JANUKOVIČ: Sve miriše na građanski rat

Bivši ukrajinski predsednik, Viktor Janukovič, pozvao je snage bezbednosti da se ne povinuju "nezakonitim naređenjima" i da ne pucaju na ukrajinski narod

  • 9

Ukrajina se nalazi na ivici građanskog rata, a deo odgovornosti za to leži na SAD, izjavio je danas svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

- Krv je danas prolivena - rekao je Janukovič, misleći na dešavanja u Slavjansku, gde je tokom operacije ukrajinskih specijalnih snaga više ljudi poginulo i ranjeno.

Obraćajući se novinarima u Rostovu-na-Donu, gde se nalazi više od mesec dana nakon što je napustio Kijev, Janukovič je rekao da se Ukrajina "sada nalazi u potpuno novoj situaciji - sa jednom nogom u građanskom ratu".

- Hunta u Kijevu je izdala kriminalnu naredbu da se angažuju oružane snage i vojska protiv demonstranata - naglasio je Janukovič, dodajući da "tokom njegovog vremena u Kijevu, nikada takve metode nisu korišćene protiv radikalnih grupa i ekstremista".

- Deo odgovornosti za uvlačenje zemlje u građanski rat leži na SAD, koje se brutalno mešaju u situaciju i ukazuju šta treba da se radi - rekao je Janukovič, objavljeno je na sajtu Raša tudej.

Janukovič je naveo da je šef američke Centralne obaveštajne agencije, Džon Brenan, posetio Ukrajinu i da su vlasti u Kijevu, nakon susreta sa njim, naredile vojnu operaciju na istoku zemlje.

Brenan je "de fakto odobrio" upotrebu oružja i tako isprovocirao krvoproliće, smatra Janukovič.

U slučaju upotrebe sile protiv demonstranata, "novi vladari" Ukrajine snosiće punu odgovornost, kazao je Janukovič, navodeći da narod Ukrajine nikada neće prihvatiti diktaturu, a "posebno diktat nacionalista".

Janukovič je pozvao snage bezbednosti da se ne povinuju "nezakonitim naređenjima" i da ne pucaju na ukrajinski narod.

- Nikada vam neće biti oprošteno - upozorio je Janukovič, ocenjujući da Ukrajina sada nepovratno ide ka bankrotu.

Prema njegovim rečima, jedini način da se izbegne rasturanje Ukrajine je održavanje referenduma.

Janukovič je rekao da bi prvo trebalo da se održi referendum, a onda donese novi ustav i da tek posle tih koraka treba održati parlamentarne izbore.

Dijalog je, naveo je Janukovič, važniji sada za Ukrajinu od prevremenih izbora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rubiroza

    13. april 2014 | 23:28

    Mi se nismo snasli. Ludaci su poveli kolo u kome su se samo oni veselili. Bar vi naucite lekciju pre nego sto se kolo zapodene.

  • Русија

    13. april 2014 | 23:29

    Drzi se ti bruda Rusije !!!! I moli se Bogu za sve ruse i Putina. Zivjela Rusia

  • ☺☺☺

    13. april 2014 | 23:35

    Putine salji vojsku da zastitis ruse!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA