nedelja za dve komšijske države na brdovitom Balkanu od kada postoje - tog dana fudbaleri Hrvatske igraju najvažniji meč od osamostaljenja u svim sportovima: finale Svetskog prvenstva u Rusiji protiv Francuske od 17 sati, a dva sata ranije, u Londonu, najbolji srpski teniser svih vremena Novak Đoković, igra finale Vimbldona!

Ne sećamo se da su u jednom danu, i to u razmaku od samo nekoliko sati, dva sportska ponosa obe nacije igrala za najveće titule, a dva naroda toliko treperela čekajući da se dese.

Može biti da je to karma, sudbina, nazovite to kako god hoćete, ali biće da je onaj odozgo na koga se tako često pozivamo kad nam ne ide, nagradio i "kockaste" i Novaka za sve pozitivne vibracije koje su slali jedni drugima poslednjih dana i širili ih da se "prime" od Vardara do Triglava.

Pregršt lepih reči upućenih sa obe strane bacilo je u zapećak sve one zlurade komentare koji su izlazili izvan konteksta sporta, a pojačavali se kako su Hrvati gurali ka samoj završnici.

Za titulu spreman: Novak Đoković !Foto: Tanjug/AP

Nole kao da se javio u pravom trenutku, baš kada se rasplamsala nepotrebna polemika da li da se navija za Hrvate. Ljudski čestitao, ohrabrio, pružio podršku hrvatskim fudbalerima, a oni mu uzvratili istom merom, pokazali i Hrvati i Nole, veliki sportsti i ljudi iznad svega, kako može i kako bi trebalo da bude.

>>> Zbog ovoga živim i igram tenis: Đoković posle maratona sa Nadalom nije mogao da sakrije emocije! (VIDEO)

U Hrvatskoj danima vlada nezapamćena euforija zbog fudbalera čiji se vrhunac očekuje u nedelju kada će verovatno svaki građanin ove zemlje sedeti uz TV i gledati Dalićev tim na "Lužnjikiju" kako ide ka istoriji, u želi da postane "besmrtan".

Još jedna pobeda deli ih od besmrtnosti: Najbolji hrvatski fudbaleri Foto: Tanjug/AP
Hrvatski navijači u elementu, čekaju bajkovit završetak Mundijala Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane granice, u Srbiji, euforija oko Mundijala stišala se posle eliminacije naših fudbalera, ali je i dalje živa rasprava da li bi trebalo da se navija za Hrvatsku ili protiv nje i zašto, pa je Svetsko prvenstvo kod nas počelo da se doživljava i kroz prizmu odnosa dva naroda.

Sa Novakovim novim finalom na "teniskom Mundijalu" i srpski navijači sada sa grozničavim nestrpljenjem, kao i hrvatski, očekuju nedelju - dan koji će, ako prođe kako se priželjkuje sa obe strane, zlatnim slovima biti upisan u istoriju sporta obe zemlje.

>>> Predivne reči Luke Modrića na račun Novaka Đokovića i njegove podrške Hrvatima uoči finala Mundijala!

Istorijski neprijatelji, Hrvati i Srbi bi u nedelju trebalo da se nadmeću samo u jednoj stvari: čijih će navijača biti više na ulicama da proslave fenomenalne uspehe svojih sportista i ko će biti glasniji u slavju.

Za sve one Srbe koje, pak, neće obradovati vest o eventualnoj hrvatskoj "povjesnoj" pobedi, a takvih je mnogo, Đokovićev eventualni uspeh biće im "melem za dušu", kao što je i bio svih ovih godina, kada je, bar na kratko, Australijen Openima, US Openima, Rolan Garosom, lečio neke naše daleko veće brige nego što je to uspeh Hrvata.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    14. jul 2018 | 20:44

    Novak je kralj tenisa svih vremena,neopisivo te volim i slavim tvoje pobjede Hrvat sam i obozavam te kao i nas Luka magico nogometa.

  • simke

    14. jul 2018 | 20:51

    Kakve veze mi imamo sa Hrvatskom? Jugoslavija vise ne postoji a svako ko masta da napravi novu nek okaci to macku o rep.

  • Pavle Korčagin

    14. jul 2018 | 21:38

    Nerazumem zašto paralela Nole i hrvati. Mnogo smo brzo zaboravili na fašističke uzvike ,pozdrave ,i pesme posle utakmice. Noletu želim svu sreću porodičnu, ličnu, sportsku... a hrvatima od sveg srca želim da izgude ali katastrofalno .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA