SKANDAL MAJSTORI: Bahanalije američkih tajnih agenata

Pijančenje, svađe sa prosatitutkama i korišćenje njihovih usluga samo su neki od skandala čiji su akteri bili agenti Bele kuće

  • 1

Agenti američke tajne službe zaduženi su za bezbednost predsednika i tradicionalno imaju reputaciju zvezda. Ponekad, međutim, izgube kontrolu i - postanu zvezde skandala.

Jedan tajni agent se početkom sedmice napio da se onesvestio u holu hotela u Amsterdamu, dok je ekipa specijalne službe čekala da u Holandiju dođe predsednik Barak Obama. Poslali su ga kući iz disciplinskih razloga.

BBC podseća da to nije prvi tajni agent koji se našao u nevolji i da se poslednjih nekoliko godina desilo najmanje pet incidenata u koje su bili uključeni pretorijanci Bele kuće.

Agent Ignjasio Zamora, u junu prošle godine upoznao je ženu u baru vašingtonskog hotela i posle kraćeg vremena su otišli u njenu sobu. Kada je videla da Ignjasio ima oružje, zamolila ga je da ode. Nešto kasnije je pronašla metak u sobi i pozvala policiju.

Tokom istrage, otkriveno je da je isti agent slao seksualno sugestivne mejlove nekom ko radi u tajnoj službi. Skinut je sa dužnosti obezbeđenja predsednika.

Godinu dana ranije, aprila 2012, agenti su doputovali u Kartagenu u Kolumbiji pred dolazak predsednika Obame. Rešili su da se malo opuste i otišli su u bar. Nekoliko njih je platilo 60 dolara vlasniku i poveli su prostitutke u hotel.

S obzirom da je prostitucija legalna u Kolumbiji, jedna od prostitutki se požalila da joj klijent duguje pare. U hotelskom lobiju je došlo do bučne svađe i ubrzo je stigla policija. Zanimljivo je da je baš agent Zamora učestvovao u istrazi o događajima u Kolumbiji.

- To je kao da date lisici da čuva kokošinjac. Ovakvo ponašanje ugrožava bezbednost predsednika Sjedinjenih Država i čini osobolje američke vlade podložnim prinuti i uceni - za BBC je prokomentarisao senator Ron Džonson, republikanac iz Viskonsina.

Novembra 2009, Tarik i Mišel Salahi iz Virdžinije došli su nepozvani na državnu večeru u Beloj kući. Ušli su bez problema, čak su se slikali sa predsednikom i prvom damom. Bez pozivnica u Belu kuću su ih pustila trojica agenata. Bračni par je tada lansiran u TV zvezde, dok su agenti poslati na administrativno odsustvo.

U Vašingtonu 2008. godine je uhapšen agent, koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, kada je pokušao da iznajmi prostitutku. To je zapravo bila policajka na tajnom zadatku. I ovaj agent se takođe suočio s administrativnim merama.

U Solt Lejk Sitiju, dvojica agenata u američkoj državi Juta, februara 2002. godine, posetili su jednu prodavnicu pred početak Zimskih olimpijskih igara. Kupili su devet olimpijskih kapa i kako pisao "Njujork tajms" otišli. Vlasnik radnje je kasnije pronašao neke papire na pultu.

Ispostavilo se da je reč o bezbednosnim detaljima o potpredsedniku Diku Čejniju i njegovoj porodici, u kojima se opisuje raspored agenata tokom Igara.

Portparol tajne službe ocenio je da su agenti bili nemarni, ali da potpredsednik i njegova porodica nisu bili u opasnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YugoBosnjak

    29. mart 2014 | 13:12

    Obicni kriminalci koji non stop remete red i mir,a ponekad su i teroristi sve prema potrebama njihovih narko bossova iz fbi i cie

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA