REZOLUCIJA UN: Referendum na Krimu nevažeći!

Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 uzdržanih, a Srbija je među članicama UN koje nisu glasale

  • 19

Generalna skupština UN usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se proglašava nevažećim referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine i kasnije pripajanje crnomorskog poluostrva Rusiji.

 

Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 uzdržanih, a Srbija je među članicama UN koje nisu glasale.

 

Od 193 članice UN, pored Srbije nisu glasale ni BiH, Belize, Kongo, Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja, Gana, Gvineja Bisau, Iran, Izrael, Kirgistan, Laos, Liban, Maroko, Oman, Tadžikistan, Istočni Timor, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vanuatu i Jemen.

 

Rezoluciju su podržale, između ostalih, Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Makedonija i SAD.

 

 

Protiv su se izjasnili Jermenija, Belorusija, Bolivija, Kuba, Severna Koreja, Nikaragva, Rusija, Sudan, Sirija, Venecuela i Zimbabve, dok su među uzdržanima bili Brazil, Kina, Egipat, Indija, Pakistan, Južna Afrika, Urugvaj i Vijetnam.

 

Ukrajina je podnela nacrt rezolucije kojom se ponavlja da referendum na Krimu 16. marta nije validan, a članice UN pozivaju da ne priznaju nikakvu promenu statusa crnomorskog poluostrva i da se uzdrže od bilo kakvih pokušaja modifikovanja ukrajinskih granica pretnjom, upotrebom sile ili drugim nelegalnim sredstvima i poziva se na dijalog za rešavanje krize.

 

- To šalje poruku da međunarodna zajednica neće dozvoliti da ono što se desilo na Krimu bude presedan za dalje izazove pravilima iz okvira (Povelje UN) - rekao je vršilac dužnosti ukrajinskog ministra inostranih poslova Andrij Dešicja.

 

 

Tekst usvojene rezolucije veoma je sličan američkom nacrtu rezolucije od 19. marta koji je podnet Savetu bezbednosti, a na koji je na Rusija stavila veto.

 

Za razliku od rezolucija SB UN, rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće i na njih se ne može uložiti veto.

 

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer rekla je da je bilo "krajnje obeshrabrujuće videti kako se Rusija ponaša kao da Ukrajinci nemaju legitiman interes na Krimu", preneo je AFP.

 

 

- Opravdano je da Ukrajina traži naše glasove u reafirmaciji i zaštiti svojih granica. Pozivamo vas da glaste za rezoluciju koja garantuje teritorijalni integritet i da poziva na diplomatsko, ne vojno rešenje ove krize - rekla je ona.

 

Rusija je ostala pri svom stavu, ističući da nije mogla da uskrati podršku stanovnicima Krima u njihovom pravu na samoopredeljenje.

 

- Nekoliko vekova Krim je bio sastavni deo naše zemlje, ali je proizvoljna odluka SSSR-a da ga prenese Ukrajini poremetila to priorodno stanje stvari - rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin na sednici Generalne skupštine UN.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • serdar

    27. mart 2014 | 20:44

    Ko to vas pita ? Odavno ne postoje UN

  • Su021

    27. mart 2014 | 21:43

    Rusija je odlucila da Krim Ruski i tu se stavlja tacka....

  • On

    27. mart 2014 | 21:04

    Pa amerika upravlja UN! Sto se gospodo niste zauzeli kad su amerikanci oteli Srbiji dio zemlje. Sram vas bilo! Drago mi je sto ste uvidjeli da amerika ne moze i nece upravljati cijelom planetom. Dosta je svijetu americke tiranije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA