PUTIN PRETI: Ukoliko Ukrajina ne plati račune, zaustavljamo plin

Putin je čelnike evropskih zemalja upozorio da će potrošači u njihovim zemljama biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi da ne plaća gas i pozvao ih na hitno rešavanje situacije s Kijevom

  • 33

Vladimir Putin u pismu koje je poslao čelnicima 18 evropskih zemalja, koje primaju ruski gas preko Ukrajine, zapretio je da će u potpunosti ili delimično obustaviti isporuku gasa preko te zemlje, ukoliko ne počnu sa plaćanjem računa koje je dužna da plati Rusiji.

 

Putin je čelnike upozorio na to da će potrošači u njihovim zemljama biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi da ne plaća gas i pozvao ih na hitno rešavanje situacije s Kijevom, prenosi hrvatski Jutarnji.hr.

 

 

Predsednik Rusije je podsetio da su Ukrajini zadnje 4 godine davali nižu cenu gasa i opraštali im kazne za neplaćeno grejanje, ali da ne žele više da im opraštaju dugove. S obzriom da su prestali sa plaćanjem računa prošle godine, trenutni dug iznosi 2,2 milijarde američkih dolara.

 

Ovo je prvi put, od izbijanja krize u Ukrajini, da je Putin zapretio Evropi smanjivanjem i zaustavljanjem isporuke plina preko ključnog gasovoda od kog primaju 15 odsto potrebnih količina plina.

 

 

Putin je poslao upozoravajuće pismo samo nekoliko dana pre najavljenog sastanka predstavnika SAD-a, Ukrajine, EU i Rusije na kom će se raspravljati o rešavanju situacije u Ukrajini. Takođe, NATO želi da upozori Rusiju na njihovih 40 hiljada vojnika koji su raspoređeni po istočnoj ukrajinskoj granici i spremno za invaziju.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TM87

    11. april 2014 | 15:34

    Ne zna sta ce drugo... ugusili ga sankcijama pa neda plina narodu. Dolazi ljeto putine je.o te tvoj plin...

  • Hulk

    11. april 2014 | 19:47

    Da imas muda zavrnuo bi ti taj plin bez ikakvih pretnji... a evropa i ameri znaju da nemas I nesmijes.

  • mpj

    11. april 2014 | 15:26

    Pa kome ces posle prodati taj gaz ako ne evropi,imas da crknes posle ako ga zustavis..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA