≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

A šta da Novak nije imao tako "zlog oca"?

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nepogrešivo uredničko tabloidno oko je znalo da je Novak zahvaljujući Srđanu postao anoreksični luzer... Imazov sektaš.... do te mere loše vaspitan da dozvoli sebi da podrži čak i Hrvate u fudbalu. Strašno. Katastrofa. Srđanov sin

  • 81

Novak Đoković je rođen 22. maja 1987. godine u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Najveći sin naših naroda i narodnosti. Majka mu potiče iz partizanske porodice Zdenka i Elizabete Žagar, otac sa Kosova. Kako paklena kombinacija. Slučajan susret podno Pančićevog vrha, na dnu staze Karaman greben, učinio je da Srbija 20-ak godina kasnije dobije svoju ikonu, čoveka zbog kojeg se ceo svet klanja i Srbima, zbog kojeg smo naprasno postali i dobri momci i nesalomivi i ponosni. Ali i da hejteri dobiju svoju hranu za dušu.

Del Potro otkrio šta mu je Novak šapnuo dok je plakao u mraku: Njegove reči neće nikad zaboraviti!

Odužili smo mu se na najbolji mogući način, kako samo i umemo - slavili svaku pobedu "našeg Noleta" i jedva čekali da se "taj tamo Srđanov mali" saplete, kako bismo tvitovali svaki njegov poraz. Jer, njegove pobede bile su i naše, a njegovi porazi samo njegovi i porazi njegove porodice. Porazi njegovog "sektaškog gurua" Pepea Imaza, porazi "njegove" druge domovine - Monaka, porazi tog tamo "bezglutenskog bolesnog sveta". Pobeđivao je jer je Srbin, gubio zbog Srđana, brokolija, čija semena i organskih tikvica. Pobeđivao je sin svih nas, gubio je samo Đokovićev sin.

Foto-montaža: Tanjug/AP, Telegraf

Jer, za razliku od svih nas, dobrih očeva, koji svoju decu uče samo pravim vrednostima, taj "ozloglašeni" Srđan mu je čitavog života sve zabranjivao.

Kao klincu mu je zabranio da razmišlja o karijere kafedžije na Kopaoniku, pa ga je već sa 4 godine naterao da uzme reket u ruke. U vreme kad je u zemlji u kojoj je rođen buknuo rat i kada su gradom u kojem je rođen vladali reketaši. Da ga je pustio, ko zna gde bi Novaku bio kraj... možda bi danas imao čitav lanac kafića i palačinkarnica, sve od Babušnice, pa do Virovitice.

To "zlostavljanje" se nastavilo i kasnije. Dok su deca imala detinjstva kakva su sama birala, detinjstva prepuna lutanja po gradskim ulicama i bekstva na duvku u prigradsko zelenilo, taj "zli Srđan" je, sam samcijat, bez ikakve podrške saveza, opštine, grada, države sa Novakom lutao od gradskih zelenaša do uličnih kamataša.

Išao je čak i dotle da, tada 14-ogodišnjem Novaku, zabrani da uzme britansko državljanstvo i da u njegovo ime odbije sve privilegije, ponuđene milione. Sram ga, bre, bilo, pa to je već bio ozbiljan mobing i zlostavljanje. Dok su talenovanoj srpskoj deci bila širom otvorena vrata sveta, on je umesto Novaka odlučio da ostane i nastavi da razmišlja da li će sutra imati od čega da kamatašima vrati ratu, pozajmljenu za spavanje u nekom raspalom pansionu na juniorskom turniru u Francuskoj.

Ignorisao je čak i ono što su veliki tensiki stručnjaci, čelnici saveza i biznismeni konzilijumski konstatovali, a to je da je mali Novak dobar, "ali ima bolesno srce, bolesnu petu i tatu koji je nemoguć za saradnju". Terao je sina da igra s bolesnim srcem. Pa gde ti je bilo srce, Srđane?

Foto: Instagram/djokernole

A onda je, prema uvaženom mišljenju stručnjaka s društvenih mreža i još uvaženijih medija Srđanu popustila roditeljska pažnja, pa je Novak krenuo da šamara bez pardona. Postao je broj 1, ne u tenisu, već na svetu. Tenis je postao jedini važan sport u Srbiji, on najveći Srbin posle Nikole Tesle, a svi mi smo mu bili baš onakav otac kakvog je i zaslužio. Onaj koji mu dozvoljava sve. Mi smo ga vaspitavali da samo pobeđuje. Zbog nas je osnovao i fondaciju, da pomaže onima koji nemaju, samo zato što je Srbin je pokazivao naše pristojno, humano i lepo vaspitano lice. Gubio je samo kad se Srđan pojavi u loži, a pouzdano smo svi znali da Novak ne može očima da ga vidi. Istina je, pisalo je u novinama i na tviteru. Skromnošću smo ga mi učili, dok se Srđan borio s bolešću.

E, ali, ne lezi vraže. U jednom trenutku ono Srđanovo forsiranje deteta s bolesnom petom i bolesnim srcem su došli na naplatu i Noletu je stradalo rame. Da mu je otac davao da tada jede ono što jede svaki normalan Srbin - krmenadle, brizle ili teleću glavu u škembetu do toga nikad ne bi došlo, ali Srđan mu je servirao samo kelj i kelerabu. Bez jakog glutena, nema jakog bekhenda. Poznati švajcarski nutricionista, domaći stručnjak za ishranu, ali i nepogrešivo uredničko tabloidno oko je znalo da je Novak (verovatno zahvaljujući Srđanu) postao anoreksični luzer... Imazov sektaš.... do te mere loše vaspitan da dozvoli sebi da podrži čak i Hrvate u fudbalu. Strašno. Katastrofa. Srđanov sin.

Foto: AP/Tanjug/Twitter

A onda je taj nevaspitani anoreksični bezglutenski Srđanov sektaš neočekivano osvojio Vimbldon. I šta ćemo sad? Nema dalje. Podigao je pehar, poljubio ga i, očiju punih suza u loži pozdravio svog sina. I dodao nekoliko reči koje su možda i najveća pobeda Novaka Đokovića ikad: - Drugačiji sam i čovek i teniser, sada sam otac dvoje dece, oženjen... Roditelji i braća mi nisu bili tu, ali kao da su tu. Njih osećam stalno da su sa mnom i njihova podrška mi puno znači kroz život. Ovo isto dugujem Bogu i veri u sebe.

Posle Vimbldona, ispao je u Torontu već u trećem kolu, ali je to bila samo priprema za Sinsinati koji mu je jedini nedostajao u riznici Masters trofeja.

Tu je u finalu pobedio Federera i postao jedini igrač u karijeri sa svim Masters peharima, da bi potom dominaciju potvrdio osvajanjem US Opena.

Želeo sam silno da se vratim, shvatio sam kroz šta je prolazio Martin: Novak oduševio izjavom posle osvojenog finala!

Šesnaest uzastopno osvojenih gemova bilo je dovoljno da Nole dođe do pobede i izjednači se sa Pitom Samprasom na listi tenisera sa najviše Gren slemova jer sada obijica imaju po po 14 titula i zauzimaju treće mesto iza Federera i Nadala.

Posle meča sa Del Potrom, Novak nije krio oduševljenje.

- Zahvaljujući podršci onih kojih me vole, moje porodice, dece, svih članova tima koji su bili uz mene i u teškim trenucima, shvatio sam kroz šta je prošao Martin kroz tri godine kada nije mogao da igra zbog povrede. Želeo sam silno da se vratim, da izvučem najbolje iz sebe u tim trenucima i uz podršku svih onih koji me vole došao sam ponovo u ovu poziciju.

Ovako je Novak "lomio" Del Potra: Pogledajte najlepši poen na meču i reakciju Đokovića upućenu publici!

Ovih pet stvari su doprinele da Đoković osvoji US open. Ovo je najbolja analiza njegovog povratka na mesto uspeha.

Đoković posle osvajanja 14. Gren slema delio krofne u njujorškom metrou!

A šta bi bilo s Novakom da slučajno nije znao da igra tenis ili da još slučajnije nije imao "tako lošeg" oca? Gde bi mu bio kraj? I njemu i nama. Čovečanstvo je ovako ostalo uskraćeno za vrhunskog palačinkara, Britanci za tenisku ikonu na "ić", iskompleksirana Tviter elita za pljuvaonicu.

Ne, nije u ovom snimku pomenuo Srđana. Ja hoću, a vi, koji ste stigli do ove rečenice i niste shvatili šta sam napisao me pljujte, biće mi i čast i zadovoljstvo. Da, Srđane, na tebe je Novak mislio. I da, hvala ti što si bio tako loš roditelj sve ove godine. I što smo svi mi, zaslužili to ili ne, zahvaljujući tebi, tvom odricanju, vaspitavanju i tvojoj veri u Novaka postali jednako dobri i vredni Srbi, pristojni i skromni, humani i talentovani pobednici. Čak smo probali i bezgluteske kifle i organsku kelerabu. I nije nam se dopalo.

(Aleksandar Saša Jovanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    17. jul 2018 | 20:25

    Najpre,pohvale piscu teksta Telegraf,na analiticko-istrazivackom novinarstvu!!!Kapa dole!!!Tim pre,sto igrom slucaja kao prvi urednik Tanjuga na Kopaoniku kada je osim zgrade Jugobanke i Karavana samo gola lepotica Kopaonik sa 2017 metara Pancica!!Bas tu,svoje bitisanje i borba za zivot svoje porodice nasao je Srdjan Djokovic sa svojom suprugom i tek stasalom decom za zivot!?Srdjan je bez icije,ama bez icije pomoci,najpre zakupio lokal ugostiteljstva uz enormo veliku kiriju!?Nebih dublje sta i koliko i kako je morao,bas morao da zelenasima vraca pozamljeni novac sa previsokom kamatom!?U tim i takvim okolnostima,samo izuzetno jaka porodica moze da izdrzi !?Bas tu secam se dobro na Kopaoniku,zapocet je zivot Djokovicima,a najpre Novaka sa cetiri godine!?Bogom data malog mrsavog Noleta preuzela ga je moja drugarica Jaca Gencic da trenira!!?Prolazili dani,jednog jutra u mom ofisu u Konacima suncanim vrhovima pio sam caj sa Jacom,u 7,45,cekajuci Noleta za pocetak treninga u 8 h.!?Pitam Jacu,sta se bakces sa ovim klincom,jel to vredi!?Jaca,slusaj Tomo,ovo ce biti,,cudo,,od deteta!!?Eto,posle toliko godina da je samo Jaca Gencic ziva bilo bi joj kao i nama svima ne puno srce,vec neizmerna radost planetarnog Nivaka gle cuda sa svojim sinom istih godina kada je picinjao igrati tenis,enoga tata,tata!?E,to je kompakna borbena porodica Djokovic!!!!Srecno i dugovecno,na mnogaja ljeta!!od srca toma milosavljevic

  • Teniski trener

    18. jul 2018 | 11:35

    Postovana Redakcijo,najpre veoma Vam hvala sto protazirate profesionalno i strucno rad i uspeh Novaka Djokovica,ujedno i njegovu cenjenu porodicu!!Izlusno je govoriti,da Je Novak najbolji sportista svih vremena!!Posle Nikole Tesle,proneo je slavu srpskog naroda na planeti!!Ovi sto lupaju minuse,sa njima nesto nije u redu!?Jednostavno,,neznaju da neznaju,,!?

  • miki

    19. jul 2018 | 05:41

    U Srbiji se uspeh ne oprasta. Najveci sportista koji je proneo slavu Srbije celim sveto. Hvala njemu i njegovim roditeljima na svemu tome. Nek je ziv i zdrav da u narednim godinama donese puno trofeja sebi svojoj porodici i nama svima koji ga podrzavamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA