≫ 

Federer najavljuje osvetu, "izgubljeni" Cicipas nasmejao novinare: Čeka nas spektakularno finale Dubaija!

Pred veliko finale u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, finalisti su dobro raspoloženi

  • 0

Rodžer Federer nije, niti će još dugo zaboraviti razočaranje posle eliminacije u četvrtfinalu ovogodišnjeg Austrelijan Opena od nadiruće mlade zvezde svetskog tenisa, Stefanosa Cicipasa. To je sada potpuno jasno i njemu i Grku pred njihov sledeći meč - finale turnira ATP 500 Serije Dubai Djuti Fri Teniskog šampionata (16.00) – ne libivši se da to opišu „diplomatskim teniskim rečnikom“ pred prisutnim medijima.

Do završnice ovog izuzetnog turnira došli su različitim putevima: Federer nije odigrao ni jedan meč od Melburna, otišao je na dug odmor i onda se polako pripremao za nastavak sezone, dok je Cicipas nastavio da „žari i pali“ na naredn im turnirima na programu u Evropi.

Upravo na prvom posle Melburna, ATP 250 u Sofiji, izgubio je protiv jučerašnjeg protivnika u jednom od najboljih mečeva ikada odigranih u Dubaiju, Gaela Monfisa, ali je taj rezultat brzo nadmašen osvajanjem turnira u Marseju, sa koga je stigao u Dubai oko zore dana kada ga je čekao meč prvog kola.

Ako se setimo spomenutog Melburna, i niza pobeda do konačne eliminacije u polufinalu od Nadala (Federer, pa Bautista Agut), jasno je da je Cicipas nije „Ciciban“, već neumorni „Grk od grafita“ koji će od sada biti među najvećim kandidatima za osvajanje svakog turnira na kome bude učestvovao, ma koliko to neverovatno izgledalo.

- Iskreno da vam kažem, nemam pojma kako sam uspeo da preokrenem drugi set i meč u svoju korist. Kad sam izašao na teren, osećao sam se znatno manje pokretnim nego što sam bio proteklih nedelja. Čak mi je padalo na pamet da predam meč pre početka, ali to nisam nikada uradio, pa ne bih ni u polufinalu ovakvog turnira.

Stefanos Cicipas; Foto: Tanjug/AP

Sve što sam mogao da uradim je da probam da postepeno uđem u meč, da „konzerviram“ snagu - bez previše rizičnih poteza po moje telo, a naročito ledja,“ uz poneki bolni uzdah i držanje za leđa nam objašnjava u kakvom fizičkom stanju je ušao u meč Cicipas. „Protiv sebe sam imao sjajnog Gaela, igrača koji je nepravedno potcenjen u svetu tenisa – a zapravo je jedan od retkih koji zaista mogu da izvedu sve na terenu. Samo dva puta u karijeri mi se desilo da uspem da se vratim u meč i trijumfujem kada su izgledi za to nezamislivi – protiv Zvereva u Torontu prošle godine, i ovde protiv Monfisa. Jednostavno, hteo sam previše ovu pobedu da bih dozvolio da me bol i umor ometu – i zato mi je sada ova pobeda posebno slatka!“ napominje od juče najmlađi igrač u Top 10 ATP rang liste.

U odgovoru na pitanje „Telegrafa“ koji je njegov najizrazitiji kvalitet koji ga je bukvalno „za treptaj oka“ iz juniorskog tenisa doveo do najboljih deset tenisera sveta – Stefanos pokazuje svoju prirodnost:

- Skromnost, valjda to što sam dobar, pristojan momak, a kad sam ne terenu, izuzetno motivisan da pobedim. Više ljudi mi je reklo da misle da sam veoma ozbiljan i zreo za svoje godine, i da mi je lakše da zbog toga ostavim utisak smirenosti i relaksiranosti na terenu - kaže nam Cicipas, momak od 19 godina koji i na terenu i van njega ne pokazuje višak emocija, sasvim očekivan za njegov uzrast, što zbunjuje njegove protivnike i oduševljava poklonike od kada se probio na veliku scenu svetskog tenisa.

- Finale protiv Rodžera neće biti lako! Beše li ono sutra? - momentalnom „izgubljenošću“ je izazvao smeh, pa nastavio:

Cicipas i Federer ponovo ukrštaju rekete; Foto: AP/Tanjug

- Rodžer će sigurno biti izuzetno motivisan, ova pobeda bi mu itekako puno značila. U neku ruku – bila bi i „osveta“ za poraz u Melburnu, nešto što bi sigurno želeo da ostvari. Meni bi bilo bolje da se što više oporavim za ovaj meč, jer će on biti veoma težak. Verujte mi! - zaključio je Cicipas.

Sa druge strane, Federeru je polufinale protiv umornog Ćorića bilo „po meri“ za idealan uvod u veliku završnicu ovog turnira – na kome „juri“ stotu ATP titulu u karijeri, čime bi postao drugi igrač u istoriji (posle Džimija Konorsa sa 109!) koji je ostvario ovaj fascinantni sportski uspeh.

- Poslednja dva meča protiv Borne u Šangaju i Haleu bila su teška, nepredvidljiva za igru. Glavni cilj večeras mi je bio da „promešam“ igru, ne dam mu da se stabilizuje i nateram ga da stekne utisak da će mu biti veoma teško da me pobedi. S obzirom na ponovne probleme koje smo imali sa pojavom vetra, koji mi je bio teži od dva protivnika, veoma sam zadovoljan realizacijom mog plana i nivoom prikazane igre - zadovoljno i odmorno zvuči Federer.

- Osveta za Melburn? Na neki način, da! - iskren je i Federer oko toga šta bi sve večerašnja pobeda mogla da mu znači.

Federer se nada osveti protiv Cicipasa; Foto: AP/Tanjug

- Mi smo igrali već dva puta ove godine – na Hopman Kupu i u Melburnu, i oba meča su bila izuzetno kvalitetna. Kod njega mi se dopada što rano udara lopticu, stalno traži šansu da uđe u teren i pojavi se na mreži. To je često i veoma uspešno radio i na Austrelijan Openu, jer se, kao i većina visokih tenisera današnjice, veoma dobro kreće na terenu. U svom repertoaru ima brojne načine kako može da osvoji poen, i to je prikazao i protiv Monfisa. Sjajan servis, veliki zamah na bekhendu, agresivan forhend, njegovi su igrački kvaliteti koje posebno izdvajam.

- Glavni cilj koji ću sebi postaviti u ovom finalu je – da budem usresređen na moju igru, a ne na Cicipasovu. Osvajanje stote titule na ATP turneji sigurno je veliki i važan motiv, ali je daleko od toga da će imati presudni uticaj na konačni rezultat ovog meča. Do tada, trudiću se da budem dobro koncentrisan, posvećen – i spreman da igram dobar tenis - jasan je Federer u pogledu predstojećeg finala.

Igrači i organizator opravdano strepe da bi vetar-severac „Šamal“ iz Saudijske pustinje – koji je tokom noći budio ljude u Dubaiju – mogao da poremeti ovaj veliki teniski spektakl – i kreativnu i raznovrsnu igru obojice kandidata za osvajanje „Srebrnog jedrenjaka“.

Iako ni kiša nije isključena, ceo teniski svet se nada da če spoljni faktor biti „milostiv“ prema dvojici od trenutno najvećih zvezda svetskog tenisa – koji bi pobedom u ovom meču poslali važnu poruku pred nastavak ove bitne sezone za profesionalnu scenu „belog sporta“.

Federerova bi svakako glasila – da je i dalje sposoban da osvaja sve turnire na ATP turneji, i biva bolji i spremniji kako bi to i ostvario, a Cicipasova – da ga više ništa (umor, bol, legende, tradicija, vremenski uslovi) ne može zaustaviti u silovitom jurišu na sam vrh teniskog „Panteona“. Lepši scenario za ovo epohalno finale turnira u Dubaiju – zaista nismo mogli da poželimo...

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA