≫ 

Đoković otkrio kako je neverovatna planina zaslužna za njegov preporod: Od tog trenutka sam ponovo počeo da dišem za tenis! (VIDEO)

Posle poraza od Čekinata Novak se izolovao sa suprugom je otišao na planinu Viktoar, gde je dobio neverovatnu inspiraciju

  • 13

Novak Đoković je posle osvajanja titule na US Openu, kojom je došao do svog 14. Gren slema u karijeri i izjednačio se sa Pitom Samprasom, na konferenciji pričao kroz šta je sve prošao tokom sezone nakon oporavka od povrede i teškog perioda.

Ispričao je i koji je trenutak ključan za njegov preporod kada je tenis u pitanju, a u pitanju je odlazak na planinu u Francuskoj, gde je išao sa svojom suprugom Jelenom odmah nakon velikog razočarenja na Rolan Garosu, gde je ispao od Marka Čekinata u četvrtfinalu.

- Da ste mi u februaru ove godine rekli da ću posle operacije osvojiti Vimbldon, US Open i Sinsinati, bilo bi teško da poverujem, ali deo mene je uvek verovao da brzo mogu da se vratim na najveći nivo. Verovao sam da posle operacije mogu da se vratim brzo, naučio sam mnogo o sebi i da budem strpljiv, što nije bila moja osobina. Život mi je pokazao da je nekada potrebno da uzmete vreme, da izgradite nešto, da nađete balans. I poslednja dva meseca su bila neverovatna - počeo je Novak konferenciju, a zatim se dotakao i Pita Samprasa sa kojim se izjednačio po broju Gren slem trofeja i sada dele 3. mesto večne liste.

Novak sa svojim idolom Pitom Samprasom, zajedno imaju 28 Gren slem titula, po 14 obojica; Foto: Twitter/@DjokerNole

- Pit Sampras je jedna od najvećih legendi, prva stvar koju pamtim o tenisu je njegov prvi ili drugi Vimbldon, i to me je inspirisalo da počnem da treniram tenis. Gledao sam njegovu prvu titulu, odrastao sam razmišljajući da jednom mogu i ja da uradim ono što je on uradio, i sada je san postao java.

Đoković je naglasio da je njegov san oduvek bio Vimbldon i da on ima prednost u odnosu na ostale Gren slemove, ali i da kratak razmak između poslednja tri Gren slema godine daje samopouzdanje osvajačima turnira da nastave u tom ritmu i na narednom turniru.

Đoković sa peharom Vimbldona; Foto: AP/Tanjug

- Očigledno je osvajanje Vimldona bio moj san, to sam radio od kako sam bio mali, kada sam prvi put osvojio Vimbldon, imao sam osećaj da svi ostali Gren slemovi mogu da čekaju. Ali osvajanje Slemova donosi vam veliko samopouzdanje. Rolan Garos, Vimbldon i US Open su blizu u razmaku od četiri meseca, pa ako osvojite jedan Gren Slem, imate sampouzdanja u narednom da na tim krilima dođete do novog uspeha.

Ako budete osvajali dva trofeja svake godine, imaćete ih 20, kao Federer u 37. godini - prokomentarisao je italijanski novinar na konferenciji, čime je podstakao Novaka da se priseti ključnog momenta godine, kada je upravo posle poraza od njegovog sunarodnika Čekinata na Rolan Garosu doneo odluku koja je sve preokrenula.

- Vaš sunarodnik Čekinato me je naterao da shvatim mnoge stvari. Posle poraza od njega bio sam veoma razočaran u svoju igru. Počeo sam da igram bolje u Rimu, imao sam neke dobre mečeve u Rolan Garosu i onda sam potpuno nadigran protiv njega.

Posle remija bez golova sa Crnom Gorom Rumuni stižu u Beograd, a tu je Srbija u prednosti sa kvotom 1,55 na keca. Pogledajte sve MOZZART kvote za utakmicu Srbija – Rumunija

Đoković čestita Čekinatu na pobedi na Rolan Garosu; Foto: Tanjug/AP

- Posle toga sam išao u šetnje po francuskim planinama, izolovao sam se od svega i gledao sam na stvari iz drugačijeg ugla. Od tada je tenis bio potpuno drugačiji za mene gledajući rezultatski. Igrao sam finale Kvinsa, osvojio Vimbldon, Sinsinati i US Open. Pretpostavljam da ću uskoro ponovo na "hajking" po planinama - rekao je Đoković i nasmejao novinare.

 Znate već da Stevan Jovetić ne igra, ali ipak je ovde Crna Gora favorit sa kvotom 1,40. Pogledaje i ostale MOZZART kvote za utakmicu Crne Gore i Litvanije.

Jesu Portugalci bez Kristijana Ronalda, ali Italija Roberta Mančinija nikoga nije impresionirala, se pobeda Azura plaća kvotom 3,50. Pogledajte i druge kvote MOZZART kladionica za meč Portugalije i Italije

- Sećam se jednog momenta kada smo se peli, vrh planine je bio daleko i trebalo nam je tri sata da dođemo. Zahvalnost ide mojoj ženi, ona je neverovatna i naterala je oboje da uspemo da dođemo do vrha. Kada smo pogledali svet iz te perspektive osetio sam da sam udahnuo novu inspiraciju za tenis i za emociju koju tenis stvara kod mene.

Vrh planine Sent Viktoar, na kojoj je Novak pronašao inspiraciju za tenis; Foto: WIkipedia

- Bilo je kao da imam novo disanje za ovaj sport. Ostalo je istorija. Osetio sam novu energiju od tog vremena. U pitanju je planina Viktoar, koja je bila i inspiracija mnogim renesansnim slikarima. Toplo vam preporučujem da odete tamo, desiće vam se mnogo lepih stvari - poručio je Đoković, koji je interesantno prokomentarisao i navijanje argentinskih navijača, koji su napravili pravu fudbalsku atmosferu na Artur Ešu.

- Moj nadimak je Nole, i kada su oni vikali "Ole, ole, ole", ja sam to razumeo kao "Nole, Nole, Nole". Ali zaista sam naterao sebe da čujem to. Ali oni stvaraju fenomenalnu atmosferu, u nekoliko situacija je bilo naelektirsano, ceo stadion je bio uključen u meč. A kada je krov zatvoren mnogo je bučno. Treba ostati miran u tim situacijama, drago mi je da sam uspeo.

Novak Đoković i Huan Martin Del Potro zagrljeni posle finala; Foto: AP/Tanjug

Đokovića su na kraju pitali ia za polemiku koja se pojavila u teniskom svetu posle ženskog finala US Opena, kada je Serena Vilijams optužila sudiju za seksizam, a to je rekao i Stiv Sajmon, prvi čovek VTA.

- Ne znam, prvi put sam to čuo. Ne razumem odakle to dolazi? Volim Serenu, bilo je teško za sudiju da se izbori sa tim, moramo da imamo razumevanja za njega. Bio je u čudnoj situaciji, mnogo emocija i Serena i Naomi su plakale, veoma teško.

- Mislim da sudija nije trebalo da dovede Serenu do te granice, naročito na Gren slem finalu. Mislim da je promenio tok meča i to je po mom mišljenju nepotrebno. Svi prolazimo kroz emocije tokom finala Gren slema. Ali ne vidim stvari kao gospodin Sajmon da muškarci i žene nemaju isti tretman u zavisnosti od situacije. Ne smemo da generalizujemo stvari, mislim da je Osaka, kao što je Serena rekla na ceremoniji, zaslužila svoj moment, a Serene zna koliko je volim, koliko me inspiriše i koliko je uradila za tenis i koliko je vole i muškarci i žene širom sveta - zaključio je Đoković.

VIDEO Novakova poruka ljubavi posle osvajanja US Opena:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. septembar 2018 | 11:51

    Ta neverovatna planina se u njegovom slucaju zove Marijan Vajda...i on je najzasluzniji za Novakov povratak. Tenis je sport u kome dominira fizicka i mentalna sprema...sve to je dobio povratkom Marijana Vajde, hteo on to da prizna ili ne.

  • Vuk

    10. septembar 2018 | 11:50

    Hvala ti Novace puno!!!! Pa gde ste kriticari sad?? Sramota je jel da?? Teslu teniskog kritikujete??? Pupina teniskog kritikujete?? Jos jednom hvala ti covece svetski sto si svetlo Srbije koje ne prestaje da sija!!!

  • Srboljub

    10. septembar 2018 | 12:00

    Ja lično mislim da Vajda ima oooogrooomnu zaslugu a niko ga ne pominje? Kako god hvala bogu da je Nole dobro i da ovako igra. Srbiju više ne pominje a verovatno zato što su mnogi od nas mislili da je on sa tenisom završio ali mora da shvati da Je to ljubav prema njemu i briga bila a sada smo opet najsretniji! Napred Novače pobedjuj i budi najbolji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA