Određeni mandati odbornicima grada Beograda

Gradska izborna komisija dodelila je mandate odbornicima Skupštine grada Beograda i to sa 4 izborne liste SNS-a, SPS-a, DS-a i DSS-a

  • 0

Gradska izborna komisija dodelila je mandate odbornicima novog saziva beogradskog parlamenta.

 

U Skupštinu grada će ući koalicije okupljene oko naprednjaka i socijalista, DS i DSS, a gradski parlament bi trebalo da bude konstituisan do 17. maja.

 

Naime, 17. marta su u Službenom listu grada Beograda izašli rezultati izbora za gradski parlament i od tada teku dva meseca za održavanje konstitutivne sednice Skupštine grada.

 

 

Konstituivnu sednicu saziva predsednik Privremenog organa Siniša Mali u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku, što je utorak, 1. april. Na konstitutivnoj sednici se biraju predsednik i sekretar Skupštine grada i verifikuju mandati odbornika u gradskom parlamentu.

 

Na toj ili na nekoj drugoj sednici koja se održava u roku od mesec dana od konstitutivne sednice, biraju se gradonačelnik i članovi Gradskog veća.

 

 

I član Privremenog organa Nebojša Čović rekao je jutros da postoje svi uslovi da se ispoštuje rok do 1. aprila i da do tada bude sazvana konstitutivna sednica Skupštine grada.

 

Što se tiče sastava novog gradskog parlamenta, on se, bar prema strankama koje će ući u njega neće mnogo razlikovati od prethodnog saziva, ali će raspored snaga biti nešto drugačiji.

 

Naime, koalicija okupljena oko SNS-a ostvarila je ubedljivu pobedu na gradskim izborima, osvojivši 43,62 odsto glasova, odnosno 63 mandata u gradskom parlamentu, što naprednjacima ostavlja mogućnost da, ukoliko žele, vlast u gradu formiraju sami.

 

 

Prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije, DS će imati 22 odbornika jer je osvojila 15,7 odsto glasova, koalicija SPS-PUPS-JS imaće 16 odbornika (11,49 odsto glasova), dok će DSS imati devet odbornika (6,39 odsto glasova). Ostalih 19 lista koje su se takmičile za ulazak u gradski parlament ostalo je ispod cenzusa.

 

GIK je na jučerašnjoj sednici doneo Odluku o dodeli odborničkih mandata, što je uradjeno na osnovu Izveštaja o ukupnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

 

 

U koaliciji okupljenoj oko SNS-a odbornički mandati su, izmedju ostalih, dodeljeni, Zorani Mihajlović koja je prva na izbornoj listi, Nebojši Stefanović, Nikoli Selaković, Vanji Udovičić, Aleksandru Vulinu, Siniši Malom, Goranu Vesiću, Jasmini Mitrović Marić...

 

Među 22 odbornika DS-a su Dragan Đilas, Tatjana Pašić, Balša Božović, Ljiljana Jovčić, Zoran Alimpić, Aleksandar Šapić... Kada je reč o koaliciji SPS-PUPS-JS, odbornički mandati su, izmedju ostalih, dodeljeni Aleksandru Antiću, Milanu Krkobabiću, Nikoli Nikodijeviću, dok su među odbornicima DSS Aleksandar Popović, Andreja Mladenović, Nebojša Bakarec...

 

 

Na izbore u Beogradu nisu upućeni nijedan prigovor ili žalba, pa izborni nisu ponovljeni ni na jednom biračkom mestu u glavnom gradu.

 

Skupština grada Beograda ima 110 odbornika.

 

Danom proglašenja mandata novim odbornicima prestaju da važe mandati starim odbornicima, a izborom predsednika skupštine i sekretara parlamenti se smatra konstituisanim. Budući gradonačelnik prestonice biće izabran iz reda odbornika, na predlog predsednika Skupštine grada Beograda, a mandat mu je četiri godine.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA