Evo koliko vrede srpski putevi!

Za održavanje puteva prvog i drugog reda godišnje je potrebno najmanje 224 miliona evra, a ako planiramo i rekonstrukciju putne mreže u Srbiji, onda bi optimalni budžet trebalo da bude oko 400 do 450 miliona evra godišnje

  • 5

Projektovana kapitalna vrednost puteva je zbog lošeg održavanja pala sa 12 milijardi evra na svega četiri milijarde evra!

Za održavanje puteva prvog i drugog reda godišnje je potrebno najmanje 224 miliona evra, a ako planiramo i rekonstrukciju putne mreže u Srbiji, onda bi optimalni budžet trebalo da bude oko 400 do 450 miliona evra godišnje, piše novosadski "Dnevnik".

Pošto se u održavanje danas ulaže upola manje, a tako je dugi niz godina, više od 70 odsto putne mreže je u lošem stanju pa je projektovana kapitalna vrednost puteva od oko 12 milijardi evra pala na oko četiri milijarde.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Marko Cigić kaže da krhka ekonomija naše zemlje ne može istovremeno realizovati i ambiciozne projekte gradnje auto-puteva i očuvati vrednost mreže državnih puteva prvog i drugog reda odgovarajućim održavanjem i rehabilitacijom.

- Zanemarivanje redovnog i investicionog održavanja tri puta je smanjilo vrednost osnovne putne mreže, koju čini oko 12.000 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda. Putna mreža je prepuštena ubrzanom propadanju, i, kako se ocenjuje, više od 70 odsto te mreže je u lošem i izrazito lošem stanju, što ugrožava bezbednost saobraćaja - kaže Cigić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    28. mart 2014 | 14:31

    Koliko para drzava Srbija uzme dnevno na naplatnim rampama ? I sad kukaju eee zemljo otvori se.

  • Djosa

    28. mart 2014 | 14:18

    A gde su pare sa naplacivanje autoputa? Sramota da nemamo puteve kako treba ,gledajte Hrvate koj autoput imaju. A da i oni imaju isto elektronsko naplacivanje, samo sto kod njih mozes na svakoj bezinsk.pump. kupit . A ne ko kod nas.

  • Zoran

    28. mart 2014 | 15:39

    Mislim da je krajnje vreme da podignete cenu putarine za jedno 300 procenata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA