≫ 

5 stvari koje bi Novaka mogle da svrstaju u najboljeg svih vremena!

Srpski teniser imao je dostignuća u tenisu koja su malo kome pošla za rukom

  • 28

Novak Đoković je ponovo iznenadio tenisku istoriju. Baš kada su ga svi otpisali vratio se jači nego ikad i pokazao da kreće nova era njegove vladavine. Osvajanjem Mastersa u Sinsinatiju postao je prvi u istoriju koji je objedinio sve titule iz Serije 1000. Međutim, Đokoviću ovo nije prvi put da pomera granice istorije tenisa i da radi nešto što nikome nikada nije pošlo za rukom.

>>> Kad je Novak izašao na balkon da pozdravi navijače, s leđa mu je prišao klinac: A onda je Đokovićev potez oduševio svet (VIDEO)

Iako sa osvojenih 13 Gren Slem titula nije najbolji već na četvrtom mestu iza Rodžera Federera, Rafe Nadala i Pita Samprasa, možemo već da kažemo da je Novak možda već sada najbolji u istoriji.

Doduše, mnogi smatraju Rodžera Federera zbog 20 Gren Slem titula najboljim svih vremena, i to nije sporno ako se gledaju ovi trofeji. Ali, ima nekoliko činjenica koje Novaka Đokovića stavljaju ispred svih.

Da krenemo redom i od poslednjeg uspeha.

1. PRVI JE IGRAČ U ISTORIJI SA OSVOJENIH  SVIH 9 MASTERSA

Osvajanjem titule u Sinsinatiju, Nole je kompletirao svih 9 trofeja iz Serije 1000, što nikome do sada nije pošlo za rukom. Nadal ima ukupno 33 trijumfa na Mastersima (Novak 30), ali čak 24 je ostvario na šljaci, uključujući rekordnih 11 u Monte Karlu. Španac nikada nije osvojio Pariz, gde je jedino finale igrao daleke 2007, kao ni Majami, gde je pet puta bio finalista, ali nijednom nije uspeo da preskoči i tu prepreku.

Federer je sa 27 masters titula treći na "večnoj" listi i mada su mu uspesi ravnomernije raspoređeni od Nadalovih, on takođe ima dva turnira na kojima još ne zna za trijumf - Monte Karlo i Rim, oba na šljaci.

Čak je i španska "Marka" napisala da Novaka neće niko stići

- Federer ima 37 godina i nedostaju mu Monte Karlo i Rim, gde uopšte ne igra u poslednje vreme, dok Nadal, koji trenutno ima 33 mastersa, dva više od Ðokovića, nema titule u Majamiju, Šangaju i Parizu - konstatuje španski list i ističe da će se, ako ovako nastavi, Srbin brzo vratiti na poziciju broj 1, kao i da se nada da na predstojećem US openu Ðoković i Nadal neće biti u istoj polovini žreba

Konačno je tu, nije baš neki trofej, više liči na vazu, ali se računa: Novak sa peharom Sinsinatija Printskrin: Skysports

2. PRVI JE U OPEN ERI DRŽAO TITULE SVA ČETRI GREN SLEMA ODJEDNOM.

Posle Roda Lejvera i 1969. godine, Novak Đoković je prvi igrač koji je u takozvanoj "open eri" imao sve četiri Gren slem titule u svom vlasništvu. Bilo je to 2016. godine kada je osvojio Rolan Garos, a pre toga je držao titule Vimbldona, US opena i Australijan opena.

Francuski "L''Ekip" je kratak i jasan: "Istorijski Ðoković" i podseća da je srpski teniser jedini igrač ikad koji u riznici trofeja ima sve gren slemove, sve masterse, završni Masters i Dejvis kup.

Rolan Garos mu je bio prekretnica prvog dela karijere Foto: Tanjug/AP

3. IMA BOLJI SKOR POBEDA U ODNOSU NA NADALA I FEDERERA

U međusobnim duelima sa Rafaelom Nadalom, naš as ima dve pobede više 27:25, a ista je situacija i sa Rodžerom Federerom, s tim da Nole ima 24 pobede, a Rodžer 22.

To praktično znači kada bi se Federer sad povukao on bi imao negativan skor sa dvojicom igrača Novakom i Nadalom, a Nole ima pozitivan sa obojicom. To znači da Rodžer ne bi mogao da bude najveći jer sa dva najveća rivala ima negativan skor. Opet, to zavisi kako ko gleda na uspeh.

Bolji je u međusobnom skoru sa obojicom velikih igrača današnjice Foto: AP/Tanjug

4. AKO UZME JOŠ JEDAN ROLAN GAROS, BIĆE PRVI U ISTORIJI KOJI JE SVAKI GREN SLEM OSVOJIO PO DVA PUT

Naravno, velika pretnja mu je i Rodžer Federer koji takođe ima jedan Rolan Garos, dok sa druge strane Rafael Nadal mora da osvoji još jedan Australijan Open, što takođe nije nerealno, ali nadamo se da će Novak opet biti prvi u ovome i ponovo ući u istoriju.

Ove godine malo mu je falilo, zato sledeće može da napadne titulu Foto: Tanjug/AP

5. MLAĐI JE OD DVOJICE KONKURENATA

Novak Đoković ima 31 godinu i mlađi je čak 6 godina od Rodžera Federera, dok je od Rafe Nadala mlađi samo godinu dana. Međutim, i tih godinu dana može da utiče na to da telo dođe do svojih limita ranije i da počne sa padom performansi. Novak ima još minimum 5 godina vrhunskog tenisa, s obzirom na to kako se hrani i kako se oporavlja, a to je dosta vremena da uradi još neke velike stvari u tenisu.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    20. avgust 2018 | 14:14

    Tek kada sva trojica završe sa karijerama moći ćemo da sumiramo rezultate. Za sada je Federer na čelu, ali njegova karijera je duža 6-7 godina u odnosu na Noletovu i Rafinu. Na samom početku svoje karijere Federer nije imao ozbiljniju konkurenciju jer su i Sampras i Agasi već bili na zalasku, a tada je osvajao mnogo titula. Ako ga povrede ne spreče, jer je to najveći rizik u vrhunskom sportu, Novak ima najviše šansi da po svim parametrima postane najbolji teniser u istoriji. Verujem i od sveg srca mu želim takav uspeh!

  • LIDIJA

    20. avgust 2018 | 12:37

    KOLIKO PONOSA NAMA NAS CAR PODARI TO SE NEMOZE NI OPSATI. HVALA NOLE VELIKI CARE SRECNOOOOOOOOO

  • Milica

    20. avgust 2018 | 23:51

    Pa on je već odavno najbolji teniser svih vremena. Sa kakvom borbenošću i entuzijazmom igra svaki put, deluje olako i jednostavno pobediti u finalu. A samo on zna kako se taj mukotrpan trud isplati. Njegova energija je vanprirodna,njegov borba neverovatna. Bravo Nole, samo neka te zdravlje i telo služe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA