DA LI JE ZA SRBE KOSOVO I DALJE SRCE SRBIJE? Evo šta su Beograđani poručili Albancima (VIDEO)

Pitali smo slučajne prolaznike da li znaju da se navršilo sedam godina do progalašenja nezavisnosti i šta bi to, po njihovom mišljenju, trebalo uraditi kako bi se stabilizovao život između Srba i Albanaca na Kosovu

  • 27
Foto: AP/Darko Vojinović

Foto: AP/Darko Vojinović

 

Navršilo se sedam godina od kada su Albanci 17. februara jednostrano proglasili nezavisnost koju je do sada priznalo 110 zemalja. Ove godine se, kao i nekoliko prethodnih puta proslava "nezavisnosti na Kosovu" poklopila sa proslavom Dana državnosti Srbije. 

 

Stanje na Kosovu još uvek nije stabilno i postoji veliki broj nesuglasica kako između običnih građana, Srba i Albanaca, tako i između Vlade Kosova i Vlade Republike Srbije.

 

Pitali smo slučajne prolaznike u Knez Mihailovoj ulici da li znaju da se danas navršava sedam godina do progalašenja nezavisnosti i šta bi to, po njihovom mišljenju, trebalo uraditi kako bi se stabilizovao život između Srba i Albanaca na Kosovu.

 

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

Foto-ilustracija: Tanjug/Nemanja Jovanović, Wikipedia

 

Veliki broj prolaznika nije zapravo znao da se baš na današnji dan proslavlja "nezavisnost Kosova", a i oni koji su znali rekli su da "loše datume ne traba pamtiti". Da će se situacija na Kosovu stabilizovati prolaznici ne veruju, ali podsećaju da svakako neka pitanja treba rešiti i da treba težiti boljem. 

 

Ipak, svi se slažu da je dijalog između Prištine i Beograda težak, komplikovan i naporan.

 

- Na znam šta da mislim, političari su tu da misle. Kada oni nisu doneli nikakvo konačno rešenje, ne možemo ga ni mi doneti. Mi kao narod ne možemo ništa da pomognemo, pa ne bi trebalo ni da odmažemo - rekla je jedna starija prolaznica.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Pojedini prolaznici su gotovo i zbunjeni, pa i pomalo nesigurni da iznesu svoj stav pred kamerama. Bilo je onih koji su govorili da ne treba slaviti ovaj datum jer je protivan Ustavu Srbije, ali i onih koji su iza kamera rekli da "ne treba zavaravati Srbe da je Kosovo deo Srbije i da nam Kosovo samo mnogo novca odvlači, a da ćemo ga na kraju i zvanično dati".

 

Među građanima je prisutan i stav da po pitanju Kosova sve odlučuju "međunarodni faktori, Evropska unija i evropske institucije", ali da njima treba obasniti da "Kosovo kao nezavisno neće opstati".

 

- Trebalo bi reći međunarodnim faktorima koji su odlučili da Kosovo bude nezavisna država da Kosovo ovakvo kakvo jeste - živi samo od šverca droge, oružja i od prostitucije ne može da funkcioniše. Ako misle da to funkcioniše moraju da se bave nečim konkretnim, bilo proizvodnjom ili nekom drugom vrstom privrede. Treba omogućiti i onim Srbima koji to žele da se vrate tamo gde su bili, a Albancima reći da moraju da omoguće Srbima da se vrate na svoja ognjišta. Jer međusobna tolerancija ne znači da Srbi odu na zadušnice i neko im razbije glavu - rekao je jedan prolaznik.

 

POGLEDAJTE STAV BEOGRAĐANA O KOSOVU:

 

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X.x.x

    18. februar 2015 | 13:41

    Treba biti realan,Kosovo nije Srbija

  • Uvek bilo i biće

    18. februar 2015 | 13:52

    SRCE SRBIJE!

  • milomir

    18. februar 2015 | 13:36

    Hahahaha. Pitali Beogradjane. Niko od njih nije ratovao za Kosovo. Ne samo za Kosovo vec nikada i nigde. A njih pitaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA