≫ 

Đoković i Federer u istorijskom dublu, Švajcarac poručio: Radićemo nešto što nam ne pada na pamet da radimo na ATP turnirima!

Najbolji svetski teniseri svih generacija predstavljaju „tenis budućnosti“ po drugi put na globalnoj sceni iz svetske prestonice sporta - Čikaga

  • 0

Dvadeset sedam leta je prošlo od kada je „vetroviti grad“ Čikago poslednji put ugostio profesionalni teniski turnir. Te davne 1991. godine, Džon Mekinro je u finalu pobedio nikoga drugog do svog brata Patrika – i do danas je zavesa na teniskoj pozornici najevropskijeg grada Amerike ostala spuštena, a lokalna publika posvetila svojim idolima iz drugih sportova – Bulsima, Bersima, Vajt Soksima, Kabsima, Blekhoksima - i od nedavno MLS „sokerašima“ Čikago Fajera, sa našim Paunovićem i srpskim zetom Švajnštajgerom.

Danas je Džon Mekinro po drugi put Selektor Tima Sveta, učesnika jedinstvenog egzibicionog formata timskog tenisa, a brat Patrik – koji tvrdi da ga je 1991. godine pustio da pobedi kako bi izbegao da se „velika prznica“ ne naljuti – njegov prvi pomoćnik.

Sa druge strane, „vruću klupu“ stručnog štaba Tima Evrope zaposeće Mekinroov najveći protivnik i prijatelj iz igračkih dana – „ledeni“ Bjorn Borg, u paru sa pomoćnikom - zemljakom Tomasom Enkvistom. Lejver Kup je vratio najbolje svetske tenisere ponovo u Čikago, a sa njim i uzbuđenje i pravi užitak koje je „beli sport“ priredio na impozantnoj crnoj podlozi tokom njegovog prvog izdanja u Pragu prošle godine.

„Stari kontinent“ če ove godine u Čikagu u odbrani titule predstavljati „balkanski asovi“ Đoković i Dimitrov, belgijanac Gofan, britanac Edmund, nemac Zverev, njegov idol Federer i alternativa - Francuz Šardi. Svet zastupaju novopečeni tata „veliki Džon“Izner i ostali „jenkiji“ Sok i Tiafo, zabavni australijanac Kirijos, „gaučos“ Švarcman, Novakov protivnik iz finala Vimbdona južnoafrikanac Anderson i alternativa – čileanac Nikolas Žari.

Novak i Rodžer jedan do drugog Foto:Telegraf

Objavljen je žreb prvog dana, u kome će program otvoriti amerikanac Tiafo (Svet) i Dimitrov (Evropa), praćeni susretima Sok (Svet) – Edmund (Evropa) i Švarcman (Svet) – Gofan (Evropa). Za kraj dana, apsolutni hit ovogodišnjeg izdanja Lejver Kupa će predstaviti pojava dubl-tima Federer – Đoković (Evropa), tandem koji niko nije mogao da zamisli da zaigra barem tokom njihovih aktivnih karijera – „naslednici“ prošlogodišnjeg „astro-para“ Federer-Nadal iz Praga.

Sa druge strane mreže, par Anderson-Sok (još jedan osvajač Vimbldona 2018, u paru sa Brajanom) obećava da će ovaj meč biti pravi vatromet teniskog umeća, virtuoznosti i takmičarske strasti. Naravno, ono što Lejver Kup takođe izdvaja od ostalih takmičenja je što je pobednici ovih mečeva ubeležiti „samo“ jedan bod, dok će oni koji budu bolji drugog i trečeg dana svom timu doneti dva – odnosno tri boda – čineći ovo takmičenje neizvesnim čak i u slučaju veće prednosti protivnika stečene na mečevima u petak i subotu.

Drama koja je obeležila pretposlednji meč završnog dana u Pragu, u kome je Kirijos imao meč loptu protiv Federera za potpuni povratak već otpisanog Tima Sveta – a na kraju ostao u suzama posle pobede „švajcarskog maestra“ bi – po svemu sudeći – mogla da se ponovi u Čikagu.

Tim Evropa Foto: Telegraf

- Ispočetka, nismo znali šta da očekujemo od ovog takmičenja. Ni mi, ni igrači... - iskren je bio Džon Mekenro na konferenciji za medije timova posle objavljivanja žreba za prvi dan, evocirajući uspomene iz Praga: - Sami igrači su najzaslužniji što Lejver Kup neće biti prepoznat kao egzibicija, već pravo, srčano takmičenje u koje su oni uložili 100% svoje energije, strasti, timskog duha od početka. Zato i očekujem pravu borbu sa obe strane, neizvesne mečeve i sjajan tenis na povratku ovog sporta u Čikago.

Rodžer Federer je dodao:

- Iskoristili smo naše iskustvo protiv znatno mlađeg Tima Sveta prošle godine; oni su se malo bili „zaleteli“, puni entuzijazma, ali smo mi dobro rasporedili snage i sačekali pravi momenat da potvrdimo pobedu. Presrećan sam što ćemo svi uživati u posebnostima koje ovaj format nosi, deleći važne informacije jedni sa drugima, zajednički praviti takmičarsku strategiju, nešto što nam, naravno, ne pada na pamet da radimo kada učestvujemo na ATP turnirima.

Igrači i selektori su se prosto utrkivali u tome ko će da bude veći šaljivdžija pred predstavnicima „sedme sile“ – u čemu je prednjačio Džon Mekinro.

- Drago mi je da se niko nije dosetio toga da predloži da Patrik i ja i ovde igramo bratski dubl - uz „olakšanje“ je rekao Amerikanac. U Timu Sveta, Sok je „držao banku“, prozvavši Kirijosa da odgovori na aktuelno pitanje o tome kako tretirati „koučing“ (nedozvoljeno savetovanje igrača tokom meča od strane trenera sa tribina) u tenisu danas, posle „afere Serena“ i neverovatne situacije sa nedavnog Ju-Es Opena u kojoj je sam sudija Lajani „roditeljski“ savetovao Kirijosa „šta i kako dalje“ – tokom samog meča.

Odrađen je i trening Foto: Telegraf

- Aaa, zato se Nik zalagao da Lajani sudi Lejver Kup - dobacio je „Džoni Mek“.

Dijego Švarcman je potvrdio da ima „zabranu“ ulaska u Akademiju Rafe Nadala, izrečenu lično od njega – otkada je namučio „španskog bika“ u poslednja dva meča i „otkinuo“ mu set na Rolan Garosu – i prasnuo u smeh posle nekoliko neizvesnih sekundi za one koji su poverovali u ozbiljnost te Rafine izjave. Za „kaznu“ je na timskoj fotografiji završio pored Džona Iznera, sa glavom negde oko pupka velikog servera koji mu je duhovito „stavio tacnu“ na glavu – za finalni čin dobrog zezanja pred medijima.

Tim Evrope je „delegirao“ više nego stidljivog „rezervistu“ Žeremija Šardija kao „zaduženog za sva škakljiva pitanja“ u njihovom timu, koji je toliko pocrveneo da ga na kraju niko ništa nije pitao. Glavni „šeret“ je bio Griša Dimitrov, vidno veličajući „lik i delo“ Majkla Džordana nošenjem legendarnih crveno-belo-crnih „džordanki“ u domu čikaških „Bikova“. Šalio se i Novak – odgovorivši na pitanje „ko će biti zadužen za izbor toga sa kog udarca će braniti servis“ rekavši: - Naravno, biraće Rodžer, njegov je event, ali mislim da mi nimalo teško neće pasti ako odluči da branim sa bekhenda - aludirajući na njegov „registrovani šampionski“ udarac.

- Sama činjenica da na istom terenu nastupaju neki od najboljih tenisera u istoriji ovaj događaj čini posebnim, a po tome kako je koncipiran, organizovan, izveden i prihvaćen od strane tenisera, teniske javnosti, publike i medija, verovatno najboljim takmičenjem ikada - rekao je Džon Mekinro, istovremeno kao pohvalu svih inovacija koje je Lejver Kup doneo - i kritiku nedostatka adaptibilnosti i sporih promena koje su opteretile dalji razvoj tenisa u sa postojećim takmičarskim formatima.

Sudeći po entuzijazmu koje vlada među učesnicima – kao i domaćom publikom (navodno – rasprodate su sve karte čija je početna cena bila 700 dolara) za događaj koji nosi ime žive legende i uzora njegovog osnivača Federera – Lejver Kup ima priliku da i ove godine potvrdi značaj uspeha svoje misije da su moguće i dobrodošle reforme ovog viševekovnog sporta.

Poštujući generacije bivših šampiona i legendi koje su kroz svoje najistaknutije predstavnike dale dragocen doprinos ovom posebnom spektaklu, aktuelni teniski asovi i svi koji su shvatili važnost saradnje na promociji vanvremenskih vrednosti ovog sporta, duha i kulture koji ga definišu su spremni da u globalnom hramu sportova „Junajted Centru“ prikažu „tenis budućnosti“ u svakom pozitivnom smislu.

U atmosferi velikih podela u vodećim telima svetskog tenisa i otuđenja igrača od debate o tome u kom smeru ga treba voditi, ne bi trebalo posmatrati kao nimalo slučajno to da novi format teniskog takmičenja koje su smislili i briljatno animirali sami teniseri biva nepodeljeno prihvaćen od celog teniskog sveta kao najbolji način da se predstavi nova dimenzija njegovog razvoja i postojanja.

Pogled na Lejver Arenu Foto: Tanjug/AP

Jer, dok teniseri uživaju u svom sportu – uz njih će to činiti i publika, i jedino takav odnos i iskonska emocija, a ništa drugo umesto njih – može obezbediti novovremensku perspektivu ovom sportu. I zato, za koga god budete navijali u naredna tri dana daćete svoj iskreni doprinos tome da u ovim vremenima hiper-komercijalizacije sporta i donošenja odluka o njegovoj budućnosti iz fotelja – pobedi „vaš“ tenis – tenis njegovih igrača i pravih obožavalaca.

U aluziji na reči naše glumačke legende Zorana Radmilovića – bilo bi lepo da vidimo da „16000 navijača juri tenisere ulicama grada Čikaga“ – i tada ćemo znati da će sa ovim sportom i ubuduće sve biti – okej!

Dame i gospodo, spremite se za pravo uživanje – počinje Lejver Kup!

VIDEO: Legendarni Tozovac o Novaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA