NOVAK MENJA PRAVILA: Ubuduće servis greška za predugu pripremu servisa?!

Srpski teniser je opomenut u finalu US opena sa Endijom Marejom. Usledila je rasprava sa sudijom na pauzi između gemova, a ATP to više ne želi da gleda

  • 1

ATP je rešio da stane na put odugovlačenju prilikom izvođenja servisa. Glavni na udaru biće Novak Đoković i Rafael Nadal koji najduže skupljaju koncentraciju tapšanjem loptice.

Čelnici ATP planiraju da od naredne sezone uvedu pravilo da ukoliko teniser prekorači dozvoljenih 25 sekundi za pripremu dobije opomenu, a ukoliko isto ponovi - automatski dobije servis grešku umesto servisa.

Pitanje je koliko je to zapravo u redu, kada se zna da je ponekad prekoračenje vremena za pripremu servisa u cilju bolje koncentracije...

Dosadašanja praksa bila je da se posle opomene dodeljuje poen rivalu, ali su sudije retko posezale za tom odlukom kako na "glup" način ne bi štetile jednog od tenisera.

- Mnogo smo razgovarali o vremenu koje prođe između dva poena. Verujemo da će ova promena omogućiti sudijama da doslednije primenjuju to pravilo - rekao je izvršni direktor ATP Bred Drui.

NJUJORKU SE NIJE DOPALA SVAĐA NOVAKA I SUDIJE

Iako je u pitanju dugogodišnji problem, vrlo verovatno je pravi razlog za ovakvo ubrzavanje odluke o "pripremi servisa" Novak Đoković, koji je imao vrlo žučnu raspravu tokom finalnog meča US opena protiv Endija Mareja. Sudija je opomenuo našeg tenisera da ubrza sa servisom, iako je bilo evidentno da vetar pravi nesnosan problem Đokoviću. Usledila je svađa na pauzi između gemova, što je i publika na "Artur Eš" stadionu ispratila zvižducima.

Zanimljivo, ATP planira da u narednoj godini uradi nekoliko eksperimenata pre nego što određena pravila promeni.

"Nec", ili kačenje vrha mreže prilikom servisa, planirano je da ne zaustavlja igru. Test period trajaće tri meseca i to na čelendžer turnirima, gde će ATP pokušati da preko igrača, sudija dobije povratne inofrmacije kako se ovan novitet "primio" kod učesnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirodjija

    15. septembar 2012 | 20:03

    Preduga priprema za servis moze da izazove nervozu i pad koncentracije kod protivnika, tako da bi ovo bila dobra odluka ATP-a. Ako im nije dovoljno 25 sekundi za servis, neka predaju mec i idu na spavanje, hehe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA