≫ 

Doručak sa šampionima: Novak i Jelena „na servisu“ za pobedu humanosti! (FOTO)

Novak Đoković Fondacija predstavila misiju pomoći razvoja predškolske dece i skupila značajna sredstva od donatora u Čikagu – pred početak Lejver Kupa

  • 0

„Doručak sa šampionima“ – prigodno nazvan po proslavljenom dela „Doručak šampiona“ američkog literarnog velikana Kurta Vonegata - kao jedinstveni format upoznavanja zainteresovanih donora sa aktivnostima i aktuelnim projektima „Novak Đoković Fondacije“ posvećen kontinentu Severne Amerike – održan je sa velikim uspehom pre početka zvaničnog programa ovogodišnjeg drugog izdanja „Lejver Kupa“ u Čikagu.

Rodžer Federer bio je gost humanitarne dobrotvorne akcije Fondacije Novak Đoković Foto: Fondacija Novak Djokovic

Lično prisustvo osvajača ovogodišnjeg Ju Es Opena i mogućnost da ih direktno upozna sa važnošću podrške nosećem programu Fondacije – pomoći pri razvoju dece u dobu ranog detinjstva- predškolskog uzrasta (primarno) u Srbiji - oduševilo je i inspirisalo ugledne predstavnike poslovnog sveta da momentalno posvete sredstva za realizaciju ovog plemenitog cilja.

U zanimljivom obraćanju sa scene, kroz naraciju koju je vodio bivši Predsednik Teniske asocijacije SAD i proslavljeni teniser Patrik Mekenro – a uz Novaka učestvovao i najtrofejniji teniski as svih vremena i osnivač aktuelnog „Lejver Kupa“ Rodžer Federer – zvanice su imale retko zadovoljstvo da saslušaju priče o samopregalaštvu, ličnom iskustvu i iskušenjima iz različitih karijernih i životnih situacija, važnosti posvećenosti porodici i srodnim vrednostima - i nastojanju da njihov legat doprinese boljoj budućnosti za dolazeće generacije širom sveta.

Dva velika asa u razgovoru: Rodžer Federer i Novak Đoković Foto: Ben solomun/Novak Djokovic fondacija

Najnoviji podaci iz globalnih istraživanja UNICEF-a preporučuju rano obrazovanje kao najefikasniji – a ujedno i ekonomski najisplativiji način – kako bi se deci omogućilo da ostvare svoj potencijal. Ipak, širom sveta, više od polovine dece nema pristup predškolskom obrazovanju –su što je slučaj i u Srbiji. Podstaknuta takvom situacijom, Fondacija Novak Đoković (osnovana 2007.) se posvetila podizanju obrazovnih ustanova, ospi osobljavanju učiteljskog kadra i pružanju dodatne pomoći porodicama u Srbiji.

VIDEO: Novak Đoković "upucao" Federera u leđa

Ovim putem – već 20,000 je do sada obuhvaćeno sprovedenim programskim akcijama širom Srbije, 1,600 učitelja je obučeno za svoj posao, 40 škola je obnovljeno – a pomoć je stigla u domove preko 1000 porodica u nas. Poslednja akcija Fondacije u Čikagu će – zahvaljujući velikodušnim donorima i su-domaćinu projekta, kompaniji RSM, značajno doprineti na daljem razvoju i širenju programa i aktivnost Fondacije.

Više od jedne decenije, Fondacija je neumorno radila kako bi obezbedila deci Srbije pristup predškolskim obrazovnim programima – po uzoru na vršnjake širom sveta. Foto: Fondacija Novak Djokovic

U ime Fondacije, svoju zahvalnost je izrazila i njena Direktorka – Jelena Đoković – sledećim rečima:

- Više od jedne decenije, Fondacija je neumorno radila kako bi obezbedila deci Srbije pristup predškolskim obrazovnim programima – po uzoru na vršnjake širom sveta. Kroz angažman na događajima poput ovog, i zahvaljujući velikodušnoj podršci naših partnera i kompanije RSM, bićemo u mogućosti da nastavimo misiju kako bismo ulepšali živote još hiljadama dece. Očekujemo da ćemo zajedničkim snagama postići to da do 2030. godine, prepoznate i kao ciljne za ostvarenje globalnih planova za održiv razvoj – 90% dece u Srbiji bude uključeno u programe predškolskog obrazovanja-  rezimirala je Jelena Đoković.

Bilo je sjajno videti dva teniska, sportska i humanitarna velikana (Federerova fondacija inače veoma aktivna na podrućju Afrike) kako sarađuju na jednoj drugačijoj sceni Foto: Fondacija Novak Djokovic

Bilo je sjajno videti dva teniska, sportska i humanitarna velikana (Federerova fondacija inače veoma aktivna na podrućju Afrike) kako sarađuju na jednoj drugačijoj sceni od one na kojoj smo navikli da ih posmatramo, kao pravu potvrdu da istinski sportski rivaliteti zapravo promovišu najviše ljudske vrednosti na terenu – ali u nekim slučajevima češće i van njega.

Pravim ljubiteljima tenisa ovo nije mogla biti bolja uvertira u predstojeći „dubl iz snova“ Đoković – Federer, kojim će na najlepši način biti okončan program prvog dana drugog izdanja Lejver Kupa u Čikagu...

VIDEO: Đoković po prvi put sa Federerom na istoj strani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA