≫ 

Novak posle poraza u Čikagu otvorio dušu za Telegraf: O psihofizičkom umoru, Šangaju i preuzimanju prvog mesta (VIDEO)

Anderson bolji od umornog Novaka, tim Sveta u velikom naletu posle večerašnjih pobeda

  • 3

Osokoljen pobedama Federera nad Kirijosom, Zvereva nad Iznerom i vođstvom od 7-1, već od zagrevanja pred meč bilo je jasno da Novak Đoković želi da ostavi najbolji mogući utisak pred čikaškom publikom i „saborcima“ iz Tima Evrope, posle (po njegovim standardima) nešto slabijeg izdanja i poraza u jučerašnjem dublu.

Ipak, dvoranski tenis itekako ide na ruku velikim serverima kao što je Kevin Anderson, tako da zbivanja na terenu nisu ukazivala na bilo kakvu prednost za našeg asa, koji je u sedam mečeva protiv Južnoafrikanca izgubio samo onaj prvi, pre 10 godina. Ovaj put, Đoković je poražen sa 7:6 (5), 5:7, 10:6.

Noletu je bilo važno da ostvari dobar procenat realizacije prvog i drugog servisa, drži greške na minimumu i nastoji da iskoristi šansu koju bi nekoliko dobrih riterna na servis protivnika mogle da stvore. Sasvim takmičarski odigrani prvi set je ušao u taj brejk, u kome je prvi „trepnuo“ Novak i dozvolio mini-brejk na 3:1, ali i uzvratio na isti način na 3:3.

Anderson je iskoristio svojih pet minuta Foto: Tanjug/AP

Prvi do set lopte dolazi Anderson (6:5) – a tada mu Novak poklanja prvi set – prvom duplom servis greškom, u najgorem mogućem momentu.

Ono što nije uspeo da uradi ceo prvi set, Novak je učini već na samom početku drugog – stvorio dve brejk lopte, ali je Anderson fenomenalnim serviranjem i angažovanijom igrom u polju odbio taj nalet. Isto se ponovilo već u sledećem Andersonovom servis gemu, ali je na 2-2 Anderson odigrao verovatno najbolji servis-volej gem ove sezone, dokazavši zašto je stabilan član društva najboljih 10 tenisera sveta.

Samopouzdanje i druga Novakova dupla servis greška mu po prvi put daju brejk loptu na Novakov servis, ali Novak potvrđuje svoju veličinu za izjednačenje 3:3. Virtuozni poen na mreži Novaka na početku osmog gema diže publiku na noge, ali Anderson potvrđuje konsistentnost i dovodi Novaka do situacije za servira za ostanak u meču. No, tu nema krize – ali zato Anderson napokon „pada“ u svom sledećem servis gemu – i Novak pravi dragoceni brejk na 6-5 koji dovodi do izjednačenja u setovima.

Lejver kup je ipak bio satisfakcija Foto: Tanjug/AP

Prvi mini-brejk u super taj brejku pripada Andersonu na 2:1, a drugi Novaku na 2:3. As lepo „leže“ srbinu na 4-3, ali Anderson uzvraća istom merom za 5:4, a onda pogađa sjajnu dijagonalu za drugi mini-brejk na 6:4. Novak promašuje ključnu dijagonalu za 8:5 za protivnika, a Anderson dolazi do 4 meč lopte riternom „a la Novak“ za 9:5. Nažalost, Novakov forhend u mrežu znači da je već prva iskorišćena, a Andersonova pobeda inspiriše dubl Tima Sveta Kirijos-Sok da u poslednjem meču dana ubedljivo pobede Dimitrova i Gofena i smanje veliku prednost Tima Evrope na samo dva poena (7:5) pred poslednji dan, u kome svaka pobeda nosi 3 boda.

Na pitanje dopisnika Telegrafa da li su dva uzastopna poraza u Čikagu možda i rezultat akumuliranog umora – od stalnih nastupa, putovanja i ostalih obaveza – Novak nedvosmisleno potvrđuje.

- Tačno je, dosta sam umoran – i psihički, i fizički. Pre 6 meseci sam se obavezao da igram na Lejver Kupu, u periodu kada nisam imao puno mečeva, ponovo gradio samopouzdanje, vraćao se u formu. U poslednja 2 meseca sam odigrao veliki broj mečeva, ponovo trasiram svoj put – što znači da sam imao puno uspeha koje sam priželjkivao i za koje sam posvećeno radio.  

Biće bolje u Šangaju Foto: Tanjug/AP

- Naravno, ne žalim se; ovaj događaj je u svakom smislu poseban, uživam u njemu i sa sobom ću iz Čikaga poneti izuzetna iskustva. Sa druge strane – izuzetno je iscpljujući, i potrebno je dosta energije da se u njegovom programu izdrže obaveze po ceo dan – svaki dan, na šta mi nismo navikli. Arenu sam juče napustio u 1 ujutru, vratio sam se danas oko podneva – i, po svemu sudeći ću opet „zadocniti“ ovde i večeras. Radim puno radno vreme, ali i „treću smenu“ – a kad se uzme u obzir i to da sam među prisutnim igračima imao i najviše mečeva u poslednje vreme, onda je lakše razumeti i ove poraze.

- Bez obzira na to – večerašnji meč je bio izuzetno visokog kvaliteta; Kevin je zaslužio pobedu, odigrao je fenomenalan meč, neverovatno je servirao... Ja sam uživao u oba dosadašnja nastupa, nastupajući sa Rodžerom u dublu, bodren od strane svojih timskih drugova sa klupe, uz Borga i Mekenroa na klupi. To su istorijske vrednosti i doživljaji, i to samo Lejver Kup nudi -  prenosi nam svoje utiske i trenutno stanje Novak.

Kad se zaigra sa Federerom Foto: Tanjug/Ap

S obzirom na činjenicu da je povratak na prvo mesto ATP liste moguć do kraja godine, interesovalo nas je kako on vidi svoje sledeće korake u ostvarenju tog inspirativnog cilja.

- Nalazim se u dobroj poziciji da do kraja sezone osvojim prvo mesto na svetu, i smatram to realnim ciljem koji ću nastojati da realizujem, pre svega dobrom organizacijom predstojećeg vremena. Iskreno, ne znam još uvek da li ću igrati Peking, pa ga nisam ni prijavio – iako se organizator nada da ću na kraju potvrditi i za tu priliku mi čuva specijalnu pozivnicu. Odlučiću to po povratku u Evropu, jer sam se uželeo toga da budem malo sa suprugom i decom.

Tandem snova Foto: Tanjug/Ap

- Masters u Šangaju ću sigurno igrati, a ostale odluke ću doneti malo kasnije, i kada budem povratio potrebnu energiju – jer je se ovde dosta potrošilo - konstatuje Novak, svestan toga da će za predstojeće izazove morati da se u potpunosti usresredi na sebe i svoje psihofizičko stanje.

Ulog je najveći mogući, nagrada za sve izuzetno što je uradio u većem delu ove sezone je na dohvat ruke – ali će narednih pedesetak dana iziskivati od Novaka šampionske poteze na terenu i van njega, kako bi priča o ovom neverovatnom kam-beku bila zaokružena u duhu i bojama trijumfa. Zato, ne treba se sekirati zbog ovih malih minusa iz Čikaga u ovosezonskom saldu – jer su oni pravi izazovi, zbog kojih će se radovati cela nacija i njegovi obožavatelji širom sveta – i dalje osvojivi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deff

    23. septembar 2018 | 10:34

    Novak pametno iskoriscava svoju snagu.. i cuva se... ne leti kao nekada da po svaku cenu u svemu bude prvi... zna on sta mu je prioritet.. Brovo Nole...

  • Pedja

    23. septembar 2018 | 10:57

    Nole nemoj preskakati Peking. Tamo te toliko vole da su navijali za tebe i kad si igrao protiv domaćeg igraca.

  • Igor Obrenovac

    23. septembar 2018 | 12:07

    Nole je igrao odlicno, Anderson je servirao neverovatno. Nema razloga za brigu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA