≫ 

Veličanstveni Novak pokorio Njujork! Moćni Srbin razbio Del Potra, stigao Samprasa na večnoj listi! (FOTO) (VIDEO)

Velika igra najvećeg srpskog tenisera u finalu US Opena, 14. Grend Slem trofej uneo je u svoju riznicu

  • 83

Od Novaka Đokovića nema boljeg trenutno na svetu, Srbin je treći put u karijeri stavio krunu u Njujorku: u finalu 50. US Opena u "otvorenoj" eri Nole je savladao Huana Martina Del Potra rezultatom 3:0 (6:3, 7:6, 6:3) i tako došao do svog 14. Gren slema u karijeri.

>>> Osećam se sjajno, ne vidim granice! Đoković puca od optimizma posle novog Grend slem finala

Ovom pobedom Novak se na večnoj listi osvajača turnira "velike četvorke" izjednačio na trećem mestu sa Pitom Samprasom, prišao korak bliže Federeru (20) i Nadalu (17), čije brojke sa ovakvim Đokovićem jesu u opasnosti da budu dostignute.

Do ovog susreta, statistika je bila jasna, Đoković je osvojio 13 uzastopnih setova u Njujorku, a furioznu seriju nastavio je i protiv Argentinca koji u odnosu na neke prošle mečeve sa Novakom nije ličio na sebe.

Moćni Đoković od samog starta stavio je do znanja da se potpuno vratio i da uz novi Grend slem nastavlja pohod na vrh ATP liste, ali i liste tenisera sa najviše Gren slemova.

Trenutak za istoriju: Novak pada na teren posle pobedničkog poena, za 14. Grend Slem titulu Foto: Tanjug/Ap
Pogled moći i dominacije: Novak je protiv Del Potra delovao autoritativno i nepobedivo Foto: Tanjug/AP

Kada je o samom meču reč, prvi set je počeo prilično ujednačeno. Oba tenisera osvajala su poene na svoj servis, a tako je bilo sve do 4:3 kada je Novak bravurama na terenu uspeo da oduzme servid Del Potru i prvo povede sa 5:3, a potom i osvoji prvi set.

Posle 42. minuta koliko je bilo potrebno za osvajanja prvog seta došao do svog 14. uzastopno osvojenog seta na US Openu, na otvaranju 2. seta viđen je najduži gem do tog dela meča. Vodio je Novak na startu drugog seta, pri servisu Del Potra sa 30:0, ali je Argentinac preokrenuo na 40:30.

Posle "đusa" Novak nije uspeo da iskoristi drugu brejk šansu na meču, ali jeste treću pa je konačno da oduzme servis protivniku.

Međutim, usledilo je potpuno "buđenje" Argentinca. Delpo je uspeo da oduzme servis Novaku, vrati brejk, i uvede neizvesnost u 2. set koji je doneo nova uzbuđenja.

Sa jedne strane, Novak je ušao u kontra ritam, a Argentinac je delovao kao da je tek ušao u meč. Viđen je i najduži gem, koji je trajao 20 minuta pri rezultatu 4:3 za Del Potra. Argentinac je pogađao "nemoguće" udarce, imao je i tri brejk šanse, ali je sve to srpski teniser uspeo da izdrži i da se izvuče posle osam "đuseva". Do kraja, došlo se do taj-brejka koji je dobio Novak - posle sat i 35 minuta borbe koliko je trajao drugi deo meča.

Drugi set je istovremeno isisao deo energije i snage iz Del Potra, ujedno pokrenuo Novaka da uradi ono što su mnogi na tribinama "Artur Eš" stadiona mogli već tada da osete: da završio posao sa grogiranim rivalom. Baš tako je i bilo. Poveo je Nole 3:1, imao, doduše i mini-krizu posle dva vezana gema rivala, ali je odgovor bio surov, najjači mogući - osvojio je u stilu naš as tri gema, a poslednji poen bio je slika i prilika Đokovićeve dominacije u Njujorku i u ovom finalu: moćan smeč u polje rivala, ruke visoko podignute - uzeo je svu slavu Srbin!

Đoković je, pre finala sa Del potrom, titulu u "Velikoj jabuci" osvajao je 2011. i 2015. godine, ali je čak pet puta gubio u finalu.

Da podsetimo, Novak je osvajanjem US Opena drastično popravio svoj plasman na ATP listi. Sada sa 6.445 bodova ima 455 poena manje od drugoplasiranog Rodžera i 2.315 manje Nadala koji je prvi.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

 

 

Brejk, pa overa za osvajanje prvog seta, furiozni Nole nastavlja da "melje" protivnike; Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Šou Đokovića i Vajde na treningu na US Openu

Nole je krizu u igri imao u drugom setu; Foto: Tanjug/AP
Na momente, Novak nije mogao da veruje šta se dešava; Foto: Tanjug/AP
Del Potro je bio potpuno izvan meča tokom prvog seta; Foto: Tanjug/AP
Publika je videla mnogo atraktivnih poteza na obe strane; Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DJOKER

    10. septembar 2018 | 00:13

    Odvratna američka publika.Sreca sto je Delpo korektan covjek i teniser.Zato je bitno imati korektnog protivnika,pa neka pobijedi bolji.

  • Милијана Ковачевић из Никшића

    10. septembar 2018 | 00:18

    Само јуриш наш витеже до побједе побједниче

  • Одаловић Јована Рисан

    10. septembar 2018 | 00:13

    Ноле Ноле напред јуриш до пибједе краљу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA