Policajac ubio fotoreporterku, a novinarku teško ranio

Uoči predsedničkih izbora u Avganistanu, policijskom vozilu u kome su se nalazile žrtve je prišao komandant policijske jedinice Nakibulah i uzviknuo "Alahu akbar", Bog je veliki, i iz puške počeo da puca na dve novinarke na zadnjem sedištu

  • 1

Fotoreporter Asošijeted presa, Anja Nidringhaus (48), danas je ubijena, a novinarka te agencije ranjena na istoku Avganistana kada je u njih pucao policajac dok su sedele u njegovom vozilu.

Američka agencija je objavila, pozivajući se na izjavu frilensera AP Televizije, koji je bio svedok napada, da je međunarodno priznati nemački fotoreporter umrla na licu mesta.

Novinarka, Keti Genon (60), ranjena je na dva mesta, medicinski je zbrinuta i njeno stanje je stabilno. Ona je kanadska novinarka, a za AP izveštava iz Islamabada. Iz Avganistana i Pakistana je izveštavala o ratu i neredima tri decenije.

- Anja i Keti su zajedno provele više godina u Avganistanu izveštavajući o tamošnjim sukobima i narodu. Anja je bila energičan, dinamičan novinar, omiljena zbog svojih fotografija, toplog srca i željom za životom - izjavila je u Njujorku izvršni urednik AP Ketlin Kerol.

Njih dve su se nalazile u konvoju radnika koji su bili angažovani da prenesu glasačke kutije, uoči predsedničkih izbora 5. aprila, iz Kosta u predgrađe tog grada, Tani. Konvoj su obezbeđivali pripadnici avganistanske vojske i policije. U kolima su bili frilenser i vozač.

Prema rečima frilensera, dospeli su u oblast u kom je izuzetno jako obezbeđenje. Dok su čekali u kolima da konvoj krene, vozilu je prišao komandant policijske jedinice Nakibulah i uzviknuo "Alahu akbar", Bog je veliki, i iz puške počeo da puca na dve novinarke na zadnjem sedištu.

Potom se predao i policija ga je uhapsila.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šole

    4. april 2014 | 13:59

    Hrabri moralni muslimanski borci u alahovo ime ubijaju ne naoružane žene. Nisam siguran da li bi mu alah da je živ odobrio ovo herojsko delo ali znam da je tolerancija drugih vera (ne vernika) ispod svakog nivoa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA