≫ 

Novak teniski Robin Hud: Uzima od bogatih da bi dao "siromašnim", a to se ne sviđa Federeru i Nadalu!

Srpski teniser je na čelu saveta igrača ATP -ija i zalaže se za veće nagrade na turnirima za igrače koji ispadnu ranije pre četvrtfinala i polufinala

  • 6

“Poslednja reč” o svemu što se dešavalo na sceni “teniske politike” u Indijan Velsu – i greškama koje Novak Đoković ne bi trebao da ponavlja na terenu posle velikog uspeha van njega

Iz “teniske oaze” Indijan Velsa tokom proteklih dana stizale su razne vesti o važnim zbivanjima u ovom sportu, čiji rezultat se nije vodio po tradicionalnom teniskom sistemu bodovanja 15-30-40.

Glasanje o tome da li će biti produžen mandat Krisu Kermodu na čelu ATP organizacije i članstvu u ATP Upravnom odboru – glavnom telu Asocijacije teniskih profesionalaca koja vodi računa o održavanju godišnje teniske turneje – bilo je u centru pažnje svetske teniske javnosti, dugo najavljivano i diskutovano među vodećim bivšim i aktuelnim teniskim asovima i funkcionerima.

Novak smatra da nagradni fond na turnirima treba da se raspodeli bolje da i slabiji igrači zarade nešto novca Foto: Promo

Istovremeno sa tim se odvijao drugi proces od izuzetne važnosti za ovu profesiju – razmatranje novog pravilnika Međunarodne teniske federacije (ITF) koji uvodi tranzicionu turneju za igrače koji iz juniora prelaze u seniore.

Nažalost, ni ovoga puta ITF nije uspeo da prekine niz kontroverznih i štetnih odluka po tenis, posle i dalje veoma problematične reforme Dejvis Kupa – čija je budućnost sasvim neizvesna, i održavanjem francuskog teniskog funkcionera Bernara Gudičelija u Upravnom odboru ITF-a iako je protiv njega vodi sudski postupak zbog nekadašnjih optužbi iznesenih na račun članova Dejvis Kup tima Francuske.

Tranziciona turneja je, u nedostatku blažih reči, opisana od strane apsolutne većine igrača kao “elitistička selekcija” koja uskraćuje brojnim igračima mogućnost nastupa na turnirima na kojima stiču poene presudne za ulazak u profesionalni rang i briše poene koje je veliki broj igrača zaradio u prethodnoj sezoni na turnirma koji su od sada ukinuti. Kao i u slučaju reforme Dejvis Kupa, brže-bolje su obećane određene adaptacije u ovim promenama – koje nisu ni dovoljno jasne, ni korisne za njima pogođenu većinu dolazećih igrača.

NOLE NA UDARU INTERESENIH GRUPA

U tom napetom ambijentu, brojne stvari koje su se desile “iza kulisa” eskalirale su van svih normalnih proporcija u pričama iz teniskih kuloara – i, naravno, na stupcima teniskih medijskih sadržaja.

Najbolji sportista sveta za 2018. godinu Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

U centru njih se našao naš Novak Đoković, ponovo neprikosnoveno prvi igrač sveta – koji obavlja funkciju predsednika Saveta igrača ATP-ja, tela koje se trudi da shvati, interpretira, brani i promoviše interese svojih kolega. Istovremeno kritikovan i hvaljen zbog svoje misije “teniskog Robin Huda” da se igračima koji se probijaju na ATP lestvici omogući pristup većim fondovima za učešće na turnirima – kako bi mogli da od igranja tenisa finansiraju svoja putovanja, potrebe stručnog vođenja, negu o zdravlju i ostalo – bilo je “zagarantovano” da će se Đoković naći na udaru raznih interesnih grupa – iz više razloga.

Iako se zvanično nije ulazilo u detalje iza te odluke, Savet igrača ATP organizacije odlučio je da se Krisu Kermodu ne produži mandat na čelu ATP organizacije – dok je na poziciju predstavnika Upravnog odbora ATP organizacije za odnose sa Savetom igrača ponovo izglasan Dejvid Egdes, eminentni pravnik, dugogodišnji teniski funkcioner i potpredsednik Tenis Čenela.

Nedavno je došao do 100. titule u karijeri Foto: Violeta Đorđević

Po informacijama koje je Telegraf dobio kroz razgovore sa više sagovornika iz krugova ukljčenih u važne diskusije i glasanja koja su se odigrala u Indijan Velsu, ono što je presudilo je bio zajednički stav većine članova Saveta igrača – saglasan sa Novakovim – da Kermod ne uživa poverenje većine igrača kako bi i dalje vodio ovu organizaciju. Posle dugog niza godina u kome su preovladavala drugačija mišljenja od aktuelnih – uglavnom fokusirana na “stabilnost”organizacije i procesa - i obezbeđivanje većih nagradnih fondova na najvećim turnirima (koje su, uz manju ili veću međusobnu saglasnost, zagovarali “tradicionalisti” poput Rodžera Federera i Rafaela Nadala) – ovakav ishod nedavnog glasanja u Indijan Velsu shvaćen je kao “revolucija u malom”.

SVE SE SVELO NA GOMILANJE PARA NA VRHU

Da se ovo nije odigralo preko noći, poznato je i po stavovima Đokovića I još nekih igrača-članova Saveta iznesenim pre Australijen Opena 2018 da treba tražiti “nov način da prava i interesi igrača budu uređeni i promovisani” – jer se sve svelo na “gomilanje para na vrhu” zarad ostvarenja ciljeva imućnih interesnih grupa.

Hej, Nole, ako daš ovim slabijim teniserima više para, šta će ostati nama? Rafa Nadal ne podržava ideju raspodele novca Foto: Tanjug/AP

Usled kritike da Kermod I “njegova struja” nemaju viziju, predvodničke kvalitete i strategiju za razvoj tenisa “odozdo-nagore” u godinama koje će označiti velike promene u igračkom kadru (skoro svi najveći uspesi poslednjih godina ostvareni su od strane tridesetogodišnjaka iz profesionalih redova), “procurela” je vest da predstavnici ATP turnira neće glasati za njegov ostanak. Ipak, situacija se malo poboljšala za njega u međuvremenu time što je uspeo da obezbedi sredstva za nagradne fondove Masters turnira, koji su se našli u krizi.

Uz to, glavne zamerke Kermodu bile su to što je podržavao aranžman da se igračima koji budu nastupali u reformisanom Dejvis Kupu dodele ATP poeni, što je dosta jednostrano doneta odluka da se podrži Teniska asocijacija Australije u nameri da se organizuje novo timsko takmičenje ATP Kup u terminu koji stvara komplikacije igračima, odsustvo jasnog kritičkog stava povodom uvođenja spomenutog ITF-ove Tranzicione turneje i nedostatka sluha za razmatranje promena u kalendaru ATP turnira koje bi pogodovale poprilično iznurenim i često povređenim igračima.

Sten Vavrinka misli da je to uzaludno bacanje para Foto: AP/Tanjug

Kako bi uspeo da isposluje da njegovi stavovi osvoje većinu u Savetu igrača pred sudbonosno glasanje, Kermod je pribegao “prljavim” trikovima, angažovavši potpredsednika ATP-ja Rosa Hačensa da “zavadi” njegove članove raznim obećanjima i glasinama. Posebno važna meta Kermodu bio je i verovatno njegov glavni budući protivkandidat, član ATP-jevog Upravnog odbora, bivši igrač i TV komentator Džastin Gimelstob, čiji je problematičan razvod (koji ga je doveo do suda) Kermod želeo da iskoristi kako bi ga diskreditovao u procesu glasanja.

“Osvešćeni” posle trzavica, podela i nesporazuma kroz koje su prošli u periodu pred glasanje u Indijan Velsu, članovi Saveta igrača su shvatili da je, ipak, iznad svega važno da prikažu jedinstvo u ovom izuzetno bitnom momentu za ATP organizaciju i turneju, da formulišu niz zajedničkih stavova koji će ih voditi u daljim pregovorima sa Upravnim odborom i da, izglasavanjem smene Krisa Kermoda – učine dalji proces usaglašavanja mišljenja i odluka sa novim predsednikom i Upravnim odborom ATP-ja transparentnijim i otvorenijim za uvažavanje interesa Saveta igrača i svih igrača ATP turneje.

FEDERER, NADAL, VAVRINKA I MAREJ PROTIV IDEJE RASPODELE NOVCA

Ovom važnom pobedom van teniskog terena, uz činjenicu da su po prvi put bili “marginalizovani” oprečni stavovi uticajnih veterana poput Federera, Nadala, Vavrinke i Mareja, Novak Đoković je – po nekim analizama – učinio prve korake ka nekoj od vodećih funkcija u svetskom tenisu po završetku karijere.

Rodžer Federer i Novak Đoković na prvom zajedničkom dubl meču Foto: Tanjug/Ap

Nažalost, sva dodatna medijska pažnja i tenzija koje je ovaj proces stvorio “uzela je danak” u slabijoj formi našeg asa tokom takmičenja – pa njegova rana eliminacija od sjajnog Filipa Kolšrajbera možda i nije toliko iznenađujuća. Ako se tome doda i neočekivana odluka da nastupi u dublu sa Fonjinijem, nesumnjivo je da Novak nije dobro rasporedio energiju potrebnu kako bi – po ostvarenju cilja u “teniskoj politici” – bio isto toliko uspešan i u “teniskoj statistici”.

U prilog ovome će se sigurno opet pojaviti pitanja o tome koliko je za njega bilo dobro da napravi tako veliku takmičarsku pauzu posle Austrelijen Opena – nalik na onu posle osvajanja jedinog trofeja na Rolan Garosu i pre “crnog” Vimbldona 2016. Posle poraza u osmini finala Mastersa koji je osvajao čak pet puta, teško je ne složiti se da je u ovom segmentu ipak ponovljena “stara” greška.

PROBLEMATIKU U STRANU I POVRATAK U POBEDNIČKI RITAM ŠTO PRE

U svakom slučaju, za Novaka bi bilo od izuzetne važnosti da što pre stavi iza sebe kompletnu problematiku ATP organizacije i vrati se u pravi takmičarski ritam. Sve što se desilo sa Novakom u Indijan Velsu na terenu i van njega podsetnik je da je i u prethodnim slučajevima bilo primetno da ga angažman na funkciji predsednika Saveta igrača u ovakvom procesu može destabilizovati u psihološkom smislu – sa nezaobilaznim negativnim posledicama na njegovu igru. Novak Đoković je od početka svog uspona u vrh svetskog tenisa bio prepoznat kao “više od igrača” – po svim svojim dodatnim angažmanima, interesovanjima i talentu – i kao takav će njegovim obožavaocima biti uvek posebno voljen. Ali, kroz vreme - energija za bavljenje svim tim će prirodno nestajati – i zrelost i spremnost za posvećenje i ostvarivanje viših ciljeva će u velikoj meri zavisiti od mogućnosti da se ustanove prioriteti.

Novak nije prošao “za džabe” sve muke od 2016. samo da bi ponovo skrenuo sa puta koji mu donosi životno zadovoljstvo kroz bavljenje tenisom, što u njegovom slučaju znači – pobeđivati. Tri vezana Grend Slema u 2018. i 2019. su pravi simbol Novakovog novog odnosa prema sebi i tenisu – ali su mučne 2016. i 2017. itekako vremenski blizu da bi se lekcije iz njih olako ignorisale. Zato bi predstojeći Masters u Majamiju za Novaka mogao biti važniji od svih do sada osvojenih 6 titula na drugom Mastersu ATP sezone – jer će forma i samopouzdanje koje bi preneo sa sobom iz Amerike u deo sezone koji se igra na šljaci biti od neprocenjive važnosti za ostvarenje narednih uspeha u njegovoj teniskoj misiji. Sve ostalo bi sada – moglo da pričeka…

VIDEO: Nole je najbolji sportista na svetu!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    13. mart 2019 | 10:31

    Federeru se često ne sgidja ni sam Federer. Malo mu 600 miliona dolara pa mu sad Nole stoji na putu da postane milijarder.

  • Burek novinar sa zvezdinog severa

    13. mart 2019 | 13:56

    Forma naseg asa nije u padu zbog ovih atp trzavica, vec zbog toga sto nije dva meseca odigrao takmicarski mec. Dok su svi ostali igrali Dubai, Rio, Akapulko..... neki i pre toga, nas as je uzivao. Nema problema neka uziva, ali nemojte onda da pisete ovde nesto sto nema veze sa realnoscu. Ako mu je svega preko glave nek ide u penziju i kraj price.

  • Marko cg primorje

    13. mart 2019 | 10:20

    Mani se ti teniske politike i igraj...znam da je iz najcasnijih namijera al batali pa kad zavrsis karijeru radi sta hoces

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA